Pentru jucatorii din industria poligrafica nu mai este o noutate ca in aprilie 2019, Durst a semnat un acord cu renumitul producator german Koenig & Bauer (KBA), din care a rezultat o societate mixta, Koenig & Bauer Durst GmbH, destinata dezvoltarii si comercializarii in tandem a sistemelor de imprimare single-pass destinate industriei cartonului pliabil si cartonului ondulat. Dl Krautgasser, primul dintre cei intervievati, a lucrat initial ca inginer la Durst si, datorita experientei sale cu proiectele de prelucrare a cartonului ondulat, a fost cooptat in noul joint-venture.
De la dumnealui am aflat ca primul produs realizat in tandem de cele doua companii – pe care l-am putut admira la stand – a fost echipamentul VariJET 106; la conceperea acestuia, KBA a contribuit cu bine-cunoscuta sa tehnologie offset cu alimentare in coala Rapida, iar Durst cu imprimarea digitala si aplicatia software. Este prima data cand produsul a fost prezentat la DRUPA, dar doua variante Beta ale sale au fost deja instalate, urmand ca alte instalari sa demareze in luna iunie. Dl Krautgasser ne-a marturisit ca inca din primele zile ale targului a existat un interes extrem pentru noul model.
Un alt utilaj realizat de Koenig & Bauer Durst GmbH este Delta SPC 130, o solutie digitala industriala single-pass cu cerneala pe baza de apa, ce deserveste piata cartonului ondulat. Acoperind o gama de volume intre 3 si 15 milioane mp pe an (in functie de configuratie), echipamentul este o solutie cu sase culori (CMYK plus portocaliu si violet) si este dotat cu un sistem digital de aplicare a primerului. Pe langa aceste culori, masina realizeaza printuri cu un alb digital special, pe baza de apa, lansat foarte recent de Durst, primul alb din lume din gama cernelurilor pe baza de apa. Toate echipamentele Delta SPC 130 sunt concepute sa lucreze cu cerneluri pe baza de apa si ca atare sunt ideale pentru pietele de ambalaje alimentare, cernelurile detinand certificari pentru cele mai exigente standarde. Un numar de nu mai putin de 10 instalari ale modelului au avut loc deja in intreaga lume, urmand ca in luna iunie sa fie instalate si altele.
A urmat o discutie cu dl Markus Glessner, Director al Departamentului de Grafica de la Durst, care ne-a dezvaluit cum compania Durst a continuat sa-si dezvolte constant platformele, progresand spre cele din actuala generatie – Durst seria P5, compusa din utilaje dotate cu un software, hardware si cerneluri complet noi. Astfel, golul din aceasta zona a pietei a fost umplut, iar platforma Durst P5 Multi Pass a devenit una dintre cele mai populare produse de Durst, devenind un etalon al pietei din punct de vedere al productivitatii, calitatii si durabilitatii printurilor, al versatilitatii si fiabilitatii neintrecute. In prezent, seria Durst P5 ofera echipamente pentru toate segmentele pietei – cu cerneala UV, cerneluri pentru textile sau cerneluri water-based pentru hartie si carton – absolut toate echipamentele castigand premii internationale pentru performante si pentru calitatea printurilor.
Pe baza succesului inregistrat, numarul clientilor a continuat sa creasca (inclusiv in Romania), iar acestia au inceput sa solicite si mai multa capacitate, la aceeasi calitate impecabila. Astfel, Durst a inceput sa produca echipamente chiar si mai performante, iar la editia actuala a targului DRUPA a prezentat in premiera echipamentul cu cerneala UV Durst P5 SMP (Super Multi Pass). Modelul, aparut ca urmare a solicitarilor din partea clientilor care doreau un o masina care sa produca 4-5 milioane mp pe an si sa imprime pe multiple substraturi, face tranzitia dintre masinile single-pass de extrem de mare productivitate (care produc pana la 15 milioane mp pe an) si echipamentele din seria P5 MultiPass (care pot imprima pana la cca 2,5 milioane mp pe an). Durst P5 SMP este un printer hibrid, clientii avand posibilitatea de a realiza printuri nu doar din coala in coala, ci si din rola in rola, iar datorita cernelurilor UV echipamentul este extrem de versatil, putand printa pe practic orice tip de materiale, la aceeasi calitate ca toate echipamentele din seria Durst P5.
Desi s-a dezvoltat si in alte sectoare, competenta principala a grupului italian ramane imprimarea. Astfel, compania fabrica echipamente grafice, utilaje hibride de imprimare pe materiale rigide si flexibile, masini pentru industria textila (textile industriale dar si pentru design interior sau clasic) sau masini de imprimat etichete si ambalaje flexibile. Nu in ultimul rand, Durst produce echipamente de print pe articole de ceramica, cum ar fi gresia si faianta.
Cernelurile utilizate de compania Durst provin atat din surse externe, cat si din productie proprie. De pilda, la fabrica sa din Lienz, o localitate austriaca din Tirolul de Est, grupul italian detine un laborator de inalta clasa care concepe constant noi retete pentru cerneluri. Beneficiind de propriile formule pentru cerneluri – dezvoltate special pentru o perfecta compatibilitate cu capetele de printare si ceilalti parametri tehnologici ai masinilor – Durst asigura clientilor nu numai cele mai bune rezultate posibile pentru printurile produse cu echipamentele sale, ci si siguranta utilizarii de consumabile care respecta intru totul ultimele reglementari de mediu si de siguranta in exploatare.
In procesul de extindere a operatiunilor sale, pentru a-si consolida prezenta in sectorul de textile, la finele anului 2023, Durst a cumparat compania italiana Aleph, specializata in proiectarea si dezvoltarea solutiilor avansate de imprimare pe hartie si pe textile, producand echipamente de foarte mare productivitate si care functioneaza exclusiv cu cerneluri pe baza de apa. Imprimantele Aleph sunt echipamente industriale de inalta performanta, meritandu-si cu prisosinta locul in familia echipamentelor Durst.
In final, am solicitat cateva cuvinte despre piata locala reprezentantului Durst pentru Romania – dl Liviu Ionescu, Manager Total Media Print. Acesta ne-a dezvaluit ca este foarte multumit, atat de colaborarea cu partenerii sai, cat si cu modul in care piata din Romania a imbratisat brandul Durst – an de an noi echipamente fiind instalate atat la clientii deja existenti, cat si la clienti noi. „Nu cred sa existe o firma de productie care sa nu isi doreasca un Durst” – spune dl Ionescu. „Singurul obstacol poate fi finantarea – masinile Durst fiind cu adevarat industriale, de mare productivitate si care se adreseaza firmelor care produc volume mari – dar atunci cand exista si nevoie si buget, Durst este fara indoiala alegerea optima, echipamentele firmei fiind neintrecute in performante si fiabilitate.”
Nu ne ramane decat sa uram succes atat Durst, Koenig & Bauer Durst, cat si firmei Total Media Print si acest lucru sa impacteze pozitiv piata de imprimare digitala si de packaging din Romania.
S.C. Total Media Print S.R.L.
Mobil: 0744 355 487
Email: office@totalmedia.ro