Învățământul poligrafic se confruntă cu noi provocări și perspective

Târgul Pack Show a găzduit în data de 13 mai 2022 conferința „Învățământul preuniversitar și universitar tehnic, provocări și perspective în pregătirea specialiștilor din industria tipografică”, organizată de FIGPA (Federația Patronală din Industria Grafică, a Producătorilor de Publicitate și Ambalaje). Evenimentul a avut ca invitați importanți reprezentanți ai mediului universitar și preuniversitar din București, Cluj-Napoca și Timișoara, cu participarea Asociației Tipografilor „Transilvania” (ATT), a Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional și Tehnic (CNDIPT) și a Organismului Național de Standardizare din România (ASRO).

Daniela Isăcescu, expert de standardizare ASRO, a subliniat importanța standardizării în tehnologia grafică, punând accent pe modurile în care aceasta poate crește eficiența organizațiilor. Activitatea de standardizare se desfășoară în cadrul comitetelor tehnice (ISO/TC, CEN/TC, ASRO/CT) înființate de către ASRO la cererea factorilor interesați din domeniu, înființarea lor datorându-se comitetelor tehnice europene și internaționale similare deja existente. Din comitete fac parte experți care sunt factori din economie interesați de procesul de elaborare a standardelor, împărțiți pe diverse domenii. Printre activitățile desfășurate de comitetele tehnice amintim adoptarea standardelor europene ratificate sau a standardelor internaționale publicate, dar și elaborarea, revizuirea sau modificarea unor standarde române din patrimoniu sau anularea standardelor conflictuale. În ceea ce privește standardizarea națională și internațională în domeniul tehnologiei grafice, în momentul de față există la nivel național comitetul tehnic ASRO/CT 382 Tehnologie grafică, corespondentul său internațional fiind comitetul tehnic ISO/TC 130 Graphic technology. Patrimoniul comitetului tehnic național are 21 de standarde, dintre care 3 standarde române originale și un standard de terminologie tradus. Daniela Isăcescu a precizat și faptul că ASRO se implică permanent în educația despre standardizare atât prin organizarea de cursuri de formare profesională și workshop-uri specifice, cât și prin încercarea de a încuraja implementarea standardelor în curricula educațională națională și de a dezvolta resurse educaționale despre standardizare. Acest tip de educație aduce avantaje importante organizațiilor, precum calitatea superioară a produselor și a serviciilor, pătrunderea facilă pe piața Uniunii Europene sau creșterea competitivității.

Gabriel Radu, inspector de specialitate în cadrul CNDIPT, a prezentat provocările și perspectivele învățământului preuniversitar tehnic în pregătirea specialiștilor din industria tipografică și a trecut în revistă clasele cu specializările „Producție media” și „Tehnici poligrafice” din mediul preuniversitar românesc. Colegiul Tehnic „Media” din București include în oferta sa educațională 4 clase specializate pe domeniul „Tehnici poligrafice” (2 clase pentru legători, 2 clase pentru tipăritori offset), pe când Școala profesională specială pentru deficienți de auz „Sfânta Maria” pregătește tipăritori offset în cadrul a două clase dedicate. Tot în București, Liceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu” include în oferta sa educațională 2 clase dedicate specializării „Tehnici poligrafice” (legători și tipăritori offset), pe când Liceul tehnic „Gheorghe Asachi” are o clasă de învățământ profesional pentru specializarea „Producție media”. Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” din Bacău are o clasă în cadrul specializării „Tehnici poligrafice” (tipăritori offset), la fel și Liceul Tehnologic „Victor Jinga” din Brașov, Săcele – acesta din urmă include în plus și o clasă dedicată meseriei de legător. Potrivit inspectorului, sistemul de învățământ profesional și tehnic din România depinde de nivelul de finanțare. În prezent finanțarea per elev este insuficientă iar cea de la nivelul administrației publice locale este fragmentată și neunitară la nivel național, depinzând de nivelul dezvoltării economice al comunității. În plus sunt necesare atât mecanisme de anticipare a competențelor solicitate pe piața muncii, cât și servicii de consiliere și orientare profesională pentru elevi și părinți. Gabriel Radu a precizat că este nevoie de actualizarea curicumului școlar prin implicarea mediului de afaceri, de actualizarea nivelului de pregătire a cadrelor didactice dar și de creșterea calității pregătirii practice a elevilor.

Conf. dr. ing. Emilia Bălan a prezentat oferta educațională a Universității Politehnica din București (UPB) în domeniul tipografic. Facultatea de Inginerie Industrială și Robotică din cadrul UPB include specializările „Inginerie industrială”, „Mecatronică și Robotică” și „Inginerie și Management”. Facultatea este împărțită pe 5 departamente, are 12 programe de studii de licență (4 ani), 28 de programe de studii de masterat (2 ani) și 3 domenii de studii doctorale (3 ani). Dintre acestea, studiile de licență pentru sectorul tipografic din cadrul specializărilor „Sisteme de producție digitală” și „Logistică industrială” sunt acreditate în domeniul „Inginerie Industrială”. Absolvenții se pot înscrie în urma obținerii unei diplome de bacalaureat din orice domeniu, iar printre temele de studiu amintim teoria și măsurarea culorii, mașini și utilaje poligrafice și managementul proceselor poligrafice. Absolvenții de studii de licență (3 sau 4 ani) din toate domeniile se pot înscrie și la programul de masterat de cercetare „Tehnologii și Sisteme Poligrafice” din cadrul Facultății de Inginerie Industrială și Robotică, departamentul „Roboți și Sisteme de Producție”. Printre disciplinele masteratului se numără și „Materiale poligrafice noi” sau „Managementul calității în industria poligrafică”. Înscrierea la studiile universitare de masterat se va desfășura în perioadele 1-11 iulie 2022 și 5-15 septembrie 2022, iar susținerea probei de concurs (tip interviu) se va desfășura în perioadele 13-15 iulie 2022 și 16-19 septembrie 2022. Perioada de înscriere pentru admiterea anticipată în cazul studiilor de licență este 28 martie 2022- 26 iunie 2022, admiterea urmând a se realiza pe baza mediilor din liceu.

Reprezentanta Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Slc. dr. ing. Timea Gabor, a prezentat programul de masterat „Sisteme Poligrafice Sustenabile” gestionat în cadrul Facultății de Inginerie a Materialelor și a Mediului, domeniul „Științe Inginerești Aplicate”. Masteratul oferă studenților aptitudini pentru angajarea în domeniile de producție/ fabricație ambalaje, în edituri, agenții de publicitate, instituții de cercetare dar și în sectorul de echipamente și utilaje tipografice. În plus, studenții vor putea participa la workshopuri, sesiuni științifice, vor putea face stagii de voluntariat în diferite organizații de profil tipografic, iar mai nou au șansa de a participa la programul Erasmus, care le permite să studieze acest domeniu timp de 3-6 luni sau chiar un întreg an universitar, în cadrul unei deplasări în comunitatea europeană. Masteratul „Sisteme Poligrafice Sustenabile” garantează studierea disciplinelor capabile să răspundă cerințelor pieței muncii în domeniul designului produselor poligrafice, materialelor poligrafice, eco-proiectării ambalajelor sau imprimării 3D. Studenții se pot înscrie în sesiunea din vară (11-21 iulie, până la ora 14:00), concursul de admitere având loc pe 22 iulie, ora 13:00, dar și în sesiunea din toamnă (5-11 septembrie, până la ora 20:00), concursul de admitere având loc pe data de 12 septembrie, ora 13:00.

Conf. dr. ing. Mihai Medeleanu, decanul Facultății de Chimie din cadrul Universității Politehnica Timișoara (UPT), a prezentat la rândul său masteratul profesional „Tehnici Poligrafice” , organizat de Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului în domeniul „Științe inginerești aplicate”. Obiectivul programului de masterat este pregătirea specialiștilor în domeniul editură-imprimare, astfel încât să deprindă capacitatea de a coordona procesele de producție și exploatare a mașinilor și utilajelor în editură, tipografie, serigrafie, tampografie, flexografie, imprimare digitală, finisare a lucrărilor imprimate, dar și de a desfășura activități de creație grafică. Masteratul are un caracter practic, punând accentul pe utilizarea curentă a aplicațiilor software și pe operarea de mașini și utilaje. Candidații se pot înscrie atât online cât și fizic în centrele de admitere în perioada 4-26 iulie 2022, până la ora 14:00. Examinarea sub formă de interviu va avea loc în datele de 11, 12 sau 27 iulie 2022. Câteva dintre facilitățile oferite studenților sunt: accesul la documentare (cea mai modernă bibliotecă din țară cu aproximativ 150 de calculatoare), internshipuri, burse de studiu și sociale, dar și colaborări cu mediul economic, cu posibilitatea de angajare ulterioară.

Au urmat intervențiile reprezentanților Colegiului Tehnic „Media” București (CTMB), care au prezentat oferta școlară a liceului pentru anul de studiu 2022-2023. În cadrul cursurilor liceale, CTMB are 24 de locuri disponibile pentru specializarea „Tehnician poligraf”, 24 de locuri pentru specializarea „Tehnician multimedia” și 72 de locuri pentru „Tehnician operator procesare text/imagine”. În cadrul școlii profesionale, colegiul pune la dispoziția elevilor 12 locuri pentru specializarea de „Tipăritor offset”, respectiv 12 locuri pentru specializarea de „Legător”. Evenimentul s-a încheiat prin discuții libere cu reprezentanți ai liceelor din țară care au clase în cadrul specializărilor „Tehnici poligrafice” și „Producție media”.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide