Viitorul echipamentelor inkjet până în 2023

În 2018 s-au comercializat la nivel mondial echipamente de imprimare în valoare de 19,77 miliarde de dolari. Vânzările au crescut de la 19,91 miliarde de dolari în 2013 la 20,10 miliarde de dolari în 2017, apoi au scăzut brusc la valoarea din 2018. Piața echipamentelor de print este estimată să înregistreze o creștere anuală de 0,1% până în 2023, când va ajunge la valoarea de 19,92 miliarde de dolari. Creșterea se va limita doar la mașinile inkjet și la anumite utilaje offset cu alimentare în coală, ca răspuns la schimbările ce au loc în industria printului. Aceste tendințe și impactul lor asupra cererii de echipamente inkjet sunt analizate în studiul recent realizat de Smithers Pira - „Viitorul piețelor de echipamente pentru imprimare până în 2023”

Industria tipografică trece printr-o serie de schimbări majore. Vânzările de ziare și reviste – un segment important pentru furnizorii de servicii de imprimare – au scăzut dramatic în multe părți ale lumii, scăderea fiind cauzată de accesul neîngrădit la informații în mediul online prin intermediul computerelor, tabletelor și smartphone-urilor.

Cererea de produse ambalate a condus la o creștere a lucrărilor de imprimare pentru etichete și ambalaje. Producătorii de imprimante capitalizează această cerere prin dezvoltarea unor echipamente inkjet dedicate anumitor formate și extinderea capacității platformelor deja existente de a prelucra substraturi diferite. În cazul ambalajelor și a altor aplicații de utilizare finală, clienții furnizorilor de servicii de imprimare cer tiraje mai mici și scăderea intervalului de livrare. 

Producătorii de echipamente analogice și digitale reacționează la dinamica pieței în schimbare prin îmbunătățirile aduse mașinilor. Astfel, echipamentele analogice au devenit mai eficiente pentru a putea face față unui număr mai mare de tiraje scurte, în timp ce echipamentele digitale au primit îmbunătățiri în ceea ce privește calitatea și viteza procesului de imprimare. 

 

Top 10 piete nationale de echipamente pentru imprimare in 2019
Top 10 piete nationale de echipamente pentru imprimare in 2019

 

Analogic

Gradul ridicat de automatizare ce se regăsește în toate etapele procesului de tipar a permis furnizorilor de servicii de imprimare să reducă semnificativ timpii de pregătire și să aibă un control mai mare asupra monitorizării procesului de imprimare, pentru a putea îmbunătăți standardele de calitate.

Utilizarea pe scară largă a utilajelor computer-to-plate (CTP) a reprezentat un factor cheie în reducerea timpului aferent etapelor prepress. Acestea sunt utilizate de peste 5 ani în tiparul offset și câștigă rapid teren și în imprimarea flexografică. 

Utilajele CTP oferă o calitate îmbunătățită pentru o reproducere mai bună a imaginilor, astfel încât furnizorii să le poată oferi clienților servicii de imprimare superioare. Implementarea echipamentelor digitale, utilizarea spectrofotometrelor on-line și a sistemelor de monitorizare constantă a calității au îmbunătățit eficiența liniilor de producție și au redus costurile de funcționare, precum și volumul de deșeuri generate.

Offset 

Procesul analogic care s-a bucurat de cele mai multe îmbunătățiri în ultimii ani este tiparul offset în coală. Inovațiile producătorilor occidentali și japonezi au transformat această tehnologie prin creșterea vitezei de imprimare și adaptarea la producția de tiraje scurte.

Sistemele integrate de producție sunt utilizate pentru a preseta echipamentele cu fișierele rezultate din etapa prepress, în timp ce disponibilitatea ciclurilor simultane de schimbare a plăcilor și de curățare a redus timpul de pregătire a mașinii pentru procesul de imprimare la mai puțin de 10 minute.

Vânzările de echipamente offset de format mare cu alimentare în coală sunt preconizate să se dubleze până în 2023 datorită faptului că deja înregistrează o creștere a comenzilor primite prin intermediul serviciului online web-to-print, putând imprima concomitent mai multe lucrări. 

Flexo

O inovație importantă în cazul imprimării flexografice a fost dezvoltarea manșonului, care a simplificat procesul de montare a plăcilor pe echipamente și a redus astfel timpul de pregătire pentru procesul de tipar. Acest lucru a eliminat necesitatea furnizorilor de servicii de imprimare de a pregăti și depozita cilindri diferiți.

În acest sector se prefigurează noi inovații datorate colaborării dintre producătorii de echipamente cu jet de cerneală și dezvoltatorii de capete de imprimare, rezultatul acestei colaborări fiind reprezentat de o nouă generație de mașini hibride care îmbină eficiența tiparului flexo cu cea a tehnologiei inkjet.

Rotogravura

Producătorii de echipamente pentru rotogravură au introdus sisteme automate de schimbare a cilindrilor pe echipamentele de ultimă generație, făcându-le mai flexibile și permițând totodată reducerea timpului de pregătire a mașinii pentru o nouă lucrare.

Digital

Cele două metode digitale de imprimare – cu toner și cu jet de cerneală – au evoluat din punct de vedere tehnologic de-a lungul timpului. Fiind potrivite pentru tirajele scurte, aceste metode sunt utilizate la realizarea unei game variate de aplicații de print comercial și industrial. Echipamentelor digitale le sunt aduse constant îmbunătățiri pentru a rivaliza cu mașinile offset în ceea ce privește calitatea printurilor, dar și în vederea măririi vitezei de imprimare pentru a facilita realizarea tirajelor lungi.

Toner

Tehnologia de imprimare cu toner va primi în continuare îmbunătățiri în ceea ce privește calitatea procesului de imprimare color pentru a egala sau chiar depăși tiparul offset. Potențialul de creștere a vitezei mașinilor cu toner este limitat însă de tehnica de imprimare în mai multe etape. Acest lucru va determina ca vânzările de echipamente cu toner să scadă în perioada 2017-2023.

Inkjet

În industria poligrafică, cele mai substanțiale investiții în cercetare și dezvoltare sunt alocate pentru îmbunătățirea calității și fiabilității echipamentelor inkjet, obiectivul fiind reducerea costurilor de producție pentru utilizatori. Noile mașini cu jet de cerneală pot imprima la viteze mai mari pentru a permite o productivitate mai ridicată, în timp ce soluțiile software și automatizarea activităților de manipulare a materialelor îmbunătățesc productivitatea utilajelor cu viteză mai redusă.

Vânzările recente de echipamente inkjet sunt determinate de introducerea unor mașini de înaltă performanță, care în cazul industriei ambalajelor sunt special create pentru a imprima pe carton ondulat, pliabil, materiale plastice flexibile sau rigide și chiar pe metal.

Un trend important în industria poligrafică este integrarea sistemelor de finisare cu platformele de imprimare. Pe măsură ce numărul de echipamente digitale de imprimare crește în detrimentul celor analogice, utilizarea mașinilor de finisare in-line pentru aplicațiile cu utilizare finală va reduce numărul operațiilor postpress realizate off-line.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide