Laminatoare de inalta clasa de la producatori de echipamente de finisare de top

Incepand de la protejarea lucrarilor imprimate pana la adaugarea de valoare pentru client, laminarea este o parte esentiala a procesului de finisare. In acest articol vom face o trecere in revista a unora dintre cele mai recente solutii si tehnologii din piata

Modelul Easymount-Air de la Vivid

In ultimii ani s-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de furnizori de servicii de imprimare ce realizeaza intern finisarea lucrarilor. Aceasta tendinta se aplica in special laminarii, avand in vedere ca tot mai multi printeri le ofera clientilor lor acum acest serviciu in spatiul propriu, in loc de a-l trimite catre centrele de finisare specializate.

Motivul principal este ca astfel se poate realiza un control imbunatatit asupra procesului de productie ca intreg si se poate obtine finisajul la calitatea dorita. Iar daca se adauga si faptul ca marja de profit va creste, concluzia este ca vor exista prea putine argumente impotriva investirii intr-un kit de laminare propriu.

Avand in vedere toate acestea, Print Monthly a discutat cu cativa furnizori si producatori de top din aceasta zona a pietei de finisare pentru a afla mai multe despre cele mai recente solutii pe care le ofera precum si despre modul in care vor beneficia printerii care doresc sa-si extinda oferta.

Investitie in calitate
Un bun punct de plecare ar putea fi compania britanica  Vivid Laminating Technologies, al carei director, Lewis Evans, afirma ca investitia intr-un brand de incredere si fiabil este cheia succesului, adaugand ca daca optati pentru un echipament mai ieftin si de calitate inferioara, veti putea economisi niste costuri pe termen scurt, insa probabilitatea de a intampina probleme pe termen lung va fi mai mare.

„De-a lungul anilor, am scos din productie probabil cateva sute de produse din strainatate care erau rulate fara suport tehnic. Asadar, un laminator cu adevarat bine realizat este esential. Daca lucrurile nu merg bine cu un laminator mai ieftin, atunci va trebui sa o luati de la capat cu intregul proiect”, mai spune dl Evans.

In opinia dumnealui, exact la acest punct pot interveni producatori cum ar fi Vivid. Un specialist de renume in laminare, firma britanica are de oferit pietei o gama larga de echipamente, printre care se evidentiaza Easymount Air 1600. Aceasta nu este doar una dintre cele mai populare solutii de la Vivid, ci se numara printre cele mai bine vandute laminatoare din Marea Britanie.

Easymount Air nu este un produs nou, avand in vedere ca este disponibil la vanzare de aproape zece ani. Insa la aproape un deceniu de la lansare, functionalitatile si calitatea sa dovedesc ca ramane o alegere optima pentru printeri. Utilizand presiunea cu control pneumatic, echipamentul functioneaza cu viteze de pana la 10 m/min si poate lamina materiale cu o grosime de pana la 30 mm.

„Odata ce ati intregit finisajul cu laminarea si obtineti un lucrare atractiva, nu exista practic alta optiune care sa fie in avantajul clientului – in mare masura asa stau lucrurile cu Easymount Air”, mai declara dl Evans, adaugand: „Acest model este solutia ideala pentru orice companie care lucreaza cu volume mari. In momentul de fata integram in gama Easymount niste cuttere automate; acestea se pot monta in partea din spate a echipamentului si efectueaza taieturi pe lucrarile laminate, oferind astfel utilizatorului mai multe functionalitati.”

Cat despre noile dezvoltari, Vivid a lansat anul acesta un echipament hibrid, mai exact Easymount Hybrid, dotat cu atat functii de laminare, cat si de aplicare pe suprafata plana.

Modelul Easymount-Hybrid de la Vivid

Angajament pe termen lung
D&K Europe, tot o companie britanica, are la randul ei cateva optiuni de laminare de oferit. Karen Turner, Directorul Comercial al firmei, afirma ca exista o gama larga de laminatoare disponibile; iar acum, mai mult ca niciodata, costul este primul lucru care trebuie luat in considerare. Ea adauga ca echipamentele cu alimentare manuala si cu separare manuala sunt ideale pentru tiraje scurte, dar trebuie luate in considerare si costurile fortei de munca.

„Daca sunteti in cautarea unei masini complet automatizate, capabile sa va gestioneze productia curenta si nu numai, merita sa investiti in cel mai bun echipament pe care vi-l puteti permite”, spune dna Turner, adaugand: „Verificati producatorul de la care cumparati; va mai putea furniza piese si service peste 10 sau 15 ani? Echipamentele bine construite pot continua sa fie productive multi ani de acum inainte.”

Dna Turner continua spunand ca laminarea poate juca un rol important daca este vorba ca printurile sa iasa in evidenta si apoi pune cateva intrebari: pe piata actuala extrem de competitiva, de ce ar trebui sa fie alese printurile dvs. in locul celor ale concurentei dvs.? Ce le va face sa iasa in evidenta? Ce anume le va oferi un avantaj?

„In general, printurile pot atrage trei dintre cele cinci simturi ale noastre: vizual, tactil si olfactiv; insa, dat fiind ca 80% dintre perceptiile noastre sunt atribuite vederii, atractia vizuala pe care o exercita produsele imprimate este de departe cel mai important factor”, mai comenteaza dna Turner, adaugand: „In vreme ce tirajele continua sa se reduca, este vitala importanta investirii in cea mai potrivita si mai rentabila metoda de productie de print.”

Asadar, cum poate asista D&K Europe? Anul acesta, compania va lansa un nou model din gama Neptune. Acest echipament va fi o configuratie roll-to-roll, directorul comercial spunand ca producatorul lucreaza indeaproape cu clientii sai pentru a personaliza configuratia de baza in functie de nevoile lor individuale -– cele mai multe fiind preconizate sa fie cele din pietele de etichete si ambalaje.

Totodata, nou in gama este Europa KC, un echipament de laminare la rece pentru aplicarea adezivului sensibil la presiune pe dosul etichetelor, decalcomaniilor si elementelor de semnalistica. Dna Turner recomanda acest model ca o alternativa la cumpararea de substraturi deja acoperite cu adeziv.

„Aceste echipamente reprezinta un pas inainte in oferirea de solutii pentru procesele de productie ale companiilor ca intreg, si nu doar pentru finisarea imprimarii comerciale”, incheie directorul comercial.

Ecuatia automatizarii
Intr-o alta parte a pietei se situeaza compania Morgana. Ray Hillhouse, Vicepresedinte de Vanzari si Marketing de la compania-mama suedeza Plockmatic, spune ca prin folosirea echipamentelor invechite sau subdimensionate se obtin laminari de proasta calitate, ceea ce echivaleaza cu lucrari care se reflecta nefavorabil asupra afacerii dvs.

„Laminarea este un finisaj solicitat frecvent de catre clienti pentru a face ca produsul final sa se remarce sau pentru a creste longevitatea lucrarii”, spune dl Hillhouse, adaugand: „De pilda, o coperta a unui manual deschis de multe ori nu doar va avea o mai mare durabilitate daca este laminata, ci totodata va ramane mai atractiva pentru urmatorul utilizator. Investitia in cele mai noi echipamente de laminare le permite printerilor sa profite de produse mai inteligente, mai rapide si mai usor de exploatat, concepute special pentru piata extrem de solicitanta a tirajelor scurte de astazi. Poate chiar mai important este faptul ca printerii pot fi increzatori ca produc lucrari laminate conforme celor mai recente standarde ale eco-eficientei.”

Cat despre factorii de care ar trebui sa tina seama furnozorii de servicii de print atunci cand fac o investitie, dl Hillhouse spune ca pentru tirajele normale de sute sau chiar mii, un sistem automatizat va fi esential. Dansul a mai precizat ca echipamentele cu alimentare manuala consuma prea mult din timpul operatorilor, adaugand ca un nivel mai ridicat de automatizare le va oferi operatorilor calificati mai mult timp pentru alte sarcini, lasand lucrarea mai solicitanta in seama dispozitivului de laminare.

Printre ultimele adaugari la gama Morgana se numara produsele de laminare la nivel de baza Morgana CF1200 ColorFlare. Hillhouse spune ca modelele CF1200L si CF1200LX ofera lucrari superbe din punctul de vedere al laminarii, infolierii si imaginilor holografice. Aceste echipamente sunt prevazute cu un panou de control tactil si cu sistemul de „separare brusca” despre care spune ca asigura taieturi perpendiculare curate intre coli.

Tot de la Morgana provin si modelele Laminator 450 si 450 Pro, promovate ca echipamente compacte de inalta performanta ce combina viteza si usurinta in exploatare cu calitatea, facandu-le solutia ideala pentru nevoile de laminare comerciala ale multor companii de imprimare care prefera sa lucreze 100% intern.

Modelul Laminator Pro 450 de la Morgana

„Modelul Laminator Pro 450 este ideal in special pentru tipografiile ce realizeaza lucrari la cerere, fiind capabil sa realizeze infolieri si lacuiri selective pe langa laminarea simpla”, mai spune dl Hillhouse, adaugand: „Pro 450 dispune si de un alimentator automat cu stiva mare. Avand dimensiuni de doar 1 700 mm x 730 mm, acest model compact, cu o singura faza, a fost proiectat sa fie atat eficient, cat si rentabil, ajutandu-i pe producatorii de printuri sa le ofere clientilor un serviciu all-in-one. Astfel, printerii vor putea evita costurile crescute legate de configurare precum si adaosurile comerciale inerente externalizarii lucrarilor de laminare catre un centru de finisare.”

In plus, Morgana Laminator Pro 550 este un laminator automat pentru coli de pana la 550 mm x 720 mm si greutati de pana la 400 g/mp. Temperatura din echipament este controlata de un senzor, iar alimentarea cu materiale se realizeaza printr-un sistem automat cu vid. Unitatea autonoma poate rula cu viteze de pana la 25 m/min.

Modelul Laminator Pro 550 de la Morgana

Totul cat mai simplu
In cele din urma ne indreptam atentia catre compania britanica Intelligent Finishing System (IFS). Directorul Tehnic de Vanzari Jason Seaber spune ca, avand in vedere presiunile exercitate asupra operatiunilor de astazi din cauza crizei de competente, usurinta in utilizare este un criteriu esential pentru toate utilajele din sectorul de print, deci inclusiv pentru laminatoare.

„Acest lucru nu doar face ca trainingul sa fie rapid si lin, ci asigura si obtinerea de rezultate remarcabile pentru o productie profitabila imediata”, comenteaza Seaber, adaugand: „Capacitatea laminarii de a permite finalizarea imediata a lucrarilor atrage dupa sine un ciclu de productie rapid si un timp de livrare scurt.

„Totodata, companiile care aduc laminarea in regim intern pot beneficia de mentinerea controlului general asupra lucrarilor, precum si de eliminarea tarifelor minime pentru tirajele scurte. De asemenea, nu mai este nevoie de asteptare pentru trimiterea si returnarea lucrarilor. Pe langa faptul ca va proteja lucrarea, laminarea de calitate o poate imbunatati. Totodata, poate ajuta la realizarea unui ciclu de productie rapid, o capacitate de raspuns prompt si o abilitate de a gestiona mult mai multe lucrari.”

La acest capitol, Seaber vorbeste despre modul in care IFS isi poate ajuta clientii sa obtina anumite tipuri de finisaje cu laminatoarele pe care le ofera. Atunci cand sunt combinate cu Unitatea de Imprimare Multifunctionala usor retehnologizabila, laminatoarele Foliant pot face ca infolierea si lacuirea selectiva sa fie rapide si rentabile pentru imprimarea in tiraje scurte si personalizate.

„Procesul poate transforma carti de vizita, ambalaje de lux, anteturi, articole de papetarie, pliante pentru nunti, produse de tipar de lux, coperte de carti, felicitari si imprimari de securitate”, explica dumnealui.

Totodata, Seaber precizeaza ca produsele realizate cu ajutorul laminatoarelor Vega, Mercury si Taurus B3 si B2 se caracterizeaza printr-un efect de folie sau lac UV selectiv aplicat pe zona pre-imprimata cu toner. Coala poate fi reimprimata mono sau color, cu finisaje printre care se numara folii colorate in auriu, argintiu, holografic, rosu, verde sau luciu transparent pentru lacul selectiv.

Aruncand o privire in urma catre gama Foliant, dl Seaber se opreste la o serie de modele printre care Foliant Vega 400A, o masina de laminat industriala compacta pentru formate B3+, conceputa pentru printuri digitale de mare rezistenta si volume mari de coli tiparite offset. Echipamentul dispune de un alimentator cu vid integrat, cu stiva mare si separator de mare viteza, prevazut cu o rola de presiune non-adeziva si sistem de suprapunere cu doua bare de corectie ajustabile in timpul functionarii.

Modelul Foliant Vega 400A de la IFS

IFS mai ofera modelul Foliant Mercury 530NG, un sistem de laminare industriala de mare capacitate cu o viteza de lucru de 27 m/min, echipat cu un alimentator cu suctiune de la Heidelberg si un separator de mare viteza. In plus, Foliant Taurus 530 NG 4X4 este un sistem de laminare ce lamineaza fata-verso cu o viteza de 35 m/min, fiind ideal pentru volume mai mari.

Modelul Foliant Mercury 530 NG de la IFS

O tendinta care se remarca aici este importanta achizitionarii de echipamente de calitate. Optand pentru un laminator de inalta clasa de la producatori si furnizori de incredere si reputati, furnizorii de servicii de print se vor asigura ca obtin rezultate superioare care ii vor face remarcati pe piata.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide