Trăim un blocaj artificial al unor cantități uriașe de energie

Autoritățile au descoperit că traderii (în general firme deținute de globaliști) au cumpărat cantități foarte mari de energie pe care o blochează, provocând astfel creșterea prețurilor – cei mai mari producători români de energie au vândut energia rezervată nu doar pentru anul 2022, ci și pentru 2023. În prezent energia mai poate fi cumpărată doar prin „Piața Zilei Următoare” (PZU), unde specula crește prețurile la niveluri nemaiîntâlnite

Acest dezastru de proporții a fost creat prin liberalizarea pieței românești de energie și în contextul legislației Uniunii Europene în sectorul energetic. Traderii au cumpărat întreaga energie de pe piață anticipând criza energetică din toamna anului 2021, previzibilitatea acesteia fiind cauzată de impunerea Pactului Ecologic European (Green Deal) de către Comisia Europeană. Astfel traderii au ajuns să provoace un blocaj artificial și colapsul economiilor europene prin revânzarea energiei la prețuri uriașe. Situația este înrăutățită de sancțiunile impuse Federației Ruse – Europa refuză să mai importe gaz și petrol din Rusia, ceea ce aduce profituri uriașe traderilor care au rezervat în avans aproape toată cantitatea de energie a producătorilor.

Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Energie HENRO, a oferit pentru national.ro mai multe informații despre situația actuală a pieței: „Producătorii mari, că nu vorbim de producătorii de regenerabile care vând la greu pe PZU, au vândut în 2020 și în 2021 cu livrare în 2022 și 2023, deci și-au cam antamat energia la prețurile de atunci. Ei nu mai au energie de vânzare anul acesta, iar pentru anul viitor probabil mai există foarte puțină. La contractele la termen pentru 2023 nu se înghesuie nici furnizorii, pentru că nu știu ce se întâmplă după 1 aprilie. Sunt contracte cu energie vândută pe 2, 3 ani, chiar am văzut un contract până în 2029. Producătorul nu poate să selecteze că vinde unui furnizor care are clienți în spate sau că vinde unui trader. El vinde pe platformele burselor la prețurile pe care le negociază. Unele platforme sunt și anonimizate și nici nu vede cui îi vinde”. Reprezentanta HENRO a mai precizat că autoritățile, ANRE și OPCOM, sunt cele care dețin toate informațiile despre aceste vânzări, deoarece toate tranzacțiile sunt raportate.

Furnizorii au cumpărat doar în cantități mici, insuficiente pentru toți clienții, drept urmare sunt obligați să cumpere de pe PZU la prețurile actuale. Silvia Vlăsceanu a vorbit și despre un raport de monitorizare al ANRE cu privire la existența unor cantități mari de energie cumpărate dar blocate – acestea nu au fost scoase de pe piață, ci sunt păstrate pentru a fi revândute odată ce prețurile vor crește: „Autoritățile cred că știu, sunt anumiți traderi care asta fac și de aici apare noțiunea asta de speculă, pe care a lansat-o și Marcel Ciolacu. De regulă, cantitatea de energie se plătește cam cu o săptămână înainte de livrare, deci practic contractul pe termen lung este o rezervare de energie, adică o blocare a energiei, fără costuri semnificative pentru trader. Pandemia a dereglat totul, pentru că după 2020 unii furnizori au fost mai prudenți și nu au mai cumpărat în avans de teamă să nu rămână cu energia neconsumată, iar alții – adică traderii – au cumpărat masiv și acum o revând la prețurile mari de astăzi”.

Potrivit directorului executiv al HENRO este necesară înăsprirea regulilor de piață – atât la nivel național, cât și la nivel european. Guvernul României poate interveni prin legislația pe speculă, care ar putea fi aplicabilă și în aceste cazuri. Silvia Vlăsceanu a completat: „Dacă Marcel Ciolacu a vorbit despre speculă, este clar că are informații. Dar este complicat. Cum îi obligi să disponibilizeze cantitățile de energie pe speculanți? Probabil că se va ajunge la procese internaționale, dar trebuie luate măsuri, că procesele durează, iar noi trebuie să ieșim rapid din acest blocaj. Trebuie discutat și la Comisia Europeană, pentru că nu suntem singura țară în care prețurile au luat-o razna. Contrar așteptărilor – că energia regenerabilă este ieftină – s-a ajuns să se vândă cu prețuri la fel de mari. Sunt acuzații că energia regenerabilă produsă în România pleacă în afara țării, deși noi o subvenționăm cu certificatele verzi plătite de stat și nu este corect. Eu cred că trebuie luate măsuri și schimbată legislația la nivelul Uniunii Europene”.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide