Morenos Solutions introduce roboții industriali pe piața românească

Morenos este una dintre cele mai bine dezvoltate și experimentate agenții de vânzare a echipamentelor industriale destinate ambalării și producției de alimente. Cu sediul central în Grecia și birouri în România, Bulgaria și Serbia, firma are o prezență de 52 de ani pe piață și oferă soluții de automatizare prin colaborarea cu Universal Robots din Danemarca, precum și o gamă variată de linii de producție, mașini și materiale pentru ambalat, echipamente de îmbuteliere și paletizare, echipamente pentru inspecția produselor și sisteme de roboți industriali prin noua divizie TETTIX.

Reporter AFP: Ce reprezintă Morenos pentru industria de packaging și producție alimentară?

Adrian Ionescu, Manager Vânzări: Suntem o companie din Grecia cu foarte mare experiență în domeniul echipamentelor de ambalare, fondată încă din anul 1967. De-a lungul timpului compania s-a extins, iar în momentul de față avem reprezentanți în mare parte a zonei Balcanilor, respectiv în Bulgaria, fosta Iugoslavie și România. Totodată am început să ne extindem portofoliul de produse încercând să venim în ajutorul clienților cu soluții de automatizare. Tocmai de aceea am înființat de curând o nouă divizie numită TETTIX, unde am început să integrăm roboți industriali. În prezent avem colaborări excelente cu cei de la Universal Robots din Danemarca, dar și cu Fanuc și Denso din Japonia. Scopul nostru este de a încerca automatizarea tuturor proceselor de ambalare. România se confruntă cu o criză de personal și toată lumea încearcă să optimizeze aceste zone. Aici intervenim noi și încercăm să descoperim alături de client care ar fi soluțiile optime pentru a trece peste aceste probleme. Aplicațiile sunt foarte diverse, am avut de curând discuții chiar și cu cineva din industria materialelor de construcții. Roboții industriali pot fi integrați în diferite industrii, nu doar în cea alimentară, ci și în industria de ambalaje, în industria chimică și multe altele.

 

AFP: Ce informații ne puteți oferi despre echipamentele prezentate la Pack Show 2019?

A.I.: Anul acesta am adus gama principală de roboți de la Universal Robots. Cel mai mic este UR3, pentru dimensiuni mijlocii avem UR5, iar cel mai mare robot pentru aplicații de paletizare este UR10. UR3 face operațiuni de „pick & place” și este un robot destul de compact, iar greutatea pe care o poate manipula ajunge până la 3 kg. UR5 execută și el operațiuni de „pick & place”, de așezare a produselor în cutii sau de extragere a acestora din cutiile de carton. UR10 realizează operații de paletizare și poate manipula o greutate maximă de 10 kg, fiind o soluție foarte compactă pentru toți clienții care au probleme cu spațiul. Acesta este foarte important într-o zonă de producție și de aceea am adus la târg o soluție compactă, atât ca amprentă la sol cât și ca utilizare în manevrarea produselor pe paleți, care pot atinge înălțimi de până la 2300 mm de la sol.

 

AFP: Cum funcționează programele roboților, cât sunt de dependenți de operatori?

A.I.: Partea de software este dezvoltată de noi, operatorul trebuie doar să selecteze programul pe care dorește să îl ruleze robotul, apoi să apese un buton de start și atât. Roboții sunt pre-programați de noi și pot lucra non-stop, deși în anumite aplicații este necesară și intervenția unui operator. În cazul lui UR10, operatorul va efectua alimentarea cu paleți goi și evacuarea paleților plini, restul operațiunii fiind complet automatizată. Un alt avantaj al acestui tip de roboți este faptul că sunt colaborativi, în sensul că operatorii pot lucra în siguranță lângă echipamente de acest gen. Dacă operatorul îl lovește din greșeală, robotul se oprește și nu rănește pe nimeni. Când vorbim despre roboți industriali discutăm despre siguranță și foarte multe sisteme de protecție: există garduri, bariere luminoase și senzori. În cazul de față, în aplicațiile pe care le prezentăm aici, nu e nevoie de toate acestea.

 

AFP: Este prima participare a companiei la Pack Show?

A.I.: Am participat și în trecut, dar este prima dată când venim aici cu roboții de la Universal. Compania noastră, pe lângă partea de servicii de automatizare, se ocupă și cu echipamentele de ambalare a produselor, respectiv ambalare principală cu mașini verticale și orizontale de la Rovema, pentru care suntem reprezentant și distribuitor unic în România. De asemenea avem și segmentul de cântare multihead de la Yamato Japonia, un producător cu o istorie importantă și multă experiență. Putem oferi sisteme independente precum o simplă mașină de ambalat, dar putem furniza și soluții complete, adică linii de producție de la zero. Piața românească este în dezvoltare, apar investiții anual și lucrurile se mișcă vizibil. Toate companiile din domeniu sunt în expansiune și din cauza lipsei de personal apare această necesitate de a automatiza cât mai mult procesele.

 

AFP: Comercializați doar în Europa sau aveți clienți și de pe alte continente?

A.I.: Deocamdată ne ocupăm de zona Balcanilor și de Europa Centrală, nu avem încă proiecte în afară. În aceste zone participăm la expoziții de profil, iar de curând am participat la o expoziție în Atena unde am prezentat aceleași echipamente ca aici. Încercăm să fim prezenți peste tot.

 

AFP: Vă mulțumim.

www.e-morenos.com

COMPANII MENȚIONATE ÎN ACEST ARTICOL:

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide