Cităm fragmente din interviul luat lui Răzvan Dumitrescu de către Adriana Bahmuțeanu, pe cele mai spinoase teme

Pe data de 30 octombrie 2021 jurnalistul Răzvan Dumitrescu a fost invitatul Adrianei Bahmuțeanu în cadrul unei emisiuni online transmisă în direct pe canalele de YouTube și Facebook ale Cetățeanul.net.

A.B.: Invitatul meu din seara aceasta nu mai are nevoie de nicio prezentare, îl știe o țară întreagă iar eu personal îl admir foarte mult ca jurnalist dar și ca om. Îi spun «bună seara» lui Răzvan Dumitrescu și îl invit la o discuție liberă, fără cenzură, în această seară.

R.D.: Bună seara, Adriana.

A.B.: Ce ți s-a întâmplat? Înțeleg că ai primit foarte multe amenzi în ultima vreme, că ai fost cenzurat, că practic rolul jurnalistului de investigații – acela de a scotoci și de a arăta publicului ceea ce nu se știe – s-a cam perimat, nu mai există în ziua de azi. Trebuie să arătăm doar datele de la Guvern.

R.D.: Eu sunt foarte mirat din mai multe motive, primul este că în 24 de ani de televiziune e pentru prima oară când primesc atâtea amenzi într-un timp atât de scurt și atâtea sancțiuni. Participând și la una din dezbaterile de la CNA – sigur, online, că acum așa e modern, să participăm online – am constatat și despre ce este vorba. Am constatat de pildă că dacă prezinți lucruri care se întâmplă în alte părți, în presa mainstream – atenție, nu în site-uri obscure sau alte surse de genul acesta – dacă prezinți lucruri care se dezbat în prime time în presa mainsteam în SUA, în Israel sau în alte părți, dacă citezi lucruri care se spun la CNBC, la CNN, la Fox News, în Washington Post, la Canal 12 din Israel, lucruri care nu se fac în felul acesta în România… dom’ne, aici iese foc.
Ei bine, în momentul acesta, dacă faci astfel de lucruri nu ești echilibrat și descurajezi vaccinarea. Eu nu înțeleg cum poți să descurajezi vaccinarea cu lucruri care se spun la posturile de TV mainstream sau în presa mainstream din statele cu cel mai mare procent de vaccinare. Adică, dacă descurajai vaccinarea astfel, păi în primul rând trebuia să se vadă în acele țări chestiunea asta și nu în România. Ori acolo numărul de vaccinați este absolut impresionant, n-are nicio legătură felul în care se dezbat lucrurile acestea cu numărul de vaccinați. De ce ar avea legătură cu ceea ce se întâmplă în România dacă prezinți astfel de lucruri, care se întâmplă în Vest și care nu au afectat procesul de vaccinare?! Discuțiile care au loc acolo nu au afectat procesul de vaccinare, de ce l-ar afecta aici? Altă chestiune pe care mi-o pun logic, așa, ca întrebare, pentru că răspunsul nu e la mine, este următoarea: cum poate afecta procesul de vaccinare un lucru care este ca o picătură într-un ocean cu apă în momentul de față?! Foarte mulți se întreabă: bine, dar de ce doar tu dai astea? Eu nu sunt singurul care dau aceste lucruri, dar toate lucrurile astea puse cap la cap reprezintă o miime din ceea ce reprezintă tema în România. Eu cred că concluziile celor care le trag în felul acesta sunt total eronate, n-au o logică, iar eu cred că dacă în România dezbaterile și sesizările și felul în care se fac și se spun lucrurile ar decurge ca cele de afară, eu chiar cred că credibilitatea celor care conduc în momentul acesta ar crește pentru că lumea n-ar avea suspiciunea că se ascunde ceva.

A.B.: Deci practic noi ne-am întors în cenzura comunistă, adică în alte țări nu există un CNA, în America, în Israel, de exemplu, nu există un CNA care să amendeze jurnaliștii de televiziune care prezintă și alte lucruri, care își pun întrebări vis-a-vis de efectele vaccinului și așa mai departe?

R.D.: Nu știu, eu n-am mai stat să fac comparații de legislații. Eu știu că există un articol 30 din Constituția României care spune că cenzura de orice fel este interzisă. «De orice fel» înseamnă inclusiv prin metode care te fac eventual să te autocenzurezi de teamă. De teamă că ce? Că mie nu mi-e frică. De teamă că, de pildă, la un moment dat, niște amenzi sunt atât de mari încât tu pui în pericol salariile angajaților unui trust.

A.B.: Cât de mari sunt amenzile?

R.D.: Eu cred că în total am adunat vreo 80 000 de lei. Ultima amendă a fost de 20 000, penultima 40 000, au mai fost încă 2 înainte. Astea au fost pe emisiuni din urmă, atenție, pe emisiuni care s-au întâmplat în iunie, prin septembrie, nu în octombrie. Dar seria asta m-a pus pe gânduri pentru că, repet, în momentul acesta eu nu pot să îmi mai asum răspunderea, pentru că fac rău unor colegi și postului de televiziune să prezint studii de ultimă oră care au apărut în revista Nature sau despre care a scris The Guardian și care n-au nicio legătură cu vaccinarea sau nevaccinarea, ci au legătură doar cu felul în care se transmite virusul. Pentru că ultimul studiu publicat în The Guardian constata că în comunități, acasă, în gospodării, virusul se transmite la fel între o persoană vaccinată și infectată – dacă se infectează persoana vaccinată, îl transmite la fel acasă ca o persoană nevaccinată. Ori asta ar fi și un lucru care ar trebui să ne arate nouă, care căutăm măsuri de diminuare a răspândirii virusului, cam cum ar trebui să acționăm. N-are nicio legătură cu a te vaccina sau nu, are legătură cu felul în care se propagă acest virus și în felul acesta avem mereu pandemie și valuri în pandemie. În Marea Britanie, de pildă, unde The Guardian a și publicat studiul respectiv, ei au în momentul de față aproape 60 000 de infectări pe zi, dar nu au și foarte multe decese în raport cu numărul de infectări. În Marea Britanie ei nu au un certificat interior de tip verde care să facă diferența între vaccinați și nevaccinați tocmai pentru că au constatat că și vaccinații pot transmite virusul. Dar ce au ei în schimb: în tot ce înseamnă școli, campusuri studențești sunt testați gratuit de două ori pe săptămână cu testul simplu – care la noi nu e omologat – și vaccinații și nevaccinații. Și dacă un vaccinat se testează pozitiv, stă acasă niște zile, face alt test și dacă e negativ poate să meargă în continuare. De-asta au și foarte mulți infectați declarați, pentru că ei testând de două ori pe săptămână, oamenii ăia intră în sistem și sunt descoperiți. La noi ce vedem probabil că nu e numărul real, probabil că e mult mai mare numărul real decât cel pe care îl publică.

A.B.: Da, dar la noi pentru că nu avem testare gratuită obligatorie nu se știe numărul real. Dacă ar fi și la noi testați, probabil alta ar fi situația. Chiar voiam să te întreb, crezi că va trece de plenul Camerei până la urmă propunerea PSD-ului privind testarea obligatorie?

R.D.: Mi-e greu să intuiesc, Adriana, ce va trece și ce nu. Eu de pildă am văzut o declarație astăzi a domnului prim-ministru desemnat, Nicolae Ciucă, care mi s-a părut de bun simț. A zis că se analizează ca Favipiravirul să fie în farmacii și să fie prescris prin rețetă de către medicul de familie, care e o chestiune absolut normală, se întâmplă de mult în alte țări, în Ungaria de exemplu se întâmplă din 30 septembrie 2020. Și se poate afla asta intrând pe site-ul Grupului de la Visegrád și văzând acolo lucrurile. Prin urmare mi se pare o chestiune de bun simț și dacă acum această chestiune chiar se poate întâmpla, fiind de bun simț, întrebarea e cine i-a oprit să o facă până acum.

A.B.: Dar oricum declarația asta vine foarte târziu, pentru că eu cred că deja toată România s-a aprovizionat cu aceste medicamente pe sub mână, pe piața neagră, e un trafic incredibil și unii chiar s-au îmbogățit mai mult decât din bitcoin, de exemplu.

R.D.: Eu văd alt predicat, sesizez altă chestiune. Sesizez o furie pe piața neagră, ceea ce e corect până la urmă, dar piața neagră nu apare decât atunci când sistemul oficial nu e în stare să livreze produsul de care chiar ar fi nevoie. Pentru că una e pe piața neagră să umbli după Arbidol, care nu prea există în Uniunea Europeană, nu e așa bun, și cu totul alta e să umbli după Tocilizumab, care ar trebui să fie în spitale, nu se găsește în spitale, dar pe care îl poți procura pe piața neagră. E cu totul altceva aici. În momentul acesta toată senzația mea ca jurnalist este că în România, în loc să se lupte cu cele trei arme împotriva virusului – VACCINARE, TRATAMENT și TESTARE – s-a luptat doar cu una singură cu orice preț. Ori doar cu una nu stingi pandemia, dovadă că și alte țări care au un procent de vaccinare mult mai mare decât al României, Marea Britanie sau Israelul, n-au stins pandemia, au valuri, au avut și valul 4, unele țări cum e Irlanda intră în valul 5, megavaccinata Irlanda – procentul de vaccinare în Irlanda la cei de peste 16 ani depășește 90%. Intră în valul 5, au 60 și ceva de morți pe zi la o populație de 4,9 milioane de oameni, ei luptând și cu medicament și cu test și cu vaccin. Păi cum poți tu să fii măcar ca ei dacă nu lupți decât cu una dintre cele trei arme posibile. Este o întrebare de bun simț aici și nu e vorba de vaccinare sau de nevaccinare. E vorba de cum lupți: cu logică sau nu lupți cu logică. Câtă vreme virusul se transmite, iar studiile arată că și vaccinații îl pot transmite, tu prin ceea ce imaginai – dar n-a trecut încă legea, o să vedem cum o să treacă – blocai accesul unora care se testau în anumite locuri, dar îi lăsai liberi pe cei vaccinați pornind apriori de la ideea că nu transmit virusul, deși se poate să-l transmită. Sunt studii și s-a văzut foarte clar. În felul acesta împiedici răspândirea sau o generezi? Asta este întrebarea. Ok, nu vreau să facem proces de intenție, dar repet, am senzația că lucrurile scapă dintr-o logică simplă și chestiunea asta mi-a fost confirmată și de discursul domnului profesor Adrian Streinu-Cercel din Senat, atunci când au anunțat de ce PSD-ul nu votează în forma asta. Atenție, nu înseamnă că nu votează deloc, ci în forma asta mai puțin logică, certificatul respectiv. Nu era vorba să fie dl. Cercel antivaccinist, nu? Nu, evident că nu. Ei au o armă foarte simplă în momentul de față: când e cineva care le spune ceea ce ei nu vor să audă, mă refer probabil la cei care sfătuiesc guvernanții, că nu cred că ei sunt cei care imaginează lucrurile astea – ei au niște consilieri în spate, echipe de PR, problema e cum să discredităm. Nu să vedem dacă ce spune e adevărat sau nu, hai să-l discredităm că nu ne place ce auzim. Și pui eticheta de antivaccinist automat pe toată lumea care nu are mesajul pe care vor ei să îl audă. Am văzut medici vaccinați pe care s-a pus eticheta de antivaccinist, deci este absolut incredibil. Este o metodă jegoasă, absolut jegoasă, nu pot fi de acord cu asta, dar nu sunt nici naiv după 30 de ani de presă încât să cred că dacă eu nu sunt de acord sau dacă oamenii cu logică văd lucrurile astea, nu o să se întâmple în continuare. Una dintre metode e să pui presiune în felul acesta. În spațiul online e mai greu să pui presiune cu organisme care să îți dea amenzi și în felul acesta să te facă să nu vezi anumite lucruri. Eu le văd acum, dar nu le mai dau la televizor, o să le public pe pagina de Facebook cu link către ziarul respectiv. Dacă nici The Guardian nu e ziar, dacă nici The Telegraph nu e ziar, dacă Washington Post nu e ziar… În Washington Post la un moment dat era un articol în care spuneau: de ce nu termină decidenții odată și nu recunosc că există și imunitate naturală? Deci asta se întrebau cei din Washington Post. De ce nu recunosc că e foarte solidă imunitatea naturală a celor care au trecut prin boală? E ceea ce spunea din nou profesorul Cercel în Senat – că în România au trecut foarte mulți prin boală care n-au fost înregistrați în sistemul respectiv și care ar putea și ei să beneficieze de certificatul verde dacă s-ar admite acel test de anticorpi – din deget se ia, foarte simplu, îl poate face și medicul de familie. Adică sunt foarte multe lucruri logice care nu se întâmplă și sunt înlocuite cu lucruri absolut ilogice care se întâmplă din belșug în România. Dacă nici din dezbaterile pe care le dau în prime time posturile străine de televiziune nu poți cita pentru că, chipurile, apare argumentul acesta absolut stupid și cred că și bolnav cum că descurajezi vaccinarea din România – cu ce? Cu lucruri care nu descurajează vaccinarea în Israel și în alte părți. Nici în școala primară nu cred că o învățătoare ar fi admis ca un elev să rostească o asemenea enormitate pe vremea când făceam eu școala. Ei bine, iată că este rostit dinspre instituțiile statului. Eu n-am trăit așa ceva, CNA a fost de mult în România, dar n-am trăit așa ceva niciodată ca în aceste momente. Nu știu să explic fenomenul, dar eu m-am mai confruntat cu țintă pe mine sau pe emisiunile mele, în epoca Băsescu de exemplu, atunci cu copilul. Eu cred, în acest moment am tot dreptul să cred că cineva a pus o țintă pe emisiunea asta și pe Răzvan Dumitrescu.

A.B.: Dar Răzvan Dumitrescu rămâne în continuare la Antena 3.

R.D.: Rămâne pe baricade Răzvan Dumitrescu, pe baricade cu orice preț, în presă. Pentru că am făcut o distincție clară, eu nu îmi mai asum să prezint astfel de lucruri la TV punând în primejdie colegi prin sumele astea. Apropo, astea se vor contesta în contencios, dar știi cât poate să dureze un proces în contencios. Sumele le plătești acum, așa e procedura, postul trebuie să le plătească acum iar dacă va câștiga în contencios nu înseamnă că își recuperează sumele, care se varsă prin trezorerie – CNA-ul nu-ți dă banii aceștia înapoi, că nu e instituție care să facă… Înțelegi cam despre ce este vorba. Eu am avut și altă speculație, pe care am văzut-o și în alte părți, că au mai fost amendate niște posturi de televiziune – miza n-ar fi neapărat pecuniară, ar putea fi aceea de a parcurge repede niște proceduri ca să ajungem eventual la suspendări de emisie pe o perioadă de timp. Nu știu, nu bat până acolo, ca să știu dacă asta ar fi sau nu o miză, dar ceea ce se întâmplă nu s-a mai întâmplat în 30 de ani – mie, cel puțin.

A.B.: Poate fi și asta o miză, din păcate, și e clar că suntem într-un război. Un război biologic, în fine.

R.D.: Eu nici măcar asta nu am spus în emisiune, în schimb am difuzat materiale și puncte de vedere care se îndoiau de originile virusului și care aveau argumente. Apropo, astăzi a apărut un raport în SUA în care nu se exclud ambele variante – și anume ca virusul să fi fost de origine naturală, dar să fi scăpat totuși dintr-un laborator. Deci nu se exclud cele două chestiuni.

A.B.: Apare încă o știre bombă de la Comisia Europeană, acum două seri. Agenția Europeană pentru Medicamente face un bilanț funest – 7 000 de morți la 30 septembrie, după campania de vaccinare din Europa și efecte neurologice grave depistate la 75 000 de persoane după vaccinarea cu Pfizer. Comisia Europeană propune instituirea unui fond de despăgubire a victimelor vaccinului pentru că, spun ei, laboratoarele farmaceutice nu-și asumă răspunderea și nimeni nu a avut acces să vadă contractele cu companiile de medicamente în timpul negocierilor. Deci iată că e prima dată după aproape doi ani când se recunosc efectele secundare.

R.D.: Ele au existat raportate tot timpul, în Statele Unite există o platformă numită Viers unde se raportează efectele astea. E doar pentru vaccinuri platforma respectivă în SUA. Se pot vedea și raportările pe site-urile din UE. Dar pe mine m-a frapat altceva, tot legat de contextul acesta în care s-a întâmplat ce s-a întâmplat, cu amenzi, cu emisiuni. Am văzut că un distins membru al CNA a dat la un moment dat un interviu într-o platformă online în care printre altele a spus că un prospect de vaccin nu se comentează la televizor. Eu în momentul acela m-am așezat frumos pe scaun, m-am rezemat, am tras aer în piept și am zis: «Opa! deci e informație de interes public, evident». Căci e evident că e de interes public prospectul unui vaccin. Nu trebuie prezentat la TV? O informație despre vaccin de pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului nu trebuie discutată? Deci dacă o pui, aceea care e pe site, poți să iei amendă pentru că cineva care e membru CNA așa crede, că nu trebuie. Și la vot, acolo, dacă au majoritatea cei care nu cred, iese cum cred ei că trebuie făcut. Și cum, nu sunt totuși astea informații de interes public? Câți dintre cetățeni stau să citească un prospect? De pildă pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului, la vaccinul Pfizer – care la ei se numește Comirnaty – găsești update-uri permanente și liste de întrebări la care ți se și răspunde. La una dintre întrebări – dacă un vaccinat poate să transmită virusul – ei răspund că nu se știe încă și că vor știi mai multe după ce se încheie studiul clinic de doi ani. Asta o găsești și acum dacă intri pe site. Eu dacă afișez chestiunea asta în momentul de față, risc să iau amendă sau nu risc să iau amendă? Mai bine nu risc, mai bine nu o pun.

A.B.: Cum te face să te simți treaba asta, adică după 30 de ani de presă, cu nenumărate premii și aprecieri?

R.D.: Repet, în anii ’90, în anii aceia în care se spunea că sunt comuniștii la putere, n-aveau tupeul să facă asta cu presa. Acum, dacă acesta este instrumentul, foarte bine. Eu am spus: eu nu renunț la calitatea de jurnalist, o să public lucrurile astea online și asta este. Dacă așa se dorește să fim, așa o să fim. Eu nu pot să risc de unul singur. Cine sunt eu să risc niște colegi? Deci 80 000 în cât timp? În câteva săptămâni practic, ei au luat din urmă emisiunea, au discutat în ședințe diferite. Bun. Hai să facem o împărțeală – câte salarii minime înseamnă 80 000 de lei? Pai, despre asta vorbim. Adică până la urmă te gândești: merge așa în continuare? Nu poți. În plus toată povestea asta mizerabilă este asociată cu o campanie în care cineva vrea să îți lipească pe frunte eticheta de antivaccinist. Deci cum e cineva care descoperă ceva și nu le convine, e antivaccinist. Serios.

A.B.: Apropo de asta, te-ai vaccinat sau nu te-ai vaccinat?

R.D.: Eu sunt trecut prin boală și beneficiez de avantajele acestei chestiuni. În plus, eu mi-am permis financiar să îmi fac și teste și mi le-am făcut și când nu era nevoie de ele. De ce? Că așa am și constatat atunci când am fost pozitiv și am trecut prin boală. N-aveam simptome, dar era săptămâna în care nu lucram și mă testam, asta făceam eu mereu în săptămânile în care nu lucram, mă testam ca nu cumva să… Și așa am descoperit. Am stat frumos acasă. Deci eu asta fac mereu, nu toți își permit să facă asta iar în state normale la cap lucrurile astea se întâmplă, cum e în Anglia de pildă, se fac gratis de două ori pe săptămână. În Austria, stat vaccinat, testul de salivă e gratuit. Fiica mea și-l ia gratuit, se înscrie pe site și primește o baterie de teste, cinci la număr, pe care le folosește, că nu le primești pe următoarele dacă nu le-ai descărcat cu cod în sistem pe primele. Sunt gratuite, toată lumea și le face, nu sunt nici măcar invazive. Toată lumea, că nu au precizie. Păi măi deștepților, n-au precizie poate la unul, dar când faci serii repetate de câte 5 nu se poate la un moment dat să mai invoci chestia cu precizia. Că nu faci unul pe lună, îl faci la 2-3 zile, în serii repetate și în momentul ăla crește precizia. Ei, cum să le explici matematic acestor indivizi care gândesc așa cum gândesc?

A.B.: Deci la 120 de miloane de doze de vaccin, se spune în spațiul public că a fost un comision care a depășit 30 de milioane de Euro.

R.D.: N-am cum să știu asta.

A.B.: Probabil nu s-au gîndit la vremea aia că există și teste pe planetă, că vor exista și medicamente pe care vor trebui să le cumpere, au băgat toți banii în vaccinare. Și acum trebuie să scape de aceste doze, chiar dacă unele din ele sunt expirate, oamenii poate nu știu dar mulți au fost vaccinați cu seruri expirate. Din ce-am citit tot în spațiul public, o știre apărută azi, se pare că ONAC se pregătește pentru achiziția la suprapreț a unor teste de salivă. Nu știm dacă e adevărată știrea, dar s-a tot scris astăzi în presă.

R.D.: Eu cred că pe tema lotului mare de vaccinuri din România am reținut doar declarația fostului Ministru de Finanțe Nazare, care a cerut explicații în ședința de Guvern pentru suma aia foarte mare, pentru 120 de milioane. Atenție, ele n-au venit încă, dar vin în serie că n-ai unde să ții 120 de milioane. Ideea a fost așa, totuși, 120 de milioane înseamnă mai mult decât populația tot Estului Europei. Adică Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria laolaltă nu au 120 de milioane de locuitori. Nu-i cam mult, totuși? Asta a fost întrebarea. Bun, trebuie să iei mai multe decât numărul populației, că dacă socotești la numărul de doze, există doza a doua, rapel, există alte vaccinuri care nu necesită 2 doze, deci e o combinație, sunt mai multe tipuri de vaccinări. Bun, iei 60-70 de milioane, 40-50, de ce 120? Dacă domnul Ministru Nazare al Finanțelor nu a primit un răspuns care să îl satisfacă, de ce am crede că vom primi noi un răspuns? Dacă dânsul din calitate de ministru nu a primit un răspuns…

A.B.: Păi nici nu o să primească, cum n-o să primim nici noi. Deocamdată nu avem nici un Guvern stabil…

R.D.: Dar eu cred că avem un Guvern provizoriu extrem de stabil, adică un Guvern interimar extrem de stabil.

A.B.: Care nu poate să facă mai nimic, dar face. Asta știu. Eu tot mă întreb dacă oamenii aceștia vor plăti odată pentru că, ce să mai, nu mai avem Constituție, a fost încălcată de foarte multe ori în ultima vreme.

R.D.: Dar și legislația a fost încălcată, că au fost decizii ale unor Curți de Apel care au dat de pământ cu niște Hotărâri de Guvern nu pe motivul conținutului, pe motivul că nefiind publicate sunt inexistente din punct de vedere juridic. Păi cum să nu publici ceva în Monitorul Oficial? Păi cum iau act celelalte instituții care trebuie să aplice conținutul hotărârii tale dacă tu nu o publici în M.O.? Cum este să constate instanța că ceva e inexistent juridic pentru că e nepublicat, dar nepublicatul ăla să facă efecte în societate? Aici am ajuns.

A.B.: Aici am ajuns iar speranța oamenilor, care iată astăzi nu mai pot intra la un supermarket… Că e gol peste tot. Deci nu te mai poți duce nicăieri.

R.D.: Dar pe de altă parte ceva trebuie făcut, Adriana. Adică e înfiorător unde s-a ajuns, în opinia mea. Prin faptul că au luat măsuri din dorința de a rezolva problema, dar le-au luat fără o gândire logică și pe criteriul de eficiență. În momentul acesta mai mult au împiedicat, ca să spun așa, efectele, decât le-au încurajat. Pentru că tu în momentul în care, cum spuneai, faci lucrul ăla, de pildă faci gaură în economia țării. Și nu știu dacă ajuți neapărat la oprirea răspândirii virusului. Păi mai degrabă Rafila avea dreptate, mai bine o carantină gândită decât chestiunea asta, pentru că la carantină știi măcar că nu circulă nici unii nici alții, sau mă rog, în funcție de cum gândești carantina și reduci posibilitatea de a răspândi virusul. Noi la un moment dat am mai discutat dacă ții minte când era concertul Untold, în care s-a intrat cu ceea ce părea legal în vigoare la vremea respectivă, adică foarte corect. Certificat de vaccinare, test negativ. Dar în momentul în care un vaccinat poate transmite – nu știu dacă la ora aceea ei chiar nu știau că transmite – și-l amesteci cu unul care e nevaccinat dar are test negativ, nu cumva poți să îl îmbolnăvești pe acela? Mai ales când ai 75 de mii de oameni, 3 zile la rând, nu era o chestiune de 100 de oameni care s-au adunat o jumătate de oră, o oră.

A.B.: Mai există teoria că de fapt de la congresul PNL s-a infectat toată România, pentru că delegații de la congres au venit din toate colțurile țării, nu s-a intrat acolo nici cu green pass, nici cu test negativ, s-a intrat pur și simplu ca-n brânză, a intrat cine a vrut, netestat. Și am colegi în presă, am amici care au intrat pur și simplu așa, după care delegații au plecat în colțurile țării, s-au întors la locul lor.

R.D.: Adriana, e o supoziție asta, dar nu poate nimeni să dovedească chestiunea asta. Gândești logic, ar fi posibil, ok, sigur că ar fi posibil.

A.B.: Delegați, plus personal auxiliar, deci vreo 7 000 de oameni.

R.D.: Bun, dar stai că atunci, mergând pe logica asta, la concertul de la Untold era o chestiune mult mai solidă care putea să împrăștie asta. Acolo erau 75 000. Au mai fost și 2 concerte în București, atenție, foarte mari după aceea. Deci au fost niște evenimente în care s-a putut întâmpla chestiunea asta. Repet, între timp alte țări – cu toate cele trei metode mână în mână – au vaccinat, au testat, au avut și medicamente în spitale, pentru că noi acum ce primim ca donații – cum sună comunicatele – primim donații din stocurile altor țări. Ceea ce înseamnă că ei aveau stocuri, ce să vezi, că altfel n-aveau cum să îți doneze. Și dacă s-au debarasat și s-au putut dispensa de ceea ce ți-au donat ție înseamnă că au suficient în continuare. Uite, vezi, asta e diferența. Dar cine a zis de stat eșuat la un moment dat?

A.B.: Dl. Iohannis, cine?

R.D.: Diferența dintre un stat eșuat și unul neeșuat. Asta e. Dar să știi că eu acum nu vreau să fac bancuri. Eu la un moment dat am avut o postare când a zis dl. Președinte despre stat eșuat și am zis: bine, declarația ca declarația, dar haide să vedem care e definiția statului eșuat. Și am postat definiția. Și ți se face pielea găină.

A.B.: Care e definiția?

R.D.: Ți se face pielea găină când constați că te încadrezi cam la toate capitolele. E destul de complicată definiția, dacă vrei o să o și citez, pentru că în momentul de față ne cam încadrăm la toate capitolele.

A.B.: Ai foarte multe mesaje pozitive de la cei care ne urmăresc și le mulțumesc foarte tare. Iată, în Anglia nimeni nu mai poartă mască în magazine, shopping center-uri, a trecut pandemia, la fel în Ungaria.

R.D.: Repet, n-a trecut pandemia. De ce? Pentru că au zeci de mii de infectări pe zi dar nu au decese, pentru că au testările acelea și în momentul în care și un vaccinat este descoperit pozitiv stă omul acasă, iese doar după ce îi iese alt test negativ și în felul acesta ei au redus cumva posibilitatea de a răspândi și a se duce și în forme grave. Uite, un stat eșuat este un stat devenit incapabil să asigure funcțiile și responsabilitățile de bază ale unei națiuni suverane cum ar fi apărarea militară, aplicarea legii, justiția, educația sau stabilitatea economică. Fac o paranteză: accesul la sănătate publică e o funcție de bază? Da. Ce s-a întâmplat cu educația în pandemie? Apropo, ce se întâmplă acum cu facturile? Caracteristicile comune ale statelor eșuate includ violența civilă în curs, corupția, criminalitatea, sărăcia, analfabetismul și infrastructura în prăbușire. N-o fi bogăție în România. Cât e analfabetismul funcțional în România? Cum e cu căile ferate, cu șoselele, cu deraierile și cu media de km pe oră pe căile ferate la jumătate față de media pe vremea lui Carol I, care a construit prima cale ferată. Deci cum e? Ne încadrăm la foarte multe capitole din definiție?

A.B.: Nu e în regulă deloc pentru că nu știm ce o să urmeze într-un stat eșuat. Apropo de asta, ne dă Uniunea Europeană vreo 5 milioane de euro, ne putea da pentru testare gratuită și noi nu folosim banii. N-a cerut nimeni din fondul de rezervă al UE și puteam să cerem noi, ca țară, dați-ne niște bani să mai luăm niște paturi la ATI, să mai luăm ceva, să ne ajutați cumva să luăm teste, iată.

R.D.: A fost o discuție pe care cu bună credință Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a ridicat-o când a cerut achiziționarea unor teste pentru școli, inclusiv acelea care sunt neinvazive. Că cele antigen sunt totuși invazive – copii mici, băgat chestia aia în nas, pot să o înțeleg. Dar de ce nu există cele neinvazive? Nu sunt omologate, nu sunt aprobate în România. Păi Austria e țară membră a UE și a putut să le aprobe, nu?

A.B.: Austria are bani, România n-are. Dar cu toate astea, România când are, achiziționează la suprapreț echipamente.

R.D.: Un ATI costă cât pe zi? Mii de euro pe zi.

A.B.: 2500 de euro pe zi de pacient.

R.D.: Și la ATI nu stai o zi, stai mai mult și de regulă nu pleci totdeauna pe picioare de acolo. Cu 2000 de euro câte teste se pot lua? Făcând testele acelea, câți n-ar mai fi intrat în ATI? Întreb, nu știu, îmi pun întrebări simple, logice.

A.B.: Dar este și medicamentul acela care e 15-20 de lei în Republica Moldova.

R.D.: Nu mai e nici acolo, că din cauza cererii din România nu-l mai găsești nici acolo. Adică l-au cumpărat de acolo și l-au adus aici, ca să fim mai expliciți. Acum văd că le-a cășunat pe Arbidol. Dar mă rog, am văzut o declarație că Favipiravir ar trebui să fie și în farmacii, prescris de medicul de familie. Mie mi se pare logic ca orice medicament care poate și a fost folosit să fie disponibil pentru că prima barieră în calea spitalizării e totuși medicina de familie. Și am senzația că n-am folosit-o deloc așa cum trebuie, adică n-am folosit-o deloc la capacitatea la care puteam să o folosim.

A.B.: Declarația lui Nicolae Ciucă apare după ce vreo săptămână dl Damian de la Terapia Cluj a bătut toate televiziunile și a spus: «Da, Terapia Cluj poate produce aceste medicamente, dar nu ne lasă Ministerul Sănătății de 8 luni de zile. N-avem ce să facem dacă nu ne dă aprobare».

R.D.: Da, am avut discuția și l-am avut pe linie telefonică și pe dl Damian de la Terapia Cluj și l-am avut și pe președintele Agenției Naționale a Medicamentului. Ok, până la urmă, când n-ai medicamente în farmacii sau spitale apare piața neagră. E ca pe vremea lui Ceaușescu, când nu existau produse de bază în comerț, existau pe piața neagră. Sigur, la niște prețuri pe măsură, care astea sunt. Și acum eu mă întreb: ce e mai condamnabil? Să apară o piață neagră pentru că tu, stat, nu ești în stare să pui medicamentele pe piață? Sau să cumperi de pe piața neagră? Cine cumpără de pe piața neagră e disperat, adică dacă cineva cumpără Tocilizumab de pe piața neagră, să fie aproape sigur că nu-l cumpără ca să-l ducă acasă, îl duce undeva la un spital, la cineva internat acolo pentru că spitalul nu-l are. Și-l duce pe bani grei, pe vreo 8-9 mii de lei doza. De multe ori trebuie 3, 4, 5 sau 6 doze, în funcție de starea pacientului, de greutatea lui, de mai mulți factori. Deci ne dăm seama unde am ajuns? Cine cumpără așa ceva și dă acești bani nu o face de plăcere, de fandoseală, o face pentru că cineva e într-o mare mare problemă și probabil că e chiar în spital, pentru că asta nu e o chestiune să o poți administra acasă, deci despre asta vorbim.

A.B.: Și din păcate oamenii mor cu zile din cauza haosului. Voiam să te întreb și te-am întrebat de fapt și la început – dacă tu crezi că până la urmă certificatul verde va trece de Cameră, dacă va include și testarea, cum vrea PSD-ul.

R.D.: Nu cred că pot să mă pronunț în momentul de față, situația asta pe scena politică este impredictibilă și fiind așa nu știi la un moment dat ce grupuri, ce negocieri se poartă în așa fel încât să treacă asta sau să se formeze un guvern și atunci să treacă și asta. Nu știi exact ce se poate întâmpla. Una este să ai o majoritate stabilă și să intuiești pe număr de voturi cam care e trendul și alta e să ai o situație atât de diluată, de nici nu mai știi cine e opoziția și cine e puterea. Așa cum arată lucrurile astăzi, chiar și dl. Nicolae Ciucă era mai pesimist, zicea că așa cum arată lucrurile șansele sunt mici – deși dl. Cîțu lângă dânsul era mult mai optimist și zicea că trece Guvernul. Prin urmare nu-mi dau seama cum se pot așeza voturile – care nu se așază deocamdată pentru guvernul Ciucă în Parlament, în Camera Deputaților – pentru această măsură. Habar nu am.

A.B.: Aș vrea să te mai întreb un lucru, pentru că ne apropiem și de final. Povestea asta cu vaccinarea a împărțit România în două, oamenii au ajuns să se urască, poate în aceeași familie, pentru că unii sunt vaccinați și alții nevaccinați. Dacă vom continua așa, fără medicamente, cu presiunea că dacă nu ne vaccinăm cu toții ne pierdem locurile de muncă și nu ne mai putem duce să ne luăm o pâine, se va ajunge clar la o segregare a societății. Unde vom ajunge? Pentru că, iată, românii nu fac mitinguri de protest ca în alte țări, românii nu ies în stradă, românii nu-și cer drepturile. A fost coadă la vaccinare zilele trecute, au stat să se vaccineze de frică să nu își piardă joburile. Și e de înțeles și asta.

R.D.: Dar eu mă întreb altceva. Și am dreptul să mă întreb și să pun toate variantele teoretic posibile pe masă: nu cumva faptul că societatea e împărțită și au ajuns oamenii să se urască între ei – vaccinați vs. nevaccinați – nu cumva face parte dintr-un plan de tipul «dezbină și stăpânește» care întărește în felul acesta o putere slabă din punct de vedere politic? Vedem ce e pe scena politică, e un Guvern interimar stabil, ca să zic așa, în sensul că e veșnic interimar. Nu cumva convine celor care sunt sus acolo un popor dezbinat? Dezbină și stăpânește e milenar, nu e de acum, e un principiu vechi de a ține masele în mână, ca să zic așa, e de pe vremea în care s-au constituit state.

A.B.: Oamenii se preocupă de ziua de mâine și de vaccinare și uită de alte probleme, iar ei între timp vând păduri, vând țara.

R.D.: Acolo sunt niște probleme care apar. Facturile nu mai vorbesc, dar până la facturi nu ai ce plăti că n-ai căldură, adică n-ai deloc căldură. Uite Timișoara ce a pățit, să vedem dacă se rezolvă acolo. Ziarul Expres din Austria – am văzut știrea preluată și în România, dar la TV nu vreau să o dau ca să nu creez panică și amenzi – scria că armata austriacă avea o prognoză că o pană generală de curent în UE în următorii 5 ani are șansa să se întâmple de 100%. Și avertizau și avizau cetățenii cam ce provizii să își facă, ce înseamnă o astfel de pană, cât ar putea să dureze. Acum zece ani umblau niște teorii ale conspirației cu chestiunea asta. Bun, după ce armata austriacă are o astfel de prognoză și mai și sfătuiește oamenii ce să aibă prin casă în caz că se întâmplă, să o iei în serios sau să o lași iar pe teoria conspirației? Să discutăm cum arată sistemul energetic național acum? Facem altă emisiune. Deci nu vreau să discutăm. Noi suntem la o intersecție de crize în momentul acesta, în intersecția în care am ajuns au ajuns vreo 3-4 crize dintr-odată – și noi împreună cu ele în intersecție. România nu s-a mai confruntat cu așa ceva în ultimii 30 de ani, a avut crize succesive de naturi diferite, dar nu toate la un loc. Nu s-a confruntat niciodată cu câteva crize suprapuse una peste alta, nici alte țări din UE nu s-au confruntat cu așa ceva, că și acolo e criză, dar hai să nu comparăm nivelul economic, standingul de acolo și veniturile de acolo cu ceea ce avem noi în România. Pentru că ei sigur că au criză, dar rezistă mult mai bine la PIB decât rezistăm noi.

A.B.: Poate au și niște conducători mai capabili, care nu le vând pădurile, nu le vând companiile de stat, care nu vând tot ce se mai poate vinde și care nu fură tot ce se mai poate fura.

R.D.: Dacă vrei să vezi păduri foarte frumoase te duci în Germania, te duci în Austria, ordine și disciplină în pădurile acelea.

A.B.: La noi aici sunt chelite pădurile, iar activiștii civici sunt bătuți și n-am văzut pe nimeni arestat.

R.D.: Nici eu n-am văzut după bătaia aceea pe cineva reținut pentru agresiune. Dar repet – cum spunea dl. Președinte – stat eșuat sau cum? Am citit și definiția. Din păcate, citind doar definiția constați că te încadrezi la aproape toate capitolele definiției. Ori asta este înspăimântător pentru că de regulă ne uităm pe glob, vedem care stat a fost sau este eșuat și n-am văzut stat eșuat să își revină, Adriana.

A.B.: Din păcate nu, dar un președinte care recunoaște asta, după 7 ani de mandat, nu ar trebui totuși să se ducă în altă parte? Că văd că îi plac vacanțele, se plimbă pe la piramide.

R.D.: Bun, era o vizită programată. Asta e, deci nu-i fac un reproș.

A.B.: Da, dar puteai să te duci pe la șefi de stat și fără să te duci pe la piramide.

R.D.: Bun, dar dacă tot a ajuns acolo era în programul vizitei, probabil. Eu sunt convins că omologii din Egipt i-au făcut și acest traseu în protocolul primirii. Sunt absolut convins și cred că ar fi fost și nepoliticos să refuze.

A.B.: Dar dacă nu dorești și dacă ești un președinte responsabil le spui: «Nu, că pierd jumătate de zi la piramidele voastre, dus-întors. Mă duc la mine în țară că ăia mor pe capete acolo, mă duc să îi ajut pe oameni».

R.D.: Pe mine nu m-a deranjat chestiunea cu piramidele, alte lucruri mult mai grave m-au deranjat. Cum ar fi contribuția domnului Președinte la criza politică pe care o vedem. Contribuția domniei sale este substanțială, în opinia mea, la această criză politică. Prin felul în care a ales să facă majorități, să dea șansa să se facă guverne, prin felul în care a desemnat premieri, contribuția domniei sale mie mi se pare majoră. De ce, ce calcule s-au făcut, greu de știut…

A.B.: N-ar trebui suspendat dl. Președinte?

R.D.: Constituțional există procedura. Practic vorbind, în momentul acesta e greu de spus, dar era foarte greu de intuit că va trece vreodată o moțiune împotriva guvernului Cîțu cu cel mai mare scor din istoria moțiunilor de cenzură din România. Au 200 și vreo 80 și ceva de voturi, greu de intuit era chestia asta. Probabil că – în egală măsură – și o suspendare. La scorul acela ar fi posibilă și o suspendare, atenție. Dar aici depinde de fiecare cum joacă și ce vrea și așa mai departe. Acum, dincolo de năduful acesta pe care românii ar vrea să îl verse ca să se mai răcorească și pe care îl înțelegi foarte bine, când se adună așa o tensiune politică mai demisionează unul, mai cade un guvern, tocmai ca să se detensioneze situația din societate. La noi se pare că cineva ține capacul pe oală ca să explodeze ceva, nu ca să se detensioneze. Mie asta mi se pare o chestiune absolut prostească. Toate mecanismele astea au fost inventate ca să detensionezi situații, să nu se acumuleze o nemulțumire socială atât de mare încât să se ajungă la altceva. De-asta sunt formulele democratice, de-asta există proceduri constituționale. Faptul că în momentul de față cineva parcă ține oala să capete cât mai multă presiune – asta e impresia – mie mi se pare absolut halucinant. Nu-mi dau seama care ar fi interesele și de ce se întâmplă asta.

A.B.: Vom trăi și vom vedea. Mai există vreo șansă să scăpăm de această așa-zisă pandemie? Sau trebuie să ne obișnuim să trăim cu virusul și să înțelegem că imunitatea naturală este până la urmă cea mai bună soluție?

R.D.: Adriana, nu sunt medic, dar mă uit că în momentul de față începe valul 5, prin urmare logica a arătat – există decalaje între țări, altele sunt în valul 3 spre final, altele au trecut de valul 4 – dar dacă există undeva valul 5, probabil că va exista peste tot la un moment dat. Așa s-a întâmplat până acum cu valurile respective. Eu mă iau doar după declarația reprezentantului OMS pentru Europa care la un moment dat spunea, cu vreo 2 luni în urmă cred, că noi am ratat șansa de a eradica virusul și că vom trăi veșnic cu el și se va transforma în endemie chestia asta. Endemie înseamnă sezoane, cu parcursul respectiv. Prin urmare dacă el ne-a anunțat chestia asta, hai să plecăm de la declarația asta. E clar că virusul rămâne cu noi – sub ce formă, în ce putere de a face rău, n-am de unde să știu în momentul de față. Văd că deja în România se administrează a treia doză, ai văzut că vaccinarea a crescut cu 200% la un moment dat, dar am văzut state unde deja se vorbește de a patra. Și acum mă întreb ceea ce pe bună dreptate se întrebau niște oameni care au făcut multe vaccinuri la viața lor: pentru ce patologie s-au făcut patru doze în mai puțin de un an? Ce înseamnă asta?

A.B.: Că cineva trebuie să câștige niște bani mulți.

R.D.: Nu știu, nu pot să pornesc de la premiza asta, înseamnă că e foarte eficient vaccinul din moment ce îți trebuie și a patra doză. Sau că… Repet, mă duc pe informații oficiale, pe site-ul EMA – Agenția Europeană a Medicamentului – la Comirnaty și la toate celelalte se găsește o listă de întrebări cu răspunsurile valabile astăzi, când discutăm. Fiecare să își ia de acolo răspunsurile și îi îndemn – că de aceea nici nu comentez – după ce citesc ei întrebările și răspunsurile de acolo, că sunt foarte frumos organizate, să compare cu mesajele pe care le aud din partea autorităților din România. Și să vadă dacă sunt similare mesajele care vin pe aceeași temă din partea alor noștri cu ce scrie acolo pe site-ul EMA. Și în momentul în care descoperă că sunt similare, să se liniștească. Dacă descoperă că nu sunt, să se întrebe de ce oare.

A.B.: Și cu asta îți mulțumesc foarte mult, Răzvan Dumitrescu. Mi-aș dori să mai stăm de vorbă și să le deslușim oamenilor adevărul, că până la urmă acesta e rolul presei, să dea jos miturile.

R.D.: Da, eu am mai zis o chestiune – rolul jurnalistului este să prezinte ceea ce nu s-a prezentat, lucruri despre care nu s-a discutat și există. Jurnalistul nu este agenție de PR, de ce ar trebui să fie de aici încolo?

A.B.: Pentru că cenzura este mai mare decât pe timpul lui Ceaușescu și pentru că, uneori, ca orice agenție de PR, poate și presa are niște avantaje.

R.D.: Deci eu ca jurnalist nu sunt agenție de PR, eu prezint de regulă lucruri despre care nu se vorbește, care există și sunt dovedibile. Eh, cică nu e bine.

A.B.: Ba e foarte bine și te felicit pentru ceea ce faci. Îți mulțumesc frumos și le mulțumesc și celor care ne-au urmărit. ”

Puteți citi și alte articole similare intrând prin meniu pe butonul Articole și selectând categoria Articole Diverse.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide