Ce este un portal și ce este o platformă – de ce Afaceri Poligrafice este o platformă și nu doar un portal

Într-o lume tot mai dependentă de mijloacele digitale, definirea termenilor este importantă pentru înțelegerea realităților și mediilor virtuale care ne influențează afacerile. Două dintre cele mai populare cuvinte ale domeniului World Wide Web sunt „portal” și „platformă” – iată cum pot fi ele definite și în ce mod folosim deja aceste medii în viața de zi cu zi.

Un portal este un website construit special pentru a aduna informații din diferite surse într-un mod uniform – folosim portaluri când trimitem e-mail-uri, când accesăm motoare de căutare sau când adăugăm aprecieri la articole sau comunicăm experiențe și altor utilizatori. De obicei, în cadrul unui portal fiecare sursă de informație are dedicată pe pagină o anumită zonă specifică (numită portlet) iar utilizatorul poate alege/personaliza ce zone/surse va vedea sau modul lor de prezentare. „Uniformitatea” prezentării informației poate varia și în funcție de scopul, specificul sau facilitățile pentru care a fost planificat portalul. Portalurile web sunt de obicei clasificate drept „orizontale” sau „verticale” – un portal orizontal este utilizat ca platformă pentru mai multe companii din același sector economic sau pentru același tip de producători sau distribuitori, pe când un portal vertical (cunoscut și drept „vortal”) este un punct de intrare specializat către o anumită nișă de piață sau industrie, domeniu sau interes. Anumite portaluri verticale (numite „portaluri verticale informaționale”) furnizează și informații de tip know-how, știri sau au funcții de comerț online. Website-ul Afaceri Poligrafice, spre exemplu, este atât un portal orizontal deoarece îi reunește în același spațiu virtual pe cei mai importanți reprezentanți ai industriei poligrafice românești, cât și un portal vertical deoarece oferă utilizatorilor și vizitatorilor cele mai importante știri locale și internaționale din domeniul comunicării vizuale, implicit din industriile de printing, packaging și producție publicitară.

Încă de la apariția acestui tip de spațiu virtual, portalurile au fost create pentru a oferi acces personalizat și a facilita identificarea informațiilor dorite în oceanul de informații disponibile pe Internet. Cel mai simplu mod de a face acest lucru a fost și rămâne folosirea unui „hub”, a unui centru de convergență pentru un anumit tip de conținut. Subcentre de convergență constituie în portalul AFP și structurarea informațiilor pe subdomenii/ categorii ale domeniului comunicării vizuale (tipar digital, tipar offset, packaging etc).

În majoritatea industriilor există numeroase tipuri de portaluri dedicate pacienților (sistemul medical), cetățenilor unei țări (portaluri guvernamentale), studenților (sistemul educațional) sau firmelor active într-un anumit domeniu (portaluri comerciale). Conceptul de bază pentru un portal este furnizarea de acces personalizat bazat pe rolul sau cerințele asumate de către un utilizator – website-ul Afaceri Poligrafice este și un astfel de portal deoarece oferă vizitatorilor șansa de a căuta furnizori sau diverse tipuri de produse și servicii cu ajutorul unui motor de căutare geografică integrat (Smart Search), care are drept criteriu principal proximitatea furnizorului față de locația celularului utilizatorului sau față de orice locație selectează utilizatorul. Astfel, website-ul AFP include cele trei puncte forte ale portalurilor: integrare, concordanță și personalizare. Capacitatea portalurilor de a integra diferite capabilități și funcții permite reunirea sistemelor și datelor clienților într-un singur spațiu virtual, pe când concordanța informațiilor în diferite spații digitale asemănătoare garantează corectitudinea informațiilor. Nu în ultimul rând, personalizarea asigură contextualizarea experiențelor vizitatorilor portalurilor.

Maturizarea pieței portalurilor a dus însă la transformarea lor în platforme de experiență digitală prin integrarea diferitelor funcții de management al conținutului sau al marketingului. O platformă web este un spațiu virtual sau o aplicație care facilitează schimbul de informații interactive, interoperabilitatea și colaborarea prin intermediul mai multor instrumente oferite utilizatorului prin capacitatea de logare. Spre exemplu, platforma Afaceri Poligrafice oferă vizitatorilor posibilitatea de a-și crea conturi de utilizator și de a-și adăuga companiile în baza de date a motorului de căutare. De asemenea aceștia pot adăuga anunțuri, advertoriale sau reclame atât în revista tipărită cât și pe website-ul afaceri-poligrafice.ro, însă aceeași platformă le oferă și accesul la diferite pachete de promovare hibridă (concomitent în print & online). Dacă un website este o simplă colecție de pagini web organizate după o anumită structură, o platformă include mai mult decât gestionarea sau distribuirea conținutului.

Platforma Afaceri Poligrafice nu este o simplă pagină de destinație, nici un banal site web de prezentare, ci integrează funcționalități complexe ce ajută furnizorii care și-au asumat poziția de Companie Premium să interacționeze cu potențialii clienți, iar pe beneficiarii lor și pe utilizatori îi ajută să obțină produsele și serviciile pe care le doresc, să aibă o voce mai puternică în spațiul de marketing online sau pur și simplu să angajeze mai rapid personal calificat. Astfel platforma afaceri-poligrafice.ro permite utilizatorilor să califice/aleagă furnizorii pe baza unor recenzii/testimoniale publicate pe platformă ca urmare a experiențelor acumulate de clienții actuali/precedenți cu furnizorii recenzați ( furnizorii care s-au înregistrat ca și Companii Premium), dar și să citească articole în categoriile lor de interes, prin care își pot îmbunătăți cunoștințele și know-how-ul.

Platforma web este deci un sistem dinamic folosit pentru a genera pagini web dinamice, implicând interacțiunea utilizatorilor și crearea de comunități – inclusiv utilizând opțiunile deschise prin cooperarea cu Facebook, Twitter, LinkedIn, Tumblr, Blogspot, WordPress etc. Platforma afaceri-poligrafice.ro este mai mult decât un portal deoarece facilitează interacțiunea dintre utilizatori și prin punțile suplimentare de comunicare oferite prin conturile deschise de AFP pe Facebook, Twitter și LinkedIn, publicația asigurând spațiul mediatic ideal între clienți și furnizori în scopul creșterii eficienței și bunului renume al furnizorilor domeniului.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide