Tendinte de design grafic in 2023

Odata cu schimbarile din lume in general, nu intarzie sa apara nici schimbarile in designul grafic. In ultimii cativa ani am fost martorii unei evolutii rapide in acest sector, o evolutie inspirata de tehnologiile inovatoare ca si de ritmul tot mai alert al digitalizarii. Pe masura ce inaintam in 2023, ne putem astepta la continuarea anumitor tendinte, la revigorarea unor mai stiluri vechi si la aparitia unor estetici noi. De la publicitate si pana la retelele de socializare, de la packaging pana la identitatea vizuala, aceste tendinte isi vor lasa amprenta asupra fiecarui aspect din industrie, dandu-i un contur inedit si inspirand experimente creative. Pentru a va asigura ca proiectele dv creative vor genera un impact vizual crescut, este un imperativ sa tineti pasul cu ultimele tendinte.

Anul acesta, lumea designului grafic va continua sa depaseasca limitele posibilului. Iar pentru designerii care sunt pasionati de munca lor, asta inseamna oportunitati nesfarsite de a crea designuri inovatoare care pot exprima un plus de originalitate.

Fie ca optati pentru stralucirile futuriste de crom lichid ori pentru tonurile pamantii ale esteticilor outdoor sau chiar pentru imagini animate care iti creeaza senzatia ca urmaresti un film, anul acesta promite sa aduca o gama captivanta de noi tendinte care ne vor provoca sa le experimentam. In plus, sunt redescoperite, regandite si revitalizate unele elemente de design clasic, cum ar fi fonturile Sans Serif si compacte. Creand noi variatii ale acestor fonturi si oferindu-le un aspect modern, designerii dezvolta o senzatie de atemporalitate si relevanta care atrage cele mai diferite segmente ale publicului.

Asa cum stim, tendintele de design grafic sunt determinate de diversi factori, printre care progresele tehnologice, schimbarea preferintelor consumatorilor si schimbarile socio-culturale. Ca atare, vom putea vedea ca designul grafic reflecta o preocupare crescuta pentru problemele ecologice, tot mai intalnite fiind designurile inspirate de mediul outdoor, caracterizate de forme imperfecte si culori naturale. De partea lor, designurile simple, minimaliste, vor continua sa predomine, incorporand mai multe elemente functionale in identitatea vizuala si packaging. In plus, fonturile aldine si expresive vor fi utilizate in tot mai multe designuri, exprimand mai multa originalitate. Temele mistice nu vor arata nici ele vreun semn de incetinire, trezind in spectatori senzatia ca sunt in alta lume si starnindu-le curiozitatea. La randul lor, temele animate cu grafica 2D colorata vor deveni populare in diferite domenii de design. Dupa ce ne-am facut o idee generala despre trendurilor actuale, e timpul sa le exploram detaliile.

 1. Stralucire futurista
  Elementele cheie ale designului sunt texturile 3D, stralucirea futurista si fonturile sinuoase, trendul fiind observat in designul grafic, grafica animata si publicitate.

In 2023, vom vedea ca efectul de crom lichid va fi folosit ca o textura principala in designul grafic si de miscare. Elementele tridimensionale stralucitoare vor adauga motilitate imaginilor statice si vor oferi un finisaj lucios, retro-futurist elementelor grafice animate. Pregatiti-va sa evocati amintiri nostalgice cu designurile dv.

 1. Font expresiv
  Componentele principale ale acestui design sunt caracterele inguste si inalte precum si spatierea apropiata, tendinta fiind reperata in identitatea vizuala, designul editorial si materialele de marketing.

Fonturile impunatoare, aldine si compacte, atrag cu succes atentia. Gratie liniilor verticale care fac literele sa para mai inalte, acest design poate fi un instrument secret care sa produca un impact crescut atunci cand sunt create titluri sau subtitluri, atat pentru modelele digitale, cat si pentru cele printate.

 1. Efecte de animatie
  Caracteristicile esentiale ale acestui design sunt liniile precise, elementele plate si culorile intense, trendul fiind identificat in grafica animata, publicitate si materialele din mediile de socializare.

Odata cu revenirea esteticii Y2K din anii precedenti, vom asista la o crestere a popularitatii imagisticii inspirate din animatii in diferitele industrii. Elementele vizuale cu grafica plata, paletele pline de culoare si formele exagerate vor imprima un ton asemanator celui din filme pentru designul anului 2023.

 1. Revirimentul fontului Sans Serif
  Elementele cheie ale acestui font sunt liniile pure, spatierea larga si abundenta spatiului, iar tendinta a fost depistata in identitatea vizuala, materialele din mediile de socializare si in designul editorial.

Dupa ce au stat in umbra in ultimii cativa ani, fonturile Sans Serif sunt asteptate sa revina in prim plan. Lipsite de piciorusele de litera distinctive, aceste fonturi ofera o impresie de simplitate si „aerisire”, sporind lizibilitatea si accesibilitatea vizuala atunci cand vine vorba de designurile dv. Liniile drepte si un spatiu marit intre caractere le fac alegerea ideala pentru un aspect minimalist.

 1. Imagistica mistica
  Caracteristicile principale ale stilului sunt simbolurile spirituale, paletele de culori estompate si formele geometrice, iar trendul a fost observat in identitatea vizuala, sectorul de packaging si materialele de marketing.

De la simbolismul magic pana la astrologie, misticismul a patruns incet-incet in lumea designului. Nuantele estompate, compozitiile complexe si imaginile prezentand luna, stelele si semnele zodiacale ofera o distragere a atentiei de la realitatea turbulenta si grijile cotidiene. Ceea ce confera un farmec special acestui trend este ca nu e nevoie sa crezi in lumea magiei pentru a experimenta calmul si detasarea designurilor mistice.

 1. Estetica de inspiratie militara
  Trasaturile esentiale ale acestui design sunt layout-urile minimaliste, fonturile Sans Serif si o paleta cromatica limitata, iar tendintele sunt observabile in identitatea vizuala, packaging si pe obiectele promotionale.

Avand in vedere ca tendintele de design se adapteaza constant la realitatea curenta, este foarte probabil ca anul acesta sa fim martorii aparitiei unor elemente vizuale in stil militar. Popularitatea tot mai crescuta a designurilor utilitariste va produce layout-uri inspirate mai mult din caractere tipografice, linii simple si o folosire mai restrictiva ale culorilor. Odata cu aceasta tendinta, simplitatea si functionalitatea vor fi la fel de definitorii ca si estetica.

 1. Omagiu mediului outdoor
  Componentele cheie ale acestui design sunt tonurile pamantii, curbele line si formele organice, iar trendurile au fost reperate in sectoarele de packaging, branding si identitate vizuala.

Preocuparile crescute legate de schimbarile climatice vor face ca paletele vintage calde, care amintesc de peisajele naturale, sa devina tot mai populare. Vom asista la o trecere de la designurile elaborate si perfect aranjate catre unele mai line, armonioase si inspirate de mediul outdoor. Toate acestea vor reflecta o schimbare treptata a valorilor noastre si ne va inspira dorinta de a promova responsabilitatea pentru mediul ambiant.

Fie ca sunteti un designer profesionist sau va aflati abia la inceput de drum, este esential sa va mentineti la curent cu cele mai recente tendinte pentru a crea designuri uimitoare si care sa produca impactul vizual dorit. Prin utilizarea tonurilor pamantii, a elementelor mistice sau a texturilor 3D radiante, speram ca veti crea modele exceptionale.

In timp ce aceste repere de design grafic va ofera un punct de plecare in cautarile dv creative, este esential sa nu uitati ca un design placut inseamna mai mult decat urmarirea ultimelor tendinte. Inseamna crearea unor elemente vizuale semnificative, imbogatite cu stilul dv personal. Procedand astfel, puteti crea lucrari unice care nu sunt doar in pas cu tendintele, ci poarta si amprenta dv proprie, demonstrand viziunea unica pe care o aveti.

 

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide