Textilele devin computere pneumatice destinate persoanelor cu limitări funcționale

Inginerii Școlii de Inginerie George R. Brown din cadrul Universității Rice din SUA au dezvoltat un set de computere pneumatice pe bază de materiale textile capabile de logică digitală, memorie și interacțiune cu utilizatorul. Astfel aceștia își propun să transforme hainele în computere și să facă acest lucru fără electricitate.

În centrul conceptului se află utilizarea „logicii digitale fluidice” ce exploatează modul în care se deplasează aerul printr-o serie de canale pentru a forma biți, acei „unu” și „zero” din memoriile calculatoarelor. Logica fluidică reprezintă utilizarea unui fluid pentru a efectua operații analogice sau digitale similare cu cele realizate prin electronică. Proiectul are la bază o poartă logică „NOT” – o componentă de bază a circuitelor de calculator, cunoscută și sub numele de invertor. Inginerii speră ca astfel de porți logice pe bază de textile să susțină actuatori pneumatici, împreună cu un sistem de recoltare a energiei, dezvoltat de asemenea de echipa Rice, pentru a ajuta persoanele cu limitări funcționale să îndeplinească diferite sarcini fără asistență electronică. Astfel de dispozitive ar putea elimina necesitatea ca oamenii să poarte unități de alimentare voluminoase. Un actuator pneumatic este un dispozitiv care traduce energia dintr-o sursă de aer comprimat într-o mișcare liniară sau rotativă și furnizează mijloacele prin care se efectuează sarcini specifice, cum ar fi strângerea, ridicarea și plasarea, umplerea, evacuarea sau schimbarea unor elemente.

Potrivit lui Daniel Preston, profesor asistent de inginerie mecanică în cadrul universității Rice, astfel de textile inteligente pot fi produse în masă folosind procesele deja existente de fabricare a materialelor textile și sunt suficient de rezistente pentru utilizarea zilnică. Crearea unui singur astfel de dispozitiv costă aproximativ 20 de dolari, iar produsele sunt ușor de asamblat și suficient de robuste pentru a fi curățate într-o mașină de spălat fără a le diminua performanța. Porțile logice încorporate sunt foarte confortabile dar și suficient de rezistente astfel încât dacă un camion ar trece peste ele, nu le-ar deteriora. Laboratorul și-a testat metoda pe dispozitive care asistă utilizatorii în efectuarea de mișcări fizice și pe un sistem de ridicare și coborâre a unei capote prin simpla apăsare a unui buton, fără a implica folosirea electricității. Valvele/supapele care permit funcționarea sistemului pneumatic sunt laminate și încorporate în textile și s-au dovedit suficient de robuste pentru a face față la 20 de cicluri de spălare într-o mașină de spălat standard de uz casnic. Proiectul ar putea conduce la crearea de mănuși care îi vor ajuta pe oameni să apuce un obiect sau la crearea altor dispozitive de asistență atât pentru articulațiile cotului, cât și ale umărului, înlocuindu-le pe cele care încă se bazează pe surse de alimentare de obicei rigide și voluminoase, care fie sunt inconfortabile, fie necesită să fie legate de o infrastructură externă.

Echipa a construit deja un braț suplimentar capabil să prindă obiecte și să se deplaseze, alimentat doar cu aer comprimat. Preston a declarat că variantele viitoare ar putea avea senzori care să anticipeze intenția purtătorului și să finalizeze mișcarea. În plus față de brațul suplimentar care se îndoaie și care poate prinde o ceașcă sau alte obiecte mici în timp ce mâinile utilizatorului sunt ocupate, laboratorul Universității Rice a creat un tricou cu un dispozitiv de acționare atașat la subsuoară care se extinde, permițând purtătorului să ridice un obiect de trei kilograme. Testarea îmbrăcăminții pe un manechin a arătat că poate face acest lucru fără ajutor din partea mușchilor umani. Sistemul are nevoie de două componente – pompe textile încorporate în tălpile pantofilor care colectează presiunea aerului și actuatori pneumatici care folosesc această presiune acolo unde este necesar.

Daniel Preston a declarat: „Credem că există o multitudine de moduri în care acest lucru poate fi implementat pentru a-i ajuta pe oameni să își desfășoare activitățile zilnice. Unul dintre următoarele domenii pe care le analizăm este detectarea intenției. De îndată ce purtătorul inițiază un curs de acțiune, putem oferi apoi asistență pentru restul acțiunii respective. De exemplu, ați putea începe să apucați un obiect și dacă sistemul vă detectează intenția, vă va oferi asistență pentru a strânge mâna în jurul obiectului astfel încât să îl puteți ridica”.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide