Istoria Clubului Internațional PEN începe în 1921 la Londra, când a avut ca obiectiv principal sprijinul intelectual exprimat la nivel mondial în rândul scriitorilor. Organizația îi include pe scriitorii care abordează orice gen literar, de la traducători și jurnaliști până la istorici. Primul președinte al acestei asociații dedicate solidarității între autorii de opere literare a fost chiar laureatul Premiului Nobel pentru literatură al anului 1932, prozatorul britanic John Galsworthy. În prezent, PEN International are 152 de filiale în peste 100 de țări și potrivit PEN România, are ca obiectiv „să promoveze creativitatea literară sub toate formele ei și să îi protejeze pe creatorii cuvântului scris de ingerințele nefaste ale regimurilor politice autoritare sau tiranice din diverse părți ale lumii”.
Dacă la nivel internațional numele Clubului PEN a fost legat de autori celebri precum H.G. Wells, W.B. Yeats, Knut Hamsun, Anatole France, Benedetto Croce, Thomas Mann, Vicente Blasco Ibanez, Rabindranath Tagore sau Robert Frost, filiala PEN România îi are în prezent la conducere pe poeții Radu Vancu (președinte) și Claudiu Komartin (vicepreședinte). PEN România a fost creat în 1922 la București, iar printre membrii săi de marcă din trecut îi putem enumera pe Camil Petrescu, Lucian Blaga, Ion Pillat, Mihail Sebastian, Mircea Eliade, Ion Minulescu, Octavian Goga sau Ion Barbu. În 1990, PEN România a fost recreat în ultima sa formă de către poeta Ana Blandiana care i-a integrat de la început pe intelectualii și scriitorii cei mai angajați în viața socială și politică ai vremii, printre care și Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Gabriela Adameșteanu, Mircea Dinescu și Denisa Comănescu.
Potrivit penromania.ro, filiala românească „își propune să celebreze literatura și să constituie, prin acțiunile și publicațiile sale, o forță morală activă în încurajarea libertății de exprimare a scriitorilor, în menținerea unor structuri democratice reale în societate, în respectarea drepturilor și libertăților individuale”.