Ce sectoare vor fi afectate de majorarea salariului minim pe economie în 2021

Potrivit declarațiilor premierului Florin Cîțu, salariul minim pe economie va crește începând cu luna ianuarie 2021 de la suma de 2 230 la 2 300 lei brut, inclusiv în firmele private, însă decizia care trebuia oficializată de către guvern pe data de 30 decembrie 2020 a fost amânată pentru prima săptămână a noului an.

Proiectul de hotărâre de guvern presupune o majorare cu 3 procente a salariului minim pe economie: „Va crește de la 1 ianuarie. Am fost asigurați că este OK să fie aprobată și săptămâna viitoare hotărârea de guvern. Salariul minim va crește puțin peste rata inflației. Rata inflației este estimată în jur de 1,8%, anul acesta, salariul minim va crește cu 3,1%”, a declarat premierul Cîțu. Tot acesta a mai afirmat că înțelege și „costurile pentru antreprenori” implicate de schimbare.

Ministerul Muncii a menționat că stabilirea acestui salariu minim brut pe plan național pentru 2021 la suma de 2 300 lei a fost realizată printr-o formulă de calcul ce include rata inflației de 2,2%, dar și creșterea reală a productivității muncii pe persoană cu un procent de 0,8% în anul 2020. Astfel, salariul minim de 2 300 de lei brut se traduce printr-un salariu net (în mână) de 1 386 lei pentru angajat, pe când angajatorul va suporta costul salarial total de 2 352 lei, totalul salariului complet în 2021. Pentru o mai bună comparație menționăm că în anul 2020 salariul minim brut a fost de 2 230 lei, adică un salariu net de 1 346 lei, angajatorii suportând un salariu întreg de 2 280 lei.

Schimbarea nu îi va include și pe angajații cu studii superioare, salariul minim brut pentru această categorie de persoane va rămâne la 2 350 lei – nivelul păstrându-se același încă din 2019. Salariul net pentru lucrătorii cu studii superioare va fi de 1 413 lei, angajatorii plătind un cost total de 1 403 lei. Neafectați de schimbare vor fi și muncitorii din domeniul construcțiilor care vor beneficia de un salariu minim de 3 000 de lei brut. Cu privire la aceștia, Ordonanța de urgență 114/2017, modificată prin OUG 43/2019 prevede următoarele: „În perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este tot de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167 ore pe lună”.

În anul 2020 salariu minim brut în valoare de 2 230 lei a fost primit de către un număr de 1 400 000 de salariați, adică 26,4% din totalul salariaților activi, potrivit cifrelor Ministerului Muncii. Drept urmare, decizia creșterii salariului minim va afecta în principal sectoare precum comerțul, transporturile și întreprinderile mici și mijlocii, domenii unde salariile sunt de obicei mai mici față de medie, crescând cheltuielile destinate forței de muncă. 30% dintre salariații care primesc salariul minim aparțin de ramurile comerțului cu amănuntul, comerţului cu ridicata/de gros (exceptând comerțul cu autovehicule/motociclete/transporturi terestre sau prin conducte). Potrivit Ministerului Muncii, alte ramuri vulnerabile sunt și sectoarele de investigații și protecție, restaurantele și industria alimentară.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide