Masa de tăiere digitală este în primul rând durabilă, are un ciclu de viață mai lung în comparație cu majoritatea echipamentelor de imprimare și este capabilă să facă față unor volume mari de lucru. Mesele de tăiere digitale sunt proiectate de obicei pentru o gamă variată de aplicații, iar printerii de materiale în format mare au început să achiziționeze astfel de echipamente încă de acum douăzeci de ani, atunci când își făceau apariția pe piață imprimantele flatbed – mesele erau deci folosite în scopul realizării materialelor de semnalistică. În prezent, mesele de tăiere sunt folosite și în aplicații de packaging dar și în industria textilă, mai precis la realizarea decorațiunilor interioare. Cele mai simple tipuri de mese de tăiere digitale constau într-o masă plană pe care este așezat materialul de tăiat, suprafața mesei fiind traversată pe lungime de un cadru ce încorporează capul de tăiere care se mișcă pe suprafața mesei. Furnizorii de servicii de imprimare care doresc să achiziționeze un astfel de echipament trebuie să ia deci în considerare mărimea suprafeței de lucru care trebuie să fie suficientă pentru a face față tipurilor de comenzi pe care le primesc. O suprafață de lucru mai extinsă va necesita un cadru mai lat – capetele de tăiere se vor deplasa pe o zonă mai mare și deci vor pune mai multă presiune pe cadru. Mesele cu un design mai simplu vor folosi o curea pentru a acționa mișcările cadrului, dar o transmisie cu cremalieră și pinion va fi mai precisă în cazul meselor mai mari. Astfel, cu cât se poate deplasa mai repede capul de tăiere, cu atât masa va fi mai productivă.
Dacă majoritatea producătorilor/distribuitorilor oferă mai multe tipuri de capete de tăiere, viitorii utilizatori trebuie să se asigure că există măcar unul compatibil cu mai multe instrumente care vor fi schimbate. În plus, capul de tăiere trebuie să fie suficient de puternic pentru a putea face față materialelor pe care le veți finisa – cu cât materialul este mai dur, cu atât puterea necesară pentru a pune în funcțiune masa va fi mai mare. Dacă majoritatea meselor pot tăia plăci de plastic, foam și carton ondulat, materialele precum lemnul, aluminiul și metalele compozite vor încetini eficiența mesei de tăiere. Dintre instrumentele standard oferite de către distribuitori nu trebuie să lipsească cele de biguire, perforare și de rutare care pot face față materialelor mai dure. Totodată, în afară de cuțitul de tăiere normal, oferta standard ar trebui să includă și un cuțit tangențial, dar și unelte pentru diferite tipuri de tăiere, precum tăierea în „V” (v-cut) și tăiere parțială pe contur pentru aplicații de tipul stickerelor (kiss-cut). Printre starurile internaționale ce reprezintă acest tip de echipamente se numără cele produse de Kongsberg, în trei serii: XE (modele de bază de până la 1 x 1,5 m pentru prototipuri și ambalaje în serii mici), seria X (mai mare, fiind destinată aplicațiilor de semnalistică și producției de ambalaje) și seria C (reunește modele de mare viteză pentru materiale mai dure). Un alt gigant este și Zünd, elvețienii având două serii principale: G3 (modele pentru materiale de 1,3 x 1,6 m până la 3,2 x 3,2 m) și D3 pentru productivitate mai mare. Alegerea unui model ar trebui să țină cont de faptul că mesele de tăiere, la fel ca routerele CNC, sunt făcute să dureze – astfel ar trebui să fie modulare și adaptabile unor posibile evoluții ale pieței.
Spre deosebire de mesele de tăiere digitală, un router CNC (Computerized numerical control) este mai potrivit pentru finisarea la viteze mari a materialelor mai dure precum lemnul, plasticul, aluminiul, materialele compozite dar și metalele mai puțin dure, acrilice sau foam – astfel, între masa de tăiere digitală și tehnologia CNC, câștigătoare la capitolul versatilitatea materialelor este cea din urmă. Routerele CNC sunt ideale pentru industria de semnalistică dar și pentru furnizorii de servicii de imprimare în format mare care vor să se extindă pe alte piețe industriale. Aceste echipamente includ de obicei în varianta standard și diferite tipuri de cuțite astfel încât să poată servi ca alternativă la mesele de tăiere. Versatilitatea routerelor CNC este cu adevărat foarte mare, ele pot fi folosite în mai multe aplicații, inclusiv în producția de mobilă, dar și pentru decuparea formelor complexe. Modelele sau decupajele create rapid cu routerele CNC sunt realizate prin intermediul „controlului numeric”, adică prin programarea computerizată de instrucțiuni pe baza cărora este controlat routerul atașat de o masă. Un bun router CNC ar trebui în primul rând să aibă o construcție robustă pentru a absorbi vibrațiile din timpul procesului de tăiere. La fel de utile sunt și pompele vacuum care sunt dispuse pe suprafața întregii mese și au rolul de a păstra materialul nemișcat în timpul tăierii de precizie. Dacă mărimea mesei este un criteriu important, pentru routerele CNC contează la fel de mult și înălțimea materialelor – un CNC poate finisa inclusiv articole 3D cu ajutorul unui sistem care permite capetelor de tăiere să se miște pe axele X, Y și Z. Routerul este deci o unealtă controlată de un computer, care citește instrucțiunile și controlează routerul în sine – „controlul numeric” se referă la setul de instrucțiuni cu privire la operațiile pe care trebuie să le realizeze mașina.
Un router CNC tipic include structura de suport pentru masa de lucru (de obicei din oțel), o coloană dublă cu șină, spindle și suport pentru spindle care se deplasează împreună cu structura mobilă pe axele Y și X – vertical și pe lungime – precum și masa de lucru prevăzută cu sisteme de fixare a materialului (mecanice, hidraulice sau pneumatice). În cazul acestui element trebuie precizat faptul că spațiul de lucru al mesei trebuie să fie cel puțin egal cu dimensiunile materialului finisat. Un router CNC este dotat, de asemenea, cu un motor servo și instrumente de tăiere. Se recomandă ca routerele să fie amplasate într-o cameră separată de restul atelierului de producție deoarece sunt destul de zgomotoase și produc mult praf, de aceea este foarte importantă și achiziționarea unui sistem de extragere a prafului, care este oferit de obicei ca opțiune de către dealeri.
Unul dintre cei mai importanți producători internaționali de routere CNC este compania canadiană Axyz, care acoperă cerințele mai multor industrii. Printre cele mai remarcabile este modelul Innovator, lansat în 2020. Ideal pentru industria de semnalistică, acesta este disponibil în două variante: 1244 x 1346 mm și 2438 x 1524 mm. Innovator poate tăia printre altele aluminiu, materiale plastice și lemn de esență tare. Alți producători sunt americanii de la Multicam, compania australiană Tekcel și britanicii Mantech Machinery. Asigurați-vă că alegeți un producător care se poate ocupa și de partea de mentenanță, de instruirea operatorilor și care are capacitatea de a vă sfătui în privința instrumentelor pe care le-ați putea adapta pentru noi aplicații.
Alegerea uneia dintre variante depinde și de nevoile unei afaceri, de bugetul avut la dispoziție și de posibilitatea extinderii pe viitor către alte ramuri industriale. Un router CNC va fi mai costisitor în comparație cu o masă de tăiere digitală, însă în cazul unei viitoare extinderi către alte segmente de piață, s-ar putea dovedi a fi extrem de profitabil pe termen lung.