Managementul de tip lean – sistemul de eficientizare a producției și de eliminare a risipelor

Managementul de tip lean este un concept ce are ca obiectiv gestionarea corectă a resurselor unei întreprinderi, pentru a îmbunătăți eficiența și calitatea activităților și a produce în acest mod valoare pentru client. Acest concept de management vine să elimine orice pierdere de timp, efort sau bani, identificând fiecare pas al proceselor de producție și apoi revizuind sau eliminând etapele care nu creează valoare

Managementul de tip lean se concentrează pe definirea valorii din punctul de vedere al clientului final, eliminarea tuturor pierderilor din producție și îmbunătățirea continuă a tuturor proceselor, obiectivelor și a competențelor angajaților. Metoda acționează ca un ghid pentru construirea unei culturi organizaționale de succes, care progresează constant, identificând problemele reale și rezolvându-le.

Această filosofie de management derivă din sistemul de producție Toyota, care a fost perfecționat la sfârșitul anilor ’40. Toyota a pus în practică cele cinci principii ale managementului de tip lean cu scopul de a reduce numărul proceselor care nu produceau valoare. Prin implementarea celor cinci principii – identificarea valorii, stabilirea activităților, crearea unui flux de lucru continuu, instituirea unui sistem de lucru, facilitarea progresului continuu – cei de la Toyota au descoperit că s-au putut realiza îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește eficiența, productivitatea, costul și timpul aferent fiecărui ciclu de producție.

Identificarea valorii, primul pas în managementul de tip lean, înseamnă găsirea problemei căreia clientul îi caută rezolvare și transformarea produsului în soluție. Mai exact, produsul trebuie să fie parte din soluția pentru care clientul va plăti. Orice proces sau activitate care nu adaugă valoare, adică nu adaugă utilitate sau importanță produsului final este considerat inutil și ar trebui eliminat.

Stabilirea activităților se referă la procesul de identificare a fluxului de lucru al companiei, inclusiv acțiunile și persoanele care contribuie la procesul de creare și livrare a produsului final către consumator. Stabilirea activităților îi ajută pe manageri să identifice persoanele responsabile pentru măsurarea, evaluarea și îmbunătățirea proceselor și să stabilească astfel componentele sistemului care nu aduc valoare procesului de producție.

Crearea unui flux de lucru continuu presupune ca managerul să se asigure de faptul că activitățile întreprinse de fiecare echipă se desfășoară fără probleme și că angajații au capacitatea de a preveni eventualele întreruperi sau blocaje care pot apărea. Acest principiu este utilizat pentru a permite o comunicare ușoară între echipe, astfel încât acestea să poată stabili ce trebuie făcut și când trebuie făcut.

Instituirea unui sistem de lucru garantează un proces de producție continuu, dar și faptul că echipele își desfășoară activitatea mai rapid și cu mai puțin efort. Implementarea acestui principiu reduce risipa din cadrul oricărui proces de producție și asigură faptul că lucrările noi sunt începute numai dacă există o cerere în acest sens.

Facilitarea progresului continuu este cel mai important principiu al managementului de tip lean și se referă la o varietate de tehnici care sunt utilizate pentru a identifica deciziile pe care un manager trebuie să le ia, posibilele obstacole care pot apărea și modul în care toți membrii organizației își pot îmbunătăți procesele de lucru. Contribuția angajaților la îmbunătățirea fluxului de producție protejează organizația ori de câte ori apar probleme.

 

Toate cele cinci principii care stau la baza managementului de tip lean trebuie privite ca instrumente universale de gestionare și eficientizare a performanțelor unei companii. Principalele avantaje ale implementării acestui sistem sunt următoarele:

• un proces de producție rentabil, în care activitățile se desfășoară numai atunci când există o cerere reală și o nevoie pentru acestea
• utilizarea corespunzătoare a resurselor, care sunt folosite doar atunci când este necesar, adică în baza cererii reale venite din partea clienților
• prioritizarea sarcinilor, ceea ce le permite angajaților să se concentreze asupra activităților care produc valoare
• creșterea productivității și a eficienței, obținută prin eliminarea activităților inutile.

Aceste beneficii se transformă în timp în atributele unei companii care devine mai flexibilă și care are capacitatea de a aborda cerințele clienților mai eficient și rapid. În orice activitate de producție, cele mai costisitoare și mai frecvente probleme care apar au legătură cu risipa resurselor. Fără un sistem adecvat, orice întreprindere se confruntă cu efectele negative ale irosirii multor consumabile, care de altfel ar putea fi utilizate mai eficient. Irosirea materialelor implică și pierderea timpului angajaților, deoarece în loc să se concentreze asupra calității produselor finale, muncitorii devin mai preocupați de gestionarea și manevrarea materialelor. Prin implementarea principiilor managementului de tip lean se elimină inventarul suplimentar și se utilizează doar materialele de care este nevoie. Din acest motiv, angajații au mai mult timp pentru a se concentra pe calitatea produsului.

 

Un alt aspect care se îmbunătățește datorită producției de tip lean este serviciul de relații cu clienții. Datorită faptului că pe gestiune există doar materialele necesare sau solicitate, angajații își pot concentra eforturile pentru a furniza valoare clienților companiei. Dacă un client dorește un anumit produs realizat din materiale care nu sunt în inventar, atunci acestea pot fi comandate special pentru lucrarea respectivă. Stocurile suplimentare ocupă inutil un spațiu în care ar putea fi depozitate consumabile ce pot fi utilizate în mod productiv la realizarea unor produse pentru care există cerere.

Competiția în industria producătoare este acerbă. Pentru ca o afacere să poată rămâne în joc este necesar ca factorii de decizie să evalueze obiectiv practicile companiei. Urmând modelul Toyota, orice întreprindere își va crește productivitatea prin îmbunătățirea vitezei și a calității proceselor, eliminând astfel orice risipă.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide