Printul nu va pierde niciodată în competiţia cu digitalul. De ce?

Încă de la apariția suporturilor media digitale, oamenii s-au întrebat dacă nu cumva sfârșitul printului este aproape. Companiile din industria de printing care au înregistrat succese în ultimele câteva decenii ne spun că nu este cazul – printul continuă să fie o forţă redutabilă. Suporturile media şi instrumentele de marketing produse prin diverse procedee de print, cum ar fi cărțile de vizită, afișele, fluturașii, pliantele și chiar obiectele promoţionale nu doar sunt încă populare, ci sunt şi extrem de eficiente în sectorul publicităţii direcţionate și al comunicării cu clienții. Ca atare, având în vedere schimbările din ultima vreme, departe de a renunţa la print, mediile de afaceri trebuie doar să găsească modalități noi şi ingenioase de a integra suporturile media printate ca și cele digitale într-o campanie de marketing unitară.

În primul rând ar trebui să scăpăm de concepţia eronată potrivit căreia printul este depăşit şi deci „defunct”. În vreme ce nu putem nega creşterea exponenţială a numărului de e-mailuri în scopuri de marketing și a numărului de reclame online, există dovezi că printul poate fi mult mai captivant și mai eficient decât omologul său digital. Ca să oferim doar câteva exemple, suportul media printat se bucură de un procent de evocare a unui brand în minţile consumatorilor mai mare decât cel al suporturilor media digitale (77% față de doar 46%). Pe de altă parte, reclamele printate expediate prin poşta obişnuită generează un procent de reacţie favorabilă mult mai ridicat – chiar de 30 de ori mai mare – decât cele reclamele trimise prin e-mail.

Ne-am putea întreba de ce se întâmplă astfel. Faptul că printul continuă să fie relevant pentru publicul consumator are câteva explicaţii. În primul rând, oamenii se simt inundaţi de „potopul” de reclame digitale și de materiale de marketing din mediile online care se revarsă zilnic asupra lor. Fie că este vorba despre zecile de e-mailuri promoționale pe care le primeşti zilnic în inbox-ul tău sau despre o pagină web cu nenumărați agenți de publicitate care se luptă să-ţi capteze atenția, spațiul digital pare să fie saturat. Pe de altă parte însă, cu ajutorul hârtiei printate este mai ușor să ieși în evidență și să atragi atenția cuiva.

Printul ne scoate mult mai uşor din monotonie – ne spun experţii în marketing. Suntem atât de obișnuiți să vedem reclame digitale, încât pur și simplu trecem mai departe fără să le mai citim. Însă când efectiv primești ceva prin poștă, te oprești și citești pentru o clipă. În plus, printul are avantajul de a fi tactil. Când o persoană ține în mână un buletin informativ sau un pliant, a făcut deja o conexiune cu acesta; cu alte cuvinte hârtia printată antrenează mai multe simțuri decât o informaţie transmisă prin mediile digitale. Acest lucru favorizează o concentrare mai bună asupra conținutului aflat sub ochi și încurajează persoana să citească ce ai de spus despre produsul sau serviciile tale.

Încă ceva: să nu uităm că nu toată lumea este online. Anumite categorii demografice nu sunt la fel de conectate la lumea digitală ca altele. Integrarea marketingului pe suport de print într-o strategie mai amplă ne garantează că acești oameni nu sunt neglijaţi. Experţii apreciază că poți rata un grup demografic numeros dacă te concentrezi doar pe marketingul online. De exemplu, persoanele de vârsta a treia nu petrec atât de mult timp online şi deci hârtia printată funcționează foarte bine pentru a le sensibiliza.

Desigur, nu înseamnă că printul este singura strategie de marketing prin care poţi ajunge la publicul consumator. Suporturile media printate și cele digitale ar trebui utilizate în tandem, într-o asemenea manieră încât să se sprijine și chiar să se îmbunătățească reciproc. În ultimă instanţă, integrarea într-un mod strategic a campaniilor de marketing pe ambele suporturi va garanta succesul eforturilor tale; ca atare vei atrage în mod cert un public mai numeros și mai divers.

Utilizarea armonioasă a marketingului pe suport de print şi a celui pe suport digital este dovada unei înţelegeri judicioase a avantajelor pe care le prezintă fiecare metodă. Deși ambele au același scop de a-ţi promova afacerea, fiecare necesită o abordare ușor diferită. De exemplu, marketingul digital este o modalitate excelentă și rentabilă de a ajunge la un public numeros. De asemenea, este extrem de adaptabil, permițându-ţi să testezi și să evaluezi diferite stiluri sau strategii de marketing. De partea sa însă, marketingul pe suport de print are un potențial mai mare de a rămâne în memoria consumatorilor decât cel pe suport digital deoarece consumatorul interacționează fizic cu acesta. De asemenea, folosind printul, poţi sensibiliza publicul-ţintă cu o precizie crescută. De exemplu, poți plasa reclame printate în locaţiile unde ar putea fi cele mai relevante. Un card cu informaţii despre produs poate fi plasat strategic într-o locație de retail, iar un pliant atrăgător poate fi amplasat într-un birou de turism local. Cu alte cuvinte, întâlnești clientul în locurile în care ar putea fi cel mai atras de oferta ta.

Totodată printul, în special sub formă de materiale trimise direct prin poștă este unic şi prin capacitatea sa de a construi relații de durată cu noi clienți de calitate sau clienți deja existenți. Reclamele printate sau obiectele promoţionale personalizate trimise prin poşta obişnuită le pot arăta potențialilor cumpărători devotamentul tău față de ei într-un mod real și tangibil. Agenții de marketing îşi pot da seama repede ce fel de persoane primesc ce tip de reclame expediate prin poştă, pentru ca apoi să se concentreze pe grupuri mai mici de clienți – pe cei mai promiţători – şi să-şi consolideze relaţia cu clienții deja existenți.

Care este secretul dacă vrei să rămâi relevant? Astăzi, marketingul pe suport de print rămâne relevant în condiţiile în care adoptă suporturile media digitale. Aceasta înseamnă nu doar că ambele ar trebui luate în considerare în deciziile tale de marketing, ci că de asemenea ar trebui combinate. Din fericire, există mai multe modalităţi de a face acest lucru.

„Codurile QR reprezintă una dintre cele mai bune modalități de a dirija traficul de la marketingul pe suport de print către marketingul online”, ne spun specialiştii în domeniu. Codurile QR printate pe postere, pliante, cărți poștale și multe alte suporturi publicitare îi pun pe consumatori pe o „pistă” directă către resursele digitale ale companiei tale. Din perspectiva clientului, aceasta înseamnă un acces facil la o bogăţie de informații relevante despre produsele sau serviciile pe care i le oferi. Concomitent, codurile QR sunt un factor de trasabilitate, oferindu-le echipelor tale de marketing și vânzări informaţii vitale despre potenţialii clienţi și permițându-le astfel să evalueze succesul unei campanii.

O altă modalitate inovatoare de a construi o punte între suporturile de print şi cele digitale este reprezentată de codurile de discount. Prin adăugarea pe o reclamă printată a unui cod de discount care poate fi răscumpărat exclusiv în mediul online, poți să-ţi conduci potenţialii clienți de la pagina printată către site-ul companiei tale și astfel să-ţi crești potențialul de noi vânzări. Mai mult decât atât, oamenii sunt înclinaţi să petreacă mai mult timp timp citind o reclamă printată dacă aceasta prezintă un discount sau o ofertă. Avantajos pentru ambele părţi, nu-i aşa?

Conexiunea se poate face și în sens invers: Dacă le atragi oamenilor atenţia prin mijloace digitale, ei ar putea fi receptivi la reclame personalizate prin poşta obişnuită. De exemplu, o campanie digitală și o pagină web de întâmpinare pot invita utilizatorul să-și transmită informațiile și adresa pentru a primi prin poştă un cadou gratuit. Datele astfel partajate nu doar sunt un indiciu că clientul potențial este interesat de compania ta, ci îţi şi permit să îi verifici autenticitatea ca potențial client. Pornind de aici, poţi expedia prin poştă obiecte promoţionale printate sau chiar kituri întregi care cresc în valoare cu cât calitatea clientului este mai mare.

În concluzie, putem afirma fără să greşim că digitalul nu a suprimat printul; dimpotrivă, ambele sunt mai puternice atunci când coexistă. De aceea, o campanie unitară este cu adevărat importantă; ca atare, strategiile tale în sectoarele de print şi digital trebuie concepute aşa încât să comunice armonios, dat fiind că rezultatele cele mai bune se obţin atunci când aceste două domenii conlucrează. Pe scurt, o campanie de publicitate ideală este una hibridă.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide