Dezvoltari, tendinte si provocari ale companiei Canon pe pietele din Europa Centrala si de Est

La standul Canon de la drupa, un stand impresionant prin dimensiunile sale si varietatea exponatelor, echipa Afaceri Poligrafice a avut ocazia sa stea de vorba cu dl Victor Matei, Business Development Manager pentru solutii de imprimare profesionala in cadrul Canon CEE (Central and Eastern Europe). Din experienta de mai bine de 15 ani pe care a acumulat-o, dumnealui a avut amabilitatea sa ne ofere detalii foarte interesante si instructive despre piata pe care o deserveste gigantul nipon in special in Romania, dar si in regiune. Si discutam nu doar despre piata de print digital (cut-sheet, large format etc.), in care compania si-a castigat demult reputatia care a propulsat-o in Top 3 Global, ci si despre cele de packaging si labeling, in care compania a investit considerabil si in care, de asemenea, se impune ca o prezenta redutabila

Receptia de care se bucura produsele Canon pe piata se ridica la inaltimea inovatiilor care i-au adus prestigiul, dovada fiind numeroasele instalari de echipamente in Romania dar si in Bulgaria si Malta, tarile din jurisdictia domnului Matei. In special, in segmentul de imprimare de carte, in care activeaza de foarte mult timp, compania s-a concentrat mereu pe volumele clientului si pe oferirea unor solutii „state-of-the-art” in domeniile in care si piata demonstreaza o crestere substantiala. Strategia Canon a fost aceea de a veni in intampinarea nevoii clientilor sai cu o solutie completa, inclusiv finisarea, si nu doar cu un simplu echipament de print.

Dl Victor Matei,
Business Development Manager Canon CEE

In Europa Centrala si de Est exista cateva trenduri globale care se pot observa in piata de print digital. Spre exemplu, mai ales dupa pandemie, se poate observa o crestere importanta a volumelor ce depaseste perioada anterioara acesteia. Piata tiparului offset a inregistrat o usoara scadere, spre un nivel de pana la 10%. Prin urmare, devine evident ca tarile din aceasta regiune nu mai pot fi considerate „piete emergente”. Mai precis, datorita cunostintelor tehnologice avansate pe care le detin si accesului la tehnologia din Vest (prin fonduri europene sau private), jucatorii din industrie au demonstrat ca afacerile pe care le deruleaza s-au ridicat, de mult timp, la standardele occidentale.

Pe de alta parte, o problema resimtita in ultimul timp de majoritatea companiilor din industria de print din Romania a fost dificultatea gasirii de personal calificat care sa le exploateze echipamentele. Observatia generala este ca, spre deosebire de generatiile mai vechi de tipografi care s-au adaptat perfect la conditiile dificile de munca dintr-o tipografie dar care acum s-au pensionat, tinerii cu varsta intre 19 si 30 de ani nu par sa fie la fel de inclinati sa accepte ideea unei solicitari fizice mai intense sau sa aiba disponibilitatea mentala de a asimila noi cunostinte in domeniul printului. Acesta este motivul pentru care unii proprietari de afaceri in domeniu au fost nevoiti sa-i reincadreze pe acei operatori buni care se pensionasera, dar care inca mai pot, fizic si mental, sa lucreze in conditii de tipografie. Este o problema resimtita nu doar in tara noastra, ci si la nivel global, care i-a determinat pe jucatorii din industria poligrafica sa recurga la solutii alternative de automatizare si robotizare.

Compania Canon s-a aliniat acestor tendinte, atat pe partea de hardware, cat si pe cea de software. Astfel, pe partea de hardware, toate echipamentele noi produse de gigantul japonez integreaza cel putin o solutie automatizata. De pilda, modelul ColorStream 8200, expus la standul drupa, era echipat la un capat cu o solutie automata „book block” care aduce cartea la stadiul in care este gata de trimis la finisat. Mai mult, Canon a proiectat un sistem automat de schimbare dintr-o rola in alta in timpul functionarii masinii, un sistem semiautomat, de trecere de la un format la altul – de exemplu: de la 4 pagini pe coala, la 3 pagini pe coala – si chiar o unitate automatizata de binding. Cu alte cuvinte totul este gandit asa incat sa nu necesite lucru manual si nici oprirea masinii – o unitate completa. In ce priveste partea de software, Canon a dezvoltat solutii de web-to-print, de automatizare a proceselor, de management al fluxului de lucru, toate dedicate doar productiei de tipar, si care, alaturi de componenta hardware, contribuie la facilitarea muncii operatorilor.

Investind in sectorul de cercetare si dezvoltare 8% din capitalizarea sa de piata de nu mai putin de 30 de miliarde de dolari, Canon incearca sa inglobeze in gama de echipamente oferita toate solutiile care sunt in tendinte, in crestere si care genereaza cerere in piata. In cadrul industriei de print digital, pietele care s-au distins prin cele mai mari cresteri (incepand cu perioada pandemiei) au fost imprimarea de carte si sectoarele de labeling si packaging. Ca raspuns la aceasta tendinta, compania a lansat in octombrie 2023 LabelStream LS2000, un model care  foloseste cerneala pe baza de apa, conforma cu toate standardele pentru protectia alimentelor, o masina productiva, cu o versatilitate foarte mare pentru aproape orice fel de materiale in zona de label printing. Totodata, Canon a lansat conceptul „Corrugated”, planuind sa scoata pe piata, peste doi ani, un echipament digital pentru cartonul ondulat, cu o singura trecere, conceput pentru a combina calitatea tiparului offset la o imprimare de 1,7 m latime cu o productivitate de pana la 8 000 mp/h si noi niveluri de eficienta a costurilor.

Vorbind despre imprimarea digitala, se poate observa ca in ultimul timp a existat o crestere a cererii pentru aceasta tehnologie datorita faptului ca tot mai multe comenzi se axeaza pe foarte multe job-uri si volume mici per job. In plus, peste 60% dintre clienti doresc ca livrarea sa aiba loc in nu mai mult de 24-28 de ore. Astfel, apare nevoia de o masina care sa fie versatila, care sa poata imprima pe orice tip de suporturi media, sa nu necesite un know-how prea avansat in exploatare si care sa fie foarte productiva la o calitate care sa nu necesite multiple reglaje, management de culoare sau calibrari etc. Este exact ceea ce ofera Canon prin solutiile sale inkjet.

Dintre pietele Canon din Europa Centrala si de Est, in Malta exista companii foarte mari care produc pentru export mai ales catre Regatul Unit (in special manuale sau carti specializate). In Bulgaria, exporturile in domeniul imprimarii sunt mai numeroase decat in Romania. Companiile de print de acolo, putine la numar, dar mari, pot realiza in hale de la 5-6 000 mp pana la 15 000 mp, orice: printuri offset, digitale, cut-sheet, large format, pe suporturi de hartie, carton, metal, plastic, sticla etc., majoritatea lucrand pentru extern.

In Romania, se poate observa o mai mare specializare si separare (firme specializate pe offset si digital) si cele care se axeaza pe partea de large format (semnalistica). La noi in tara, Canon comercializeaza doar prin partenerii sai: pentru solutiile cut-sheet cu toner – Sama Consul, Eurocom, Grup Transilvae; pentru partea de large format – Group Transilvae (modelele Colorado si Arizona, ca solutii complete), iar pentru partea de solutii mari, roll-to-roll cu inkjet – Eurocom (modelele ColorStream, VarioStream si ProStream). In luna martie anul acesta, Canon a semnat un contract pentru segmentul de solutii cut-sheet cu toner cu un nou partener, First Plate (fostul Liftcon Graphics) care comercializeaza placi expuse pentru offset.

Pentru mai multe informatii, puteti contacta reprezentanta Canon in Romania:

Tel: 021 318 3856
Mobil: 0733 109 270
Email: info@canon.ro

www.canon.ro

 

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide