Potrivit hotărârii, cetățenii care doresc să aibă acces în spațiile menționate anterior trebuie să prezinte fie dovada vaccinării anti-Covid sau dovada trecerii prin boală în ultimele 6 luni, fie un test de depistare a virusului Covid-19 cu rezultat negativ. Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a fost prima instituție care a reclamat ilegalitatea instituirii certificatului verde prin hotărâre de guvern. Potrivit hotnews.ro, Csaba Asztalos – președintele CNCD – a declarat că orice limitare a accesului cetățenilor în diferite spații poate fi instituită doar pe baza unei legi adoptate de Parlament, nu prin hotărâri de Guvern: „Orice condiționare sau limitare a exercițiului drepturilor sau libertăților fundamentale trebuie să îndeplinească cerințele articolului 53 din Constituție, alineatele 1 și 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO. Prima condiție pentru a fi constituțională este ca această limitare/condiționare să fie adoptată prin lege”.
Augustin Zegrean și Balint Puskas – foști judecători ai Curții Constituționale – sunt de acord cu acest punct de vedere. Potrivit Digi24, Augustin Zegrean a declarat: „E vorba de viață și de moarte. Și nu ne putem juca cu asta, nici măcar Guvernul. Dacă vor să pună restricții, limite la libera circulație, la liberul acces în anumite locuri trebuie făcut prin lege, pentru că asta nu se face pe vecie, se poate face doar pe o anumită perioadă de timp, cât este necesar. Într-un stat democratic, așa spune Constituția, trebuie făcută prin lege nu prin altfel de acte”. La rândul său Balint Puskas a declarat jurnaliștilor de la Kronikaonline că Legea 55/2020 pe care se baza Guvernul pentru adoptarea hotărârii nu este suficientă, adăugând că „situația putea fi rezolvată printr-un amendament la această lege”.
Renate Weber – Avocatul Poporului – și-a oferit de asemenea poziția oficială printr-o intervenție pentru Digi FM, acolo unde a amintit de situația din 2020, moment când CCR a stabilit că acest tip de limitări ale drepturilor cetățenilor pot fi realizate doar prin legi. Potrivit Avocatului Poporului, „introducerea obligativității prezentării certificatului verde aduce o restrângere a exercițiului unor drepturi și libertăți. Eu m-aș fi așteptat ca aceste lucruri să se facă prin lege pentru că așa a spus Curtea Constituțională, nu o dată. Vă aduceți aminte, în 2020 au fost mai multe decizii în acest sens și era firesc ca acest lucru să se întâmple printr-o lege. Guvernul avea la dispoziție toată vara ca să pregătească un proiect de lege care să fie după aceea dezbătută în Parlament. Hotărârea de Guvern, din păcate, nu poate fi atacată la Curtea Constituțională. Doar persoanele individuale pot să o atace în contencios administrativ”.