Flexografia – cea mai ecologică tehnologie pentru inscripționarea ambalajelor

Summitul virtual privind schimbările climatice organizat de președintele american Joe Biden în aprilie 2021 demonstrează interesul și implicarea de care dau dovadă liderii diferitelor state în privința măsurilor ecologice de reducere a gazelor cu efect de seră (GES). Acest context promite să modifice legile care afectează industrii întregi, printre care și cea poligrafică – acestea ar putea fi obligate ca în viitorul apropiat să își reducă emisiile de CO2 dar și emisiile de alte gaze care contribuie la încălzirea globală, precum CH4 (metan) sau N2O (protoxid de azot).

Asahi Photoproducts este un exemplu de companie dedicată dezvoltării de soluții flexo ecologice, sprijinindu-i astfel pe clienții săi să contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. În ultimii 50 de ani, Asahi a investit în dezvoltarea de soluții flexo inovatoare, cel mai recent produs fiind Asahi AWP™ CleanPrint, gama de plăci pentru imprimare flexo ce pot fi spălate cu apă. Spălarea plăcilor de imprimare devine astfel un proces care nu mai necesită solvenți și face posibilă imprimarea cu cerneluri pe bază de apă, îmbunătățind în același timp eficiența generală a echipamentelor cu peste 30% – fapt care aduce cu sine și o creștere semnificativă a calității de imprimare.

Pentru industria de print acest lucru înseamnă că flexografia devine mai competitivă în comparație cu rotogravura pe segmentul de ambalaje, excepție fiind doar tirajele foarte mari. Pentru verificarea acestei ipoteze, asociația japoneză dedicată flexografiei – Flexo Technical Association Japan (FTAJ) – în parteneriat cu Water-based Flexographic Printing Advancement Council și Sustainable Management Promotion Organization (SuMPO) au calculat emisiile de gaze cu efect de seră în timpul proceselor de imprimare flexo și de rotogravură.

Care au fost rezultatele analizei lor? Printarea în 5 culori a 5 000 de metri liniari cu tehnologie de imprimare flexo utilizând cerneluri pe bază de apă (viteză de 200 m/min) a redus cu 65% emisiile de gaze cu efect de seră în comparație cu rotogravura (testată la viteza maximă de 150 m/min).

Sustenabilitatea procesului de imprimare poate fi îmbunătățită și mai mult prin utilizarea procedeului de laminare fără solvenți, acolo unde laminarea este necesară sau dorită. Acest procedeu oferă un avantaj suplimentar deoarece nu necesită o etapă de uscare, reducând și mai mult consumul de energie. Astfel, potrivit testelor, este recomandată tehnologia de imprimare flexo cu cerneluri pe bază de apă, combinată cu procesul de laminare fără solvenți și cu utilizarea plăcilor de imprimare ce pot fi spălate cu apă – aceasta este cea mai ecologică metodă pentru inscripționarea ambalajelor.

Toate acestea demonstrează progresele semnificative făcute în direcția reducerii amprentei de carbon în sectorul tiparului flexografic, în comparație cu rotogravura – această soluție de imprimare a ambalajelor are potențialul de a transforma piața globală de packaging.

Sursa: Takumi Saito, Printing Solutions Project, Asahi Kasei Corporation
Sursa: Takumi Saito, Printing Solutions Project, Asahi Kasei Corporation

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide