Producătorii globali de cerneală anunță ascensiunea tehnologiei UV

Utilizarea tehnologiilor de imprimare UV, UV LED și EB (Electron Beam, care permite uscarea cernelii cu ajutorul emisiei de electroni) a crescut cu succes în sectorul grafic și în numeroase alte aplicații în ultimul deceniu, în principal datorită capacității de uscare instantanee a cernelii și a beneficiilor ecologice. Producătorii de cerneluri anticipează noi evoluții pozitive ale pieței, segmentul UV LED urmând să înregistreze cea mai rapidă creștere.

Raportul „UV Cured Printing Inks Market Size and Forecast” realizat de compania de cercetare de piață Verified Market Research evalua piața globală a cernelurilor UV la 1,83 miliarde de dolari în 2019, preconizând că va atinge 3,57 miliarde de dolari până în 2027, cu o rată anuală compusă de creștere (CAGR) de 8,77% din 2020 până în 2027. Mordor Intelligence a evaluat piața cernelurilor UV la 1,3 miliarde de dolari în 2021, cu o CAGR de peste 4,5% până în 2027, potrivit raportului „UV Cured Printing Inks Market”. Principalii producători de cerneluri confirmă această creștere, printre aceștia numărându-se și compania japoneză T&K Toka, specializată în producția de cerneală UV. Akihiro Takamizawa, directorul general de vânzări al T&K Toka, anticipează noi oportunități în special pe segmentul UV LED. Potrivit acestuia, în sectorul grafic creșterea a fost determinată de trecerea la cernelurile UV datorită proprietăților de uscare rapidă ale acestora și a compatibilității lor cu o gamă diversă de substraturi. Pe viitor, evoluțiile tehnologice în domeniul UV LED vor avea ca motor și reducerea consumului de energie electrică. Fabian Köhn, director al departamentului specializat în tehnologia narrow web din cadrul companiei Siegwerk – furnizor internațional de cerneluri tipografice pentru imprimarea etichetelor și ambalajelor – a declarat că tehnologiile de uscare pe bază de UV, UV LED și EB își vor continua ascensiunea în sectorul grafic, ceea ce va impulsiona și mai mult creșterea pieței cernelurilor UV/EB la nivel global, mai ales în sectoarele de imprimare în coală, narrow web și în producția de etichete și ambalaje. Reprezentantul Siegwerk a declarat pentru publicația Ink World Magazine: „Declinul din 2020, cauzat de pandemie și incertitudinile aferente, a fost suplinit în 2021. Spunând acest lucru, ne așteptăm ca în viitor cererea de soluții UV LED să crească în toate aplicațiile de imprimare”.

Potrivit lui Roland Schröder, manager de produs în cadrul hubergroup, compania înregistrează o creștere puternică pe segmentul cernelurilor pentru imprimare offset UV a cartonului pliabil în coală destinat ambalajelor. Jim Bishop, manager de produs pentru Sun Chemical, a semnalat la rândul său că după o creștere mare înregistrată de această tehnologie de imprimare pe segmentul cartonului pliabil în 2020, ca urmare a pandemiei de COVID-19, piața a început să se stabilizeze la mijlocul anului 2021. Alexander Blasek, manager de proiect în cadrul hubergroup, a observat că nevoia de finisare foarte rapidă a produselor devine din ce în ce mai importantă, iar durabilitatea ridicată a cernelurilor și a lacurilor UV este foarte solicitată: „Observăm o creștere constantă a aplicațiilor UV flexo pentru piața de ambalaje și etichete”.

În ceea ce privește piețele-cheie pentru tehnologiile de imprimare UV/EB, principalii furnizori de cerneluri au amintit importanța sectorului de imprimare offset pe carton pliabil în coală. Conform reprezentantului T&K Toka, cea mai puternică creștere se observă pe piața de imprimare comercială, care trece la cernelurile UV. Alexander Blasek, reprezentantul companiei hubergroup, a precizat: „Înregistrăm o creștere foarte puternică și pe piața flexo UV – în Europa, de exemplu, rata de creștere este de peste 5%, ceea ce e cu adevărat remarcabil comparativ cu restul pieței de cerneluri UV. Cu toate acestea, în ceea ce privește volumul, offsetul UV se află în mod clar în frunte. Aplicațiile EB, care necesită cerințe tehnice mai ridicate decât aplicațiile UV LED, sunt mai dominante pe piața din SUA decât în UE”.

Segmentul UV LED a înregistrat cea mai mare creștere, inclusiv datorită preocupărilor legate de mercur și datorită dorinței de a economisi energie electrică. Potrivit hubergroup, tehnologia cu mercur conduce încă segmentul imprimării offset UV în coală. Cu toate acestea, au existat salturi majore spre tehnologia UV LED în ultimii ani. În Europa, evoluția va depinde de legislație: tehnologia UV LED va cunoaște cu siguranță un impuls dacă UE va decide să interzică lămpile UV cu mercur. Derrick Hemmings, reprezentant Sun Chemical, a declarat că deși interesul pentru UV LED este în creștere, compania observă cum convertorii achiziționează echipamente capabile să folosească atât tehnologie UV cu mercur, cât și UV LED. Hemmings a adăugat: „S-a demonstrat că lămpile LED oferă economii de energie de 40-50% pentru convertorii care renunță la sistemele UV cu mercur. Clienții offset, narrow web și producătorii de etichete continuă să conducă această creștere pe sectorul UV LED”. Producătorul japonez T&K Toka confirmă: „Deoarece reducerea consumului de energie este o problemă de mediu majoră, cererea va continua să crească în viitor”. Reprezentantul hubergroup observă o tendință de adoptare a tehnologiei UV LED atât în America de Nord, cât și în Europa: „În UE, motivul acestei tranziții este că guvernele doresc să elimine treptat utilizarea mercurului în următorii ani. În America de Nord, avantaje precum durabilitatea și economia de energie electrică determină tendința de adoptare a tehnologiei LED. Însă aceasta este mai costisitoare decât tehnologia UV convențională și în consecință, uscarea cu lămpi UV cu vapori de mercur este încă cea mai des întâlnită. În următorii ani ne așteptăm la o creștere în ceea ce privește utilizarea tehnologiei LED”.

Potrivit Siegwerk, tehnologia UV LED devine din ce în ce mai competitivă din punct de vedere al costurilor. Fabian Köhn a completat: „În prezent există un impuls mai puternic către UV LED pe piețe precum India, Asia de Sud-Est și America Latină, în comparație cu anii precedenți. În SUA convertorii optează pentru UV LED în primul rând pentru a câștiga eficiență și productivitate/performanță, beneficiind în același timp de economiile de energie aferente. În Europa segmentul UV LED este puternic legat de aplicațiile de ambalare a produselor alimentare, datorită avantajelor sale intrinseci față de tehnologia UV tradițională. În plus, din ce în ce mai mulți convertori europeni încep să folosească tehnologia UV LED și pentru aplicații nealimentare”.

Jim Bishop, reprezentant Sun Chemical, a declarat că materiile prime necesare tehnologiilor UV/EB se confruntă în continuare cu mari presiuni legate de reglementări și siguranță. Potrivit acestuia, multe dintre materiile prime sunt supuse reclasificărilor, ceea ce va afecta în mod semnificativ utilizarea lor. Spre exemplu, cernelurile și lacurile care conțin o cantitate mai mare de 0,1% din monomerul economic utilizat la scară largă, TMPTA, vor fi etichetate în curând ca fiind cancerigene din categoria 2B. Alți fotoinițiatori care au reprezentat timp de ani de zile standardul în industrie sunt supuși unei examinări similare. Pe măsură ce reglementările evoluează în această direcție, tot mai mulți furnizori de materii prime și producători de cerneluri vor colabora pentru identificarea unor alternative chimice. În această ordine de idei, hubergroup a observat o creștere a interesului clienților săi pentru cernelurile, lacurile și aditivii speciali potriviți pentru contactul cu alimentele, mai ales în cazul ambalajelor din materiale care nu pot fi tipărite prin mijloace offset convenționale.

Și problema sustenabilității devine tot mai importantă pentru proprietarii de branduri și pentru tipografi, iar producătorii de cerneluri sunt bine pregătiți pentru acest trend. Tehnologiile de imprimare UV/EB sunt considerate mai sustenabile, în special cea UV LED, deoarece utilizează mai puțină energie electrică în procesul de uscare a cernelurilor în comparație cu sistemele tradiționale UV cu mercur. În plus, sistemele UV LED sunt și mai sigure deoarece nu emit ozon în timpul uscării cernelii. Potrivit Sun Chemical, tehnologiile de imprimare UV/EB devin tot mai sustenabile, inclusiv prin eliminarea solvenților și prin faptul că nu folosesc surse de căldură la temperaturi mari în procesul de uscare. Acestor avantaje li se adaugă eficiența îmbunătățită dar și capacitatea de a utiliza din ce în ce mai multe materii prime regenerabile, pe bază de biomasă. Mai mult, există cerneluri UV, UV LED și EB care sunt reciclabile și compostabile. Reprezentantul Sun Chemical a precizat că primește tot mai multe întrebări cu privire la aceste tipuri de cerneluri și că producătorul investește masiv pentru a dezvolta în continuare tehnologii care să poată satisface această cerere. Reprezentantul T&K Toka observă la rândul său o creștere a vânzărilor pe segmentul cernelurilor care permit îndepărtarea lor din textura hârtiei în procesele de reciclare (deinking). Takamizawa a adăugat că deși reciclarea a devenit posibilă din punct de vedere fizic, eficiența ei depinde de dezvoltarea sistemelor de reciclare. Potrivit hubergroup, deși cernelurile LED UV nu sunt compostabile, ele pot fi reciclate.

Fabian Köhn, reprezentant Siegwerk, a concluzionat: „Cernelurile constituie doar o mică parte a ambalajului și sunt un amestec chimic complex. De aceea, activitatea actuală de dezvoltare a cernelii se concentrează pe facilitarea reciclării și compostării”.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide