În contextul realității de astăzi a societății de consum, problema ambalajelor a devenit una complexă și pornește mai ales de la managementul deșeurilor. Orice ambalaj va deveni la un moment dat deșeu, de aici și necesitatea gestionării situației în mod responsabil. Cornel Brezuică, Președinte al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), a discutat în cadrul conferinței despre măsurile ce au fost promovate în privința managementului deșeurilor în România prin ordonanța 74, care se află în curs de implementare. Aplicarea sa este dificilă deoarece autoritatea publică locală se află în diferite faze ale implementării sistemelor integrate de management al deșeurilor, cât și ale contractelor de salubrizare. O parte a acestora din urmă trebuiau modificate și adaptate noilor cerințe, pe când altele – acum în licitație – va fi nevoie să fie concepute după indicațiile ordonanței 74. Reprezentantul AFM a discutat și despre sistemul „plătește cât arunci”, care se referă la sancționarea celor care nu acceptă activitatea de colectare. O altă prevedere în același scop este taxa pe depozitare. „Începând cu ianuarie 2020 va intra în vigoare obligativitatea ca toți colectorii și valorificatorii de deșeuri din ambalaje să raporteze toate tranzacțiile. Dorim astfel să preîntâmpinăm acțiuni ilegale care se practică în piață, de exemplu emiterea facturilor fără acoperire. Va fi o aplicație simplă, iar neutilizarea acestui sistem informativ de către cei care gestionează deșeuri va fi sancționată”, a afirmat Cornel Brezuică. Posturile destinate activității colectării trebuie adaptate în funcție de tipul de deșeu, iar recipientele de colectare și informarea cetățenilor despre utilizarea lor rămân primii pași care nu sunt respectați din cauza infrastructurii.
Valorificarea deșeurilor depozitate se poate realiza fie prin reciclare sau compostare, în cazul materialelor organice, fie prin recuperare de energie. Impactul asupra mediului pe care îl au produsele obținute din deșeuri reciclate este mult mai redus comparativ cu produsele care sunt obținute din materiale virgine. Conform Lilianei Nichita, Directorul Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI), consumul de gaz se diminuează cu 82%, consumul de apă scade cu 96%, consumul de electricitate cu 50%, iar emisiile de CO2 cu 93%.
În ultima perioadă s-au realizat pași importanți sub presiunea sancțiunilor pe care ar putea să le aplice Uniunea Europeană. Cu toate acestea, încă există o serie de nereguli și birocrație în aplicarea legii pe plan local, sub pretextul lipsei de fonduri. Neregulile au fost semnalate de Marius Octavian Popa, Comisar General Adjunct pentru Garda Națională de Mediu (GNM), care nu este doar o instituție de control ci și de îndrumare. Din postura sa, comisarul susține toate soluțiile inovatoare cu privire la gestionarea deșeurilor, dorind ca întâlnirile pe problemele de mediu să intre mai des în atenția publicului pentru ca informațiile, sancțiunile dar și avantajele să fie tot mai cunoscute.
Anual sunt produse cantități uriașe de deșeuri, doar în Europa înregistrându-se aproximativ 2,5 miliarde de tone. Din acest motiv, în 2015 a fost adoptat un plan de acțiune de către Comisia Europeană, prin care se urmărește partajarea, reciclarea și reutilizarea materialelor pe o perioadă cât mai îndelungată de timp. ALPLA PLASTIC ROMANIA este una dintre companiile preocupate de prelungirea vieții produsului prin utilizarea ambalajului și dezvoltarea de tehnologii pentru valorificarea deșeurilor. Invitați la conferință în calitate de speakeri, Ioan Vâț – Director de Vânzari România – și Cristina Bogdan – Manager Sustenabilitate – au vorbit despre rolul companiei lor în economia circulară, explicând procesul prin care trec deșeurile în fabricile ALPLA din România și din Austria. ALPLA susține economia circulară, angajându-se ca până în anul 2025 să recicleze în proporție de 100% toate ambalajele produse. Mai mult decât atât, multinaționala va asigura un buget de 50 de milioane de euro pentru investiții în facilități de reciclare, unele dintre acestea urmând a fi instalate și în România.
În încheiere, Adriana Calcan – PR & CSR Manager pentru RECICLAD OR SA – a anunțat pentru anul viitor proiectul „Ape Libere”, care va fi unul pe scară națională ce își propune curățarea apelor din România. Toți vorbitorii din cadrul conferinței „Soluții inovative pentru ambalaje prietenoase cu mediul” au căzut de acord că drumul va fi și de acum înainte lung și anevoios, dar dorința de îmbunătățire există pe toate planurile, la toate nivelele și este obligatorie atât ca directivă din partea UE, cât și din cauza problemelor grave și reale de mediu.