Prescripţia datoriilor fiscale: în cât timp scapi de plata creanţelor

Instituția prescripției reprezintă una dintre constantele dreptului, fie că vorbim despre cel public sau despre cel privat, fiind un element-cheie în aplicarea eficientă și coerentă a principiului securității juridice, din perspectiva efectului pe care îl produce – stingerea obligației de plată sau stingerea dreptului de a cere executarea silită a acesteia prin concursul autorității publice.

Avocat Dr. Constantin Neacșu –
Baroul București
Tel.: 0744244852

 

În domeniul fiscal, dreptul A.N.A.F. de a stabili creanțe fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepția cazului în care legea dispune altfel. Data nașterii dreptului și a obligației fiscale corelative coincide, potrivit Codului de procedură fiscală, cu „momentul în care, potrivit legii, se constituie baza de impunere care le generează“.

Care este efectul prescripției? Autoritățile pur și simplu nu mai au dreptul să stabilească creanțe fiscale în relația cu vreun contribuabil. „Dacă organul fiscal constată împlinirea termenului de prescripție a dreptului de stabilire a creanței fiscale, procedează la încetarea procedurii de emitere a titlului de creanță fiscală“, scrie în Cod. De exemplu, autoritățile nu pot să stabilească în 2022 creanțe fiscale aferente anului 2009, deoarece orice obligație fiscală aferentă acelui an s-a prescris deja.

Termenul de prescripție începe să curgă de la data de 1 iulie a anului următor celui pentru care este datorată o obligație fiscală. De exemplu, pentru un impozit aferent anului 2022, termenul de prescripție începe să curgă la 1 iulie 2023 și urmează să se împlinească la 1 iulie 2028.

În cazul unei creanțe rezultate din săvârșirea unei infracțiuni de evaziune, termenul este de 10 ani și curge de la data săvârșirii faptei care constituie infracțiune sancționată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

Înalta Curte de Casație și Justiție, prin completul pentru soluționarea recursurilor în interesul legii, a tranșat una dintre cele mai dezbătute chestiuni în materia dreptului fiscal, respectiv care este momentul de la care se calculează termenul de prescripție pentru obligații fiscale aferente impozitului pe profit. Decizia vine în sprijinul contribuabilului, având în vedere că limitează dreptul autorităților de control de a prelungi termenul de prescripție. Instanța Supremă a stabilit că termenul de cinci ani de prescripție a dreptului organului fiscal de a stabili obligații fiscale reprezentând impozit pe profit și accesorii ale acestora curge de la data de 1 ianuarie a anului următor anului fiscal în care s-a realizat profitul impozabil din care rezultă impozitul pe profit datorat de contribuabil.

Legea prevede cazurile în care prescripția se întrerupe, ceea ce înseamnă că de la momentul întreruperii începe să curgă un nou termen de prescripție integral. O asemenea întrerupere are loc, de exemplu, la data îndeplinirii de către debitor – înainte de începerea executării silite sau în cursul acesteia – a unui act voluntar de plată a obligației fiscale sau a recunoașterii în orice alt mod a datoriei. Așadar, dacă debitorul a plătit la un moment dat o mică parte din datorie, termenul de prescripție începe să curgă de la început, din momentul acelei plăți. De asemenea, termenul se întrerupe la data îndeplinirii, în cursul executării silite, a oricărui act de executare silită din partea organului fiscal. Aceasta înseamnă orice somație, notificare de plată etc.

Legea enumeră și cazurile în care termenul de prescripție se suspendă. De exemplu, perioada în care debitorul își sustrage veniturile și bunurile de la executarea silită nu intră în calculul termenului de prescripție. La fel și perioada în care s-au acordat înlesniri contribuabilului sau în cazurile și în condițiile în care suspendarea executării este prevăzută de lege ori a fost dispusă de instanța judecătorească sau de alt organ competent, potrivit legii.

Suspendarea termenelor de prescripție poate să intervină și pe perioada cuprinsă între data decesului persoanei fizice la care era în curs de desfășurare o acțiune de inspecție fiscală/verificare a situației fiscale personale și data luării la cunoștință de către organul de inspecție că există sau nu succesori, după caz.

În acest sens, persoanele care s-au înregistrat în Spațiul Privat Virtual al A.N.A.F. trebuie să-și verifice contul la intervale scurte de timp, întrucât publicarea de către Fisc de documente în Spatiul Privat Virtual echivalează cu notificarea oficială a contribuabilului.

În situația în care contribuabilul a efectuat plata unei datorii fiscale după ce aceasta s-a prescris, nu va mai putea beneficia de restituirea sumei achitate, întrucât Codul de procedură fiscală instituie regula potrivit căreia „sumele achitate de debitor în contul unor creanțe fiscale, după împlinirea termenului de prescripție, nu se restituie“.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

This Post Has 10 Comments

  1. Gheorghe Iurascu

    am avut o firma care sa radiat in 2015 după șapte ani ANAF mi-a pus poprire pe contul de salariu datoriile firmei au fost trecute pe persoana fizica este normal sa nu se prescrie

  2. Costi Neacsu

    In mod normal, da, se prescriu, doar că trebuie să fiți atent să nu existe vreo notificare sau vreun alt act care să întrerupă cursul celor cinci ani

  3. Geanina

    Buna , am niște amenzi din anii trecuți respectiv 2011,2012,2016 … , amenzi RATB vreo 16 din care îmi amintesc doar doua și una din legea 61/91 .
    Mi s- a pus proprire pe cont și îmi opreste 33% din salar pe lângă alții 33% opriți de către recuperatori creanțe .
    Întrebarea mea este : datoriile din ANAF trebuiau sa se prescrie pana acum 02.2023 ?

  4. Mădălin

    bună ziua,
    Am o plată la o persoana fizica în baza unei hotărâri judecătorești, care sa pronunțat și a rămas definitiva în septembrie 2014,
    în anul 2015 (martie) am primit de la un executor judecoteresc o înștiințare precum ma căutat să mă execute, nu dețineam nimic asa ca în notificare a scris ca nu ma executate ca nu sa găsit nimic,…
    de atunci pana acuma nu a. primit nimic precum sa ma urmărească sa ma execute, întrebarea este mi sa prescris suma respectiva?? au trecut 8 ani.
    mulțumesc pt eventualele răspunsuri.

  5. Ioan

    Buna, va rog, daca ma puteti ajuta cu un raspuns: am obtinut venituri din inchirierea unui spatiu, iar in ultimii 3 ani, la completarea declaratiei unice am omis sa notez si CASS, credeam ca daca sunt si angajat nu trebuie sa platesc. am depus in Spv, am platit anual impozitul stabilit far fara Cass. deocamdata nu figurez cu alte datorii, ce se poate intampla? se fac verificari? consecinte? multumesc.

  6. Redactia Afaceri Poligrafice

    La aceste intrebari va poate raspunde doar autorul articolului. Veti gasi numarul sau de telefon in articol.

  7. Redactia Afaceri Poligrafice

    Redactia Afaceri Poligrafice nu are expertiza in domeniul juridic, dar autorul articolelor juridice este un vechi colaborator al nostru care este si avocat. Dansul este in masura sa va asigure raspunsurile de careaveti nevoie.

  8. Adrian

    Buna ziua, Urmeaza procesul Faliment al firmei. As dori sa-mi respundeti , Firma are mai multe datorii. Comasarea datoriilor in una singura , la cerere se aproba ? retinrea ar fi 30% din pensie nu 50%
    Va rog raspundeti-mi pe email .arfi urgent si important

  9. Dumitrache Aurel

    Dle avocat,in anul 2010 Anaf a solicitat radierea firmei,fara atragerea raspunderi adm.,radierea sa dispus in dec 2010,tot in 2010 formuleaza plangere penala pentru evaziune fiscala 10.000 lei si complicitate la evaziune fiscala 2 milioane lei…am fost condamnat in 2020 la 4 ani cu executare,in februarie 2023 liberat conditionat…intreb….odata firma radiata de catre ANAF ,se mai putea constitui parte civila in procesul penal….plangerea penală mai putea fi luata in considerare…Va multumesc…Dumitrache A

  10. Redactia Afaceri Poligrafice

    Buna ziua, va rugam sa luati legatura direct cu dl avocat Neacsu al carui telefon se gaseste chiar sub poza dumnealui. Mutlumim pentru comentariu si va dorim o zi frumoasa.

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide