Imprimarea intaglio este mai sustenabila decat s-ar putea crede

Reutilizarea aproape nesfarsita a cilindrilor de imprimare si ciclurile de material inchise in pregatirea cilindrilor favorizeaza sustenabilitatea imprimarii intaglio (sau tiparul adanc) in comparatie cu alte procese de imprimare. Sustenabilitatea a devenit un criteriu tot mai important in alegerea celui mai potrivit proces de imprimare. Acest lucru presupune evaluarea detaliata a proceselor de productie dintr-un punct de vedere ecologic.

Merita mentionat faptul ca imprimarea intaglio ofera evolutii si inovatii actuale pentru imbunatatirea in continuare a sustenabilitatii. Acest lucru este acum confirmat de un studiu prezentat la conferinta anuala din 2022 a Asociatiei Europene de Rotogravura (AER) din Baveno, Italia.

Studiul a fost realizat in prima jumatate a anului 2022, datele fiind colectate din interviuri realizate cu peste 116 de companii care utilizeaza imprimarea intaglio. Intrebarile adresate au fost pe marginea intregul flux de lucru, inclusiv procesele din amonte si din aval, cum ar fi gravarea si transportul cilindrilor de imprimare, precum si reciclarea si descernelizarea. Raspunsurile participantilor au aratat ca subiectul „sustenabilitatii ecologice in industria imprimarii prin rotogravura” are aceeasi relevanta si importanta pentru toate companiile.

Datorita naturii procesului sau, imprimarea intaglio ofera un potential pentru economia circulara care cu greu poate fi subestimat. Reutilizarea aproape nesfarsita a cilindrilor de imprimare, precum si ciclurile de material inchise in pregatirea cilindrilor favorizeaza sustenabilitatea acestuia in comparatie cu alte procese de imprimare.

In plus, punctele forte evidente ale procesului, cum ar fi stabilitatea foarte mare a tirajelor si calitatea exceptional de ridicata a imprimarii, contribuie la minimizarea volumului de deseuri si astfel la o mai buna sustenabilitate. Mai presus de toate, combinatia dintre cele mai fine retele de celule si zonele cu densitate maxima pe acelasi cilindru este un avantaj imbatabil al imprimarii intaglio. Culorile stralucitoare cu densitati mari pot fi obtinute prin reproducerea semitonurilor autentice.

Galvanoplastia, gravarea, tratarea suprafetei – tehnologii sofisticate si controlabile cu precizie care sunt utilizate pentru productia complet automata si standardizata in linie a cilindrilor pentru tiparul intaglio – nu doar sunt extrem de eficiente, ci si economisesc resurse valoroase. Tolerantele scazute in intregul proces de productie permit un grad ridicat de reproductibilitate a cilindrilor si deci a imaginii imprimate.

Un alt avantaj al imprimarii intaglio din perspectiva sustenabilitatii este reutilizarea, recuperarea si reciclarea tuturor materialelor utilizate la pregatirea cilindrului, cum ar fi stantele din otel, cuprul si cromul. Alte puncte forte ale durabilitatii identificate in studiu sunt recuperarea solventilor si utilizarea cernelurilor pe baza de apa.

Ca aspect esential in privinta imbunatatirii suplimentare a sustenabilitatii, respondentii au mentionat reducerea timpilor de configurare datorita automatizarii. In acest sens, imprimarea intaglio a demonstrat o mare capacitate pentru inovatie. Utilizarea si interactiunea crescanda a functiilor bazate pe IA, setarea complet automata a preinregistrarii, sistemele de control ale inregistrarii cu reactie rapida si tehnologiile eficiente de uscare – toate maresc nivelul de automatizare in echipamentele de imprimare intaglio de ultima generatie. Toate acestea nu reduc doar timpii de configurare si numarul operatorilor echipamentului, ci si volumele de deseuri de substrat si cantitatile de cerneala reziduale.

In acest context, imprimarea intaglio beneficiaza de faptul ca designul simplu al unitatilor de cerneala (cilindru de imprimare/substrat/rola de imprimare) face ca echipamentul sa fie foarte usor de exploatat. Capacitatea tehnologiei intaglio de a imprima tiraje foarte mari la o calitate inalta constanta este un alt element al lantului de beneficii pentru sustenabilitate. Majoritatea lucrarilor cu lungimi mari de rulare sunt imprimate pe folii monostrat, materiale compozite si hartie. Substraturile utilizate au o grosime care de cele mai multe ori este mai mica de 25 μm.

Trioxidul de crom este utilizat pentru a acoperi cilindrul de gravura cu scopul de a-i asigura duritatea si a-i prelungi durata de exploatare. Conform rezultatelor studiului, aceasta este considerata o provocare majora pentru imprimarea intaglio, deoarece utilizarea industriala a trioxidului de crom necesita autorizare din partea Comisiei UE in conformitate cu regulamentul REACH (Inregistrarea, Evaluarea si Autorizare a Substantelor Chimice).

Fata in fata cu aceasta problema, au fost dezvoltate alternative promitatoare la acoperirea traditionala cu trioxid de crom, cum ar fi clorura de crom (III) sau acoperirile din plastic care ar putea creste si mai mult sustenabilitatea imprimarii intaglio.

O alta alternativa tentanta este utilizarea cilindrului de gravura monostrat – oferit de companii cum ar fi Continental, Heliograph Holding sau Rossini – si care consta dintr-un singur strat rezistent la uzura (polimer sau elastomer) ca inlocuitor pentru structura conventionala multistrat de cupru si crom, strat care este imprimat direct cu ajutorul tehnologiei laser sau al gravurii electromecanice.

In special in domeniile logisticii, transportului, depozitarii, precum si aprovizionarii, ar putea fi deschis un teren complet nou pentru a reduce costurile mari de transport pentru cilindrii de gravura. In plus, acest lucru ar facilita implementarea unor concepte sustenabile prin care, de exemplu, productia interna de cilindri ar putea avea loc direct pe echipamentele de imprimare intaglio compacte, cu rola de material de substrat ingusta, de ultima generatie.

Pe langa sondaje si interviuri, au fost dezvoltate si primele abordari pentru evaluarea ciclului de viata. In acest context au fost deja identificate primele provocari si limitari. Cu toate acestea, este imposibil de facut declaratii generale, deoarece gama larga de parametri inseamna ca ar fi foarte dificil de efectuat comparatii generale, holistice, ale diferitelor procese de imprimare. Deciziile individuale dependente de produs, sustinute de evaluari comparative ale ciclului de viata, ar putea ajuta la identificarea celui mai ecologic proces de imprimare pentru lucrarile de imprimare respective.

Interviurile din cadrul studiului au relevat totodata o dorinta de comunicare si coordonare mai bune pe parcursul intregului lant de aprovizionare care sa ii includa pe toti participantii, cum ar fi producatorii de cilindri, echipamente si cerneluri, agentiile de proiectare si reciclatorii. Acest schimb de experienta ar putea facilita foarte mult procesul de coordonare si prioritizare a dezvoltarilor pentru imbunatatirea sustenabilitatii in imprimarea intaglio.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

This Post Has 2 Comments

  1. Teknik Informatika

    Ce beneficii aduce imprimarea intaglio în ceea ce privește economia circulară, având în vedere reutilizarea cilindrilor de imprimare și ciclurile închise de material în pregătirea cilindrilor? visit us Telkom University

  2. Redactia Afaceri Poligrafice

    Nu stim sa raspundem la aceasta intrebare gen ghici ciuperca ce-i dar suntem curiosi cum ati raspunde dv. Pe de alta parte tinem sa va subliniem ca va acordam nota maxima pentru utilizarea sintagmei economie circulara

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide