Conform reprezentanților platformelor de recrutare, tinerii au devenit foarte atenți la piață și se informează înainte de a aplica pentru un job, preferând domeniile de activitate care oferă un număr mai mare de locuri de muncă – precum call center-ele sau retailul – pentru a avea șanse mai mari de angajare sau domeniile care oferă salarii mari încă de la început și oportunități de creștere, așa cum este IT-ul.
În luna ianuarie, cele mai multe aplicări au venit din partea candidaților entry level. Distribuția pe orașe arată că fruntașele au fost cele care sunt totodată și importante centre universitare: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Ploiești, Sibiu. Aceleași date din luna ianuarie pe segmentul aplicanților tineri arată că aceștia sunt mai interesați de munca la domiciliu – au existat peste 55 000 de aplicări pentru joburi remote, comparativ cu aplicările pentru posturi de specialiști, manageri sau muncitori calificați.
Dorința de a lucra măcar câteva zile pe săptămână de acasă a fost unul dintre obiectivele tinerilor angajați în ultimii ani, aceeași categorie fiind totodată și cea mai puțin atrasă de ideea de a lucra în străinătate, acest tip de job având doar aproximativ 6 000 de aplicări. Reprezentanții platformelor de recrutare au observat că mentalitatea candidaților tineri s-a schimbat foarte mult într-un singur an, aceștia fiind mult mai activi dar mai puțin curajoși decât în trecut. Tinerii caută joburi stabile și sigure în companii mari, iar odată angajați nu mai au tendința de a-și schimba locul de muncă la prima nemulțumire.
Piața muncii la începutul anului 2021 este influențată și de disponibilitatea vaccinării împotriva Covid-19, ce are caracter gratuit și voluntar potrivit informațiilor oficiale. Angajații își pun însă tot mai des întrebarea dacă locul de muncă le-ar putea fi condiționat de vaccinare. Deși Constituția României prevede clar faptul că o persoană nu este obligată să urmeze tratamente medicale, experții în HR au constatat că se fac foarte mari presiuni în comunitățile economice pentru vaccinarea anti-Covid, angajatorii putând să îi solicite candidatului la angajare să facă acest vaccin în ideea de a fi apt de muncă. Așadar, la fel ca în cazul cazierului – despre care legislația prevede că este obligatoriu doar pentru anumite sectoare de activitate, dar este totuși solicitat de majoritatea angajatorilor – și vaccinul anti-Covid ar putea reprezenta o cerință introdusă la angajare mai ales în companiile din industriile producătoare, unde numărul mare de angajați crește riscul îmbolnăvirii.