Startup-ul IT româno-american UiPath – companie-fanion pe calea inteligenței artificiale

UiPath este o companie româno-americană din domeniul IT a cărei ascensiune rapidă a fost remarcată de publicația britanică cu profil economic Sifted, după ce a fost evaluată la 10,2 miliarde de dolari.

Acest lucru se datorează faptului că la începutul lunii iulie 2020, UiPath a beneficiat de o nouă rundă de investiții din partea conglomeratului chinez Tencent Holdings Limited, specializat în servicii și produse din domeniul IT. Cele 225 milioane de dolari primite fac parte dintr-o investiție de serie E condusă de fondul de investiții Alkeon Capital, la care au participat și alte nume importante precum Accel, Coatue sau Dragoneer. Daniel Dines, CEO și cofondator al UiPath, a declarat în cadrul unui comunicat de presă preluat de StartupCafe.ro: „Această finanțare ne permite să accelerăm ambițiile platformei noastre pentru a răspunde cererilor în creștere ale clienților noștri și pentru a extinde oportunitatea extraordinară de a face automatizarea accesibilă pentru un miliard de citizen developers – conducând la transformarea fiecărei afaceri într-o afacere software”. Același comunicat mai precizează și că UiPath se numără printre companiile de profil cu cea mai rapidă creștere la nivel global, cu peste 400 milioane de dolari americani în venituri anuale recurente.

Sifted.eu, publicație online sprijinită de Financial Times, o descria astfel prin vocea jurnalistului Tim Smith: „Cine ar fi crezut în urmă cu cinci ani că unul dintre cele mai importante startup-uri tech europene avea să fie azi o companie de software românească, UiPath? Iată că valorează acum 10,2 miliarde de dolari după ce a strâns încă 225 milioane de dolari luna aceasta”. Același jurnalist a mai enumerat și alte startup-uri, adevărate povești de succes europene, care fac parte din același val și pot rivaliza chiar și cu giganți americani precum Dropbox sau Docusign: Veeam, Monday, DarkTrace sau JFrog. Publicația britanică a remarcat că acest val se datorează crizei provocate de pandemia coronavirus care îi determină pe investitorii și clienții startup-urilor din domeniul software-ului online pe bază de abonament să le acorde mai mult credit datorită nevoii de a-și accelera transformarea digitală. Companiile SaaS (software as a service) și-au crescut astfel valoarea în perioada carantinei, devenind adevărate instrumente în prevenirea răspândirii virusului Covid-19. Suntem totuși atenționați că ascensiunea pe termen mediu și lung a proiectelor SaaS este îndoielnică post pandemie, după cum notează Sifted.eu: „Sunt și riscuri mari. O încetinire economică va conduce la subțierea bugetelor și la scăderea cererii pe termen mediu. Falimentul multor afaceri mici va însemna și dezastrul unora din acest sector”.

Daniel Dines, CEO și cofondator UiPath
Daniel Dines, CEO și cofondator UiPath

 

Povestea UiPath a început în 2005 când Daniel Dines și Marius Tîrcă au renunțat la locurile de muncă în cadrul unor importante companii americane din domeniul IT pentru a-și începe propria afacere în România. Dines povestește despre acel moment într-un interviu pentru HotNews: „Povestea UiPath a început la sfârşitul anului 2005 când mi-am lăsat locul de muncă de la centrul Microsoft. Tot timpul mi-am dorit să mă întorc în România să pornesc o companie. Şi atunci a fost momentul potrivit pentru mine. Totul s-a petrecut la sfârşitul unui ciclu de viaţă al unui produs Microsoft şi de aici mi-a venit ideea de a lucra în automatizarea proceselor de business. Era foarte greu atunci, practic nu aveam nicio idee despre cum se face un produs, ce înseamnă să-l comercializezi. Pur și simplu am sărit în Ocean. Bineînțeles că am făcut toate greșelile posibile din lume. Pe vremea aceea nu aveam nicio idee despre ce înseamnă un startup, care sunt mecanismele, cum trebuie început”. În România, Dines a oferit la început servicii de consultanță software pentru a-și finanța produsele proprii. Alături de Marius Tîrcă, actualul director tehnic al UiPath, a dezvoltat în cele din urmă un produs care a fost cumpărat și integrat parțial de către nume importante precum IBM sau Microsoft. Cei doi au înțeles rolul important pe care îl va juca automatizarea în sistemele digitale, iar în 2013 startup-ul a reușit să comercializeze un produs final sub forma unei platforme pentru automatizare de tipul celor „enterprise” folosite de corporații. Până în 2015, UiPath s-a susținut prin fonduri proprii și și-a deschis sedii în SUA unde a reușit accesarea primei runde de investiții din partea Earlybird Venture Capital, Credo Ventures și Seedcamp. Dines a explicat pentru HotNews natura activității sale în domeniul roboticii software: „Absolut toate corporațiile au foarte multe procese de business care presupun muncă umană repetitivă. Sau cum spunem noi, folosesc oamenii nu pentru creierul lor ci pentru ochi și pentru mâini. Noi dezvoltăm un software care știe, vede alte aplicații software și poate să fie instruit, la fel ca un om, să folosească aplicațiile de pe computer. Există echipe de oameni care antrenează acești roboți pentru diverse procese de business”. În prezent UiPath este o companie românească de succes, având sediul central în SUA și birouri în alte șase țări. Aceasta dezvoltă și comercializează tehnologie de automatizare a fluxurilor de lucru de tipul Robotic Process Automation (RPA) pentru companii și instituții importante printre care și NASA. Aceste tehnologii preiau munca repetitivă a angajaților eliberându-i pentru sarcini mai complexe.

În ceea ce privește planurile de viitor, Daniel Dines a anunțat în cadrul unui interviu acordat rețelei de știri CNN că dorește să demareze procesul pentru listarea publică inițială (IPO) care se va întâmpla cel mai probabil în 2021: „Aveam planuri pentru listarea la bursă încă de dinainte de COVID, dar ne-am făcut o promisiune şi anume că vom aplica pentru IPO doar atunci când vom fi profitabili. Acum COVID ne-a accelerat planurile, avem o situaţie financiară foarte solidă şi în mod cert plănuim să aplicăm pentru IPO anul viitor”. În același interviu, Dines a mai precizat că UiPath a lucrat și mai intens datorită crizei provocate de pandemie, ajutând diverse companii să-și gestioneze situația internă. Acesta a dat exemplul unei clinici din Cleveland pe care compania sa a ajutat-o să economisească trei ore din timpul de lucru al fiecărei asistente, crescând astfel eficiența prin simplificarea procesului de completare a documentelor. Daniel Dines apreciază că natura și piața locurilor de muncă vor trece printr-o schimbare radicală în perioada următoare, fapt care îi va forța pe oameni să își îmbunătățească toate calitățile deținute: „Cred că natura joburilor se va schimba. Nu cred că îşi vor pierde joburile din cauza automatizării, dar trebuie să-şi îmbunătăţească munca. Lucrăm în SUA cu 7 500 de oameni pe care îi antrenăm pentru tehnologia noastră. Nu este valabil doar pentru SUA, lucrăm în toată lumea. Am investit mult în comunitate, suntem foarte mândri să avem milioane de oameni care au învăţat să fie pregătiţi pentru următoarea generaţie de joburi”.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide