Ceremonia de deschidere din 29 mai cu organizatorii expozițiilor din proiectul „The Innovation Alliance” și primarul orașului Milano, Giuseppe Sala
Print4All răspunde nevoilor unei industrii de imprimare orientată tot mai mult spre piețele de nișă, pe fundalul unei cooperări crescânde între producătorii de tehnologie roto și flexo, imprimare offset și digitală, precum și serigrafie, imprimare tampografică și imprimare industrială cu jet de cerneală. Evenimentul a avut un format unic în care a fost prezentată industria de print în toată complexitatea sa.
Expozanții de la Print4All au avut posibilitatea să prezinte tehnologii aplicabile în toate lanțurile de producție, iar vizitatorii și-au putut forma o imagine de ansamblu asupra soluțiilor tehnologice disponibile la momentul actual.
Print4All face parte din proiectul The Innovation Alliance, care va aduce la Fiera Milano expoziții precum IPACK-IMA, MEAT-TECH, PLAST, PRINT4ALL și INTRALOGISTICA ITALIA.
Sfârșitul de mai și începutul de iunie au fost marcate de zile fierbinți nu numai la propriu ci și la figurat, dacă ne gândim la efervescența de la Milano care în aceste zile a constituit un punct fierbinte în industria tipografică, iar delegația AP s-a aflat acolo în mijlocul evenimentelor pentru a culege informații valoroase ce se pot dovedi foarte utile decidenților care citesc revista noastră.
Așadar, întreaga industrie de imprimare – conversie, tipar de ambalaje, etichete, tipar comercial și industrial – s-a concentrat într-un eveniment unic, ce a reunit la Fiera Milano peste 300 de expozanți reprezentând cele mai importante branduri internaționale.
Tehnologia nouă a fost în centrul atenției, alături de oportunitățile de afaceri pentru furnizorii de servicii de imprimare: o reflecție asupra viitorului pieței în căutarea ideilor, inovației și noilor sinergii. Evenimentul a implicat branduri internaționale de vârf care și-au prezentat echipamentele inovatoare ce îndeplinesc cele mai variate cerințe ale clienților. Fie că vorbim despre cărți, cataloage, ambalaje, etichete sau obiecte, scopul este de a surprinde și a oferi în același timp soluții capabile să asigure produsului recunoaștere, identitate și interactivitate – de la procedee de finisare dintre cele mai sofisticate la cerneluri de înaltă calitate și combinația dintre tehnologiile inovatoare și substraturile tradiționale pentru a obține rezultate uimitoare.
Cele mai recente tehnologii de rotogravură, flexo și hibride pentru imprimarea ambalajelor și a etichetelor, precum și tehnologiile de conversie au fost prezentate captând atenția vizitatorilor. Au fost promovate și tehnologiile de laminare, lăcuire și imprimare în relief menite să lase o puternică impresie asupra consumatorului.
Nu în ultimul rând, au fost aduse în prim-plan și soluțiile pentru imprimarea pe alte materiale în afară de hârtie, care includ cele mai recente echipamente de imprimare cu jet de cerneală și decupare cu laser pe materiale plastice, precum și soluții pentru imprimarea digitală a textilelor și a decorațiunilor interioare.
Un punct de maxim interes la Print4All a fost și amplul program de conferințe, adevărate evenimente care au oferit o perspectivă de ansamblu asupra rolului și potențialului pe care îl are industria de imprimare.
Cele patru conferințe având ca tematică viitorul, grupate generic sub titlul „The Future of…”, câte una în fiecare zi a expoziției, au permis o reflecție asupra provocărilor viitoare pe care toți profesioniștii din sector vor trebui să le înfrunte pentru a rămâne competitivi. Conferințele au avut următoarele tematici:
– The Future of… Printing Business – Viitorul industriei de print
– The Future of… Print Markets – Viitorul piețelor de print
– The Future of… Customer Experience – Viitorul experienței clienților
– The Future of… Product & Process Innovation – Viitorul inovării produselor și a proceselor.
În afară de aceste patru conferințe grupate sub tematica viitorului au fost și alte serii de seminarii intensive și conferințe interesante, dintre care reținem: INNOVATION OF THE FINISHED PRODUCT, prezentat de Prof. Nicola Perullo, Universitatea din Pollenzo, INTENSIVE SEMINAR – THE PRINTER IN THE 3RD MILLENNIUM susținut de colonelul Pietro Romano care a abordat printre altele și tema fierbine a contrafacerii și a falsurilor, precum și metodele de combatere a lor și LABELS: NEW HORIZONS FOR A DYNAMIC MARKET unde a fost abordată și interesanta tematică a etichetelor inteligente – smart labels.
De remarcat este faptul că în mijlocul unei ample manifestații dedicate industriei nu au lipsit nici arta și cultura. Ne referim aici în special la conferința FROM ITALY TO THE WORLD – THE TYPOGRAPHIC MASTERPIECE OF THE RENAISSANCE ( Capodopera tipografică a Renașterii), o prelegere magistrală susținută de James Clough – profesor de caligrafie, istorie și teoria tiparului la universități din Italia și Elveția.
Această conferință a fost ca o excursie captivantă prin istoria devenirii literelor așa cum le știm astăzi, tratând teme precum estetica și standardizarea literei. Pentru noi personal a fost o mândrie să descoperim în această prelegere că cea mai frumoasă inscripție cu litere latine este considerată a fi cea de pe Columna lui Traian.
Au existat, de asemenea, contribuții din partea editorilor și asociațiilor care și-au prezentat viziunea asupra pieței alături de expozanți, ilustrând avantajele ofertelor tehnologice inovatoare.
Print4All a reprezentat și o ocazie pentru aprofundarea unor subiecte cheie legate de piață și evoluția acesteia în cadrul a două zone tematice: Print4All Cardboard Area – un spațiu dedicat sectorului de carton ondulat, care a reunit companii furnizoare de mașini și soluții și Print4All Printers Online – un spațiu dedicat sectorului de imprimare online și a noilor modele de afaceri pe care le generează.
În mod deosebit ne-a captat atenția un robot pe care am avut ocazia să îl vedem la standul LARGOIKO unde am stat de vorbă cu dl. Javier Urriza – Sales Manager – care ne-a oferit mai multe detalii. Era practic un braț uriaș cu foarte multe articulații care demonstra live cum așează topurile de hârtie pe paleți. Am aflat că acest robot își găsește aplicații în paletizare, prelucrare, montarea componentelor, sudare și multe altele.
Un alt punct de interes unde s-au formulat cele mai creative și inovatoare idei a fost PrintMat, o zonă destinată să exploreze cele mai recente frontiere în inovarea tipografică, în care utilizarea sinergică a tehnologiilor și a materialelor dă viață unor produse și obiecte complet noi.
Organizatorii au acordat o atenție deosebită tinerilor, profesioniștilor de mâine. Proiectul educațional care s-a derulat pe parcursul expoziției Print4All a avut în vedere cursuri speciale ce le-au permis studenților să poată afla totul despre istoria hârtiei și, ca parte a unui tur organizat, au vizitat câteva dintre standurile care au prezentat soluții inovatoare de imprimare. Turul a fost organizat cu sprijinul acelorași experți care au transformat vizita studenților într-un seminar itinerant de instruire, permițându-le să descopere tehnologiile care fac imprimarea posibilă pe toate tipurile de suporturi și pentru toate tipurile de aplicații. Poate aceasta a fost totuși cea mai benefică inițiativă pe termen lung, deoarece la urma urmei tinerii de azi reprezintă de fapt viitorul.
Pe parcursul celor patru zile de expoziție reporterii AP le-au luat interviuri expozanților, au participat la conferințe și după cum v-am obișnuit deja, toate aceste materiale vi le vom prezenta atât în numărul acesta al revistei cât și în edițiile viitoare.