Industria poligrafică e invitată să voteze împotriva interzicerii lămpilor cu mercur

Comisia Europeană (CE) a inclus în agenda sa planul de interzicere completă a mercurului în aplicații din toate domeniile, în timp ce utilizarea lămpilor UV cu mercur beneficiază de o derogare pe baza Directivei RoHS referitoare la restricțiile privind utilizarea anumitor substanțe periculoase în echipamentele electrice și electronice. Această directivă este valabilă pe o perioadă limitată și trebuie prelungită la fiecare 5 ani, potrivit cerințelor diferitelor industrii implicate. Pentru evaluarea unei posibile prelungiri, CE a inițiat o consultare publică deschisă tuturor celor care doresc să își ofere punctul de vedere și contribuția la luarea unei decizii corecte.

Afaceri Poligrafice dorește să motiveze părțile interesate să participe la această consultare ce are ca termen limită data de 27 mai 2021. De participarea fiecăruia dintre noi ar putea depinde continuarea folosirii lămpilor UV pe bază de mercur în industria poligrafică europeană.

*** Chestionarul, împreună cu ghidul de completare a acestuia oferit de asociația VDMA, se regăsesc AICI ***

Afectați în mod direct de interzicerea mercurului pe plan european sunt toți cei care folosesc lămpile UV ca parte a proceselor de producție, indiferent de frecvența de utilizare, cei care produc sau comercializează lămpi UV, dar și cei care dezvoltă sau produc echipamente sau procese ce implică utilizarea lămpilor UV. Fiecare vot contează deoarece mii de companii și locuri de muncă vor fi afectate în mod direct de interzicerea folosirii mercurului în lămpile UV. Trebuie să amintim că această decizie va afecta și țările din afara granițelor UE din cauza interdependențelor economice – interzicerea lămpilor UV la nivel european va face ca importul / exportul de lămpi UV și echipamente ce folosesc astfel de lămpi să devină imposibil.

În ciuda deceniilor de cercetări, nu a fost descoperită încă o tehnologie care să înlocuiască în mod util proprietățile mercurului în lămpile UV, cu o compatibilitate de 100%. Înlocuirea lămpilor UV cu cele UV LED pe echipamentele de imprimare / finisare este fie imposibilă, fie posibilă doar pe anumite aplicații. În plus, trecerea la tehnologia UV LED necesită investiții majore. La toate acestea se adaugă și faptul că doar Uniunea Europeană are o abordare atât de severă asupra folosirii mercurului, lucru care va acorda avantaje economice și tehnologice altor economii (SUA, China, Asia, Rusia) în detrimentul competitorilor europeni.

Compania de consultanță Bio Innovation Service, UNITAR (Institutul Națiunilor Unite pentru Formare și Cercetare) și organizația germană de cercetare Fraunhofer IZM au fost instituțiile independente numite de către Comisia Europeană pentru a evalua aplicațiile și cererile de continuare a derogărilor listate în Anexa III a Directivei RoHS 2011/65/UE. VDMA (Asociația Industriei de Inginerie Mecanică din Germania) și LightingEurope (asociație „umbrelă” ce reprezintă peste 1 000 de companii europene din diferite domenii care folosesc sisteme de iluminat) au trimis cereri de reînnoire a derogării, consultarea părților interesate din diferitele industrii afectate de interzicerea mercurului făcând parte din procesul de analiză a cererilor celor două instituții. Obiectivul consultării este colectarea și evaluarea de informații și dovezi potrivit criteriilor listate în Art. 5(1)(a) al Directivei 2011/65/UE. Cererea VDMA de prelungire a derogării face referire la lămpile UV de presiune medie utilizate pentru uscare (cerneluri, lacuri, adezivi), pentru dezinfectare (apă, suprafețe și aer) și pentru alte aplicații industriale, dar și la lămpile UV de joasă presiune pentru aplicații speciale. Cererea LightingEurope de prelungire a derogării face referire la surse de lumină UV definite ca lămpi cu sodiu de înaltă presiune pentru horticultură, lămpi UV de presiune medie și înaltă pentru uscare, dezinfectarea apei și a suprafețelor și simularea luminii de zi pentru animalele din grădinile zoologice, lămpi Hg cu arc scurt pentru iluminare scenică, microlitografie pentru producția de semiconductori etc.

VDMA și LightingEurope îi încurajează pe toți cei afectați de această decizie să completeze formularul pentru prelungirea derogării cel puțin până în anul 2026, cu accent pe faptul că interzicerea utilizării lămpilor UV ce folosesc mercur ar duce la completa lipsă de utilitate a anumitor echipamente.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide