Dacă un american generează în medie 130 de kilograme de deșeuri din plastic pe an, un britanic generează anual 98 de kilograme de astfel de deșeuri, în timp ce un locuitor al Franței doar 43 de kilograme pe an. Raportul comandat de Congresul Statelor Unite a fost alcătuit de un grup de experți – Margaret Spring, președintele grupului, a declarat că această problemă este atât o criză de mediu cât și una socială: „Succesul miraculoasei invenţii a plasticului în secolul al XX-lea a produs şi un potop de deşeuri din plastic la nivel global, oriunde privim”.
Potrivit raportului, echivalentul unui camion plin cu gunoi este aruncat în mare la fiecare minut, iar cel puțin 8,8 milioane de tone de deșeuri sfârșesc anual în oceane, cu mențiunea că toate deșeurile din plastic aruncate pe uscat riscă să ajungă la rândul lor în oceane prin intermediul râurilor. Dacă ritmul actual este menținut, până în 2030 se va atinge limita anuală de 53 de milioane de tone, echivalentul a jumătate din greutatea totală a peștilor pescuiți anual din oceane. În plus, sute de specii riscă să fie prinse în deșeurile din plastic sau să ingereze microplastice.
Deși începând cu anii ‘80 producția articolelor din plastic a explodat, procesele de reciclare nu au fost dezvoltate în același ritm. Recomandarea experților este aceea de a se crea o strategie națională în SUA până la sfârșitul anului viitor. Raportul prezintă totodată și o serie de soluții pentru rezolvarea problemei, printre care și stabilirea unei limite a producției de plastic nereciclabil, îmbunătățirea proceselor de colectare a plasticului din mediu sau stimularea dezvoltării materiilor prime alternative. Raportul recomandă și îmbunătățirea procesului de colectare a datelor cu privire la generarea de plastic, pentru a putea fi identificate principalele surse ale deșeurilor.
Judith Enk, preşedinta asociaţiei ecologice americane Beyond Plastics, a declarat că acesta „este cel mai cuprinzător şi copleşitor raport despre poluarea cu plastic publicat vreodată”. La rândul său, Christy Leavitt, directoarea campaniei pentru materiale plastice din cadrul ONG-ului Oceana, a precizat: „Nu mai putem ignora rolul SUA în criza poluării cu plastic, una dintre cele mai mari ameninţări pentru mediu cu care se confruntă oceanele şi planeta noastră astăzi”.