Cercetătorii din China transformă apa în cerneală invizibilă

Cercetătorii din China au dezvoltat o nouă metodă de tratare a hârtiei care permite imprimarea informațiilor secrete cu o substanță ușor de găsit: apa.

Un text tipărit cu apă de o imprimantă inkjet pe hârtie cretată cu un strat de mangan este invizibil pentru ochiul uman. Textul poate fi văzut doar dacă este expus unui fascicul de lumină UV cu o lungime de undă de 254 nm. Hârtia poate fi reutilizată dacă mesajul este „șters” prin uscare timp de 15-30 de secunde. Metoda, prezentată pe 25 septembrie 2019 în publicația științifică Matter, permite cel puțin 30 de cicluri de imprimare pe aceeași hârtie.

Deși această metodă inkjet de imprimare cu apă este necostisitoare și sigură din punct de vedere ecologic, cercetătorii doresc să îmbunătățească și mai mult procesul. Deoarece necesită expunere la lumină UV cu lungimi de undă scurte, această metodă de printare este potențial dăunătoare pentru operatorul imprimantei. În prezent, cercetătorii se concentrează pe dezvoltarea unor complexe pe bază de mangan sensibile la umiditate, care să poată fi observate în lumina vizibilă sau cea infraroșie.

„Munca noastră de cercetare se concentrează pe asigurarea unei metode de imprimare practice. Drept urmare, dorim să ne asigurăm că nu este toxică și că nu dăunează corpului uman. De aceea utilizăm complexe pe bază de mangan, care sunt prietenoase cu mediul și prezintă un nivel scăzut de toxicitate”, a afirmat Qiang Zhao, cercetător la Institutul de Materiale Avansate din cadrul Universității din Nanjing.

„Am dezvoltat o metodă de imprimare pe o hârtie ce poate fi reutilizată, folosind reacția fotoluminiscentă a complexului de mangan atunci când intră în contact cu apa. Majoritatea cernelurilor fluorescente folosite la imprimarea informațiilor secrete nu sunt prietenoase cu mediul și nici nu pot fi șterse. Hârtia este doar un material care în cele din urmă se aruncă, însă faptul că tehnologia noastră permite ca aceasta să poată fi refolosită reduce semnificativ costurile”, a mai precizat Zhao.

Interesul pentru securitatea informației este foarte mare, mai ales în domeniile militar și economic. Faptul că noua tehnologie dezvoltată de cercetătorii din China pare să nu afecteze sănătatea transformă această metodă într-o soluție sigură de imprimare, extrem de practică, prietenoasă cu mediul și deloc costisitoare.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide