Universitatea de Științe Aplicate din München produce hârtie din sparanghel

Sezonul sparanghelului începe în fiecare an în luna aprilie și se termină la sfârșitul lunii iunie. Cu toate acestea, doar jumătate din producția mondială de sparanghel este folosită ca hrană. Un proiect de cercetare al Universității de Științe Aplicate din München a căutat noi modalități de utilizare a deșeurilor de sparanghel în producția de hârtie și ambalaje.
Prof. Dr. Zollner-Croll pregătind tulpinile de sparanghel în laboratorul Universității de Științe Aplicate din München (Imagine © Johanna Weber)

Sparanghelul este o legumă de sezon populară în Germania. În 2019, Germania s-a clasat pe locul patru într-un clasament al producției globale de sparanghel, cu un volum anual de aproximativ 130 000 de tone. Cu toate acestea, jumătate dintre legumele respective sunt fie prea groase, prea subțiri, rupte sau deteriorate și devin furaje pentru animale. Cojile, capetele sau „tulpinile strâmbe” ajung de asemenea în coșul cu deșeuri organice ca produse reziduale. În acest context, Prof. Dr. Helga Zollner-Croll de la Facultatea de Hârtie și Ambalaje din cadrul Universității de Științe Aplicate din München s-a gândit la o metodă de a folosi sparanghelul ca materie primă pentru producția de hârtie și carton.

„Am reușit să extragem material fibros din sparanghel. Am produs recipiente pentru fructe de pădure printr-un proces de laborator ce presupune turnarea fibrelor. Suprafața rugoasă este potrivită pentru ambalarea fructelor precum căpșunile și elimină nevoia de suprafețe absorbante”, a declarat Zollner-Croll despre rezultatele testelor sale de laborator.

Proiectul a fost finanțat de „Bayern Innovativ”, iar din echipa de cercetare au făcut parte și studentele Anne Schäfer, Johanna Kenkenberg, Paulina Hahn și Anke Lind. Partenerul proiectului a fost Baumann Vertriebs GmbH & Co. KG, furnizorul de materii prime fiind Spargel + Beeren Baumann Agrar KG. În cadrul proiectului s-a examinat mai întâi în ce măsură reziduurile de sparanghel sunt adecvate producției de fibre destinate materialelor pentru ambalaje. Pentru acest lucru, echipa lui Zollner-Croll a mărunțit coji, capete și tulpini întregi din soiurile de sparanghel Grolim, Gijnlim și Fortems, pe care le-au dus apoi într-o fabrică de celuloză unde au descompus fibrele de sparanghel pentru a le examina ulterior în laborator. Echipa de cercetare a examinat mai întâi proprietățile de deshidratare și capacitatea de retenție a apei, importante pentru producția de hârtie. O analiză a capacității de filtrare a fibrelor de sparanghel și a necesarului de oxigen a furnizat informații despre cât de bine poate fi controlat ciclul apei în procesarea hârtiei.

Fibrele de sparanghel, vizibile în compoziția hârtiei (Imagine © Johanna Weber)
Fibrele de sparanghel, vizibile în compoziția hârtiei (Imagine © Johanna Weber)

 

Johanna Kenkenberg a prelucrat apoi fibrele de sparanghel, rezultatul testelor fiind unul promițător: fibrele de sparanghel sunt potrivite pentru producerea hârtiei. Mai mult decât atât, fibrele pot fi identificate cu ușurință în compoziția hârtiei, acestea având culoarea bej deschis. Cu toate acestea, producția de fibre este redusă din cauza conținutului foarte ridicat de apă al tulpinilor de sparanghel. Deoarece sparanghelul produce spumă când este măcinat, spălarea fibrelor înainte de măcinare este foarte importantă – această etapă crește rezistența la întindere și la rupere a fibrelor. Soiul de sparanghel folosit are, la rândul său, o influență majoră asupra rezultatului. Obiectivul Prof. Dr. Zollner-Croll este de a descoperi cea mai bună formulă de utilizare a fibrelor de sparanghel, astfel încât potențialul acestora să fie atins în termeni de sustenabilitate.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide