Soluții eficiente de tratare a hârtiei împotriva răspândirii Covid-19

Pandemia Covid-19 a schimbat viețile tuturor, cel puțin pe termen scurt, iar preocupările imediate trebuie să rămână concentrate pe inhibarea răspândirii virusului, identificarea remediilor pentru cei infectați și realizarea unui vaccin.

Totuși, în ciuda circumstanțelor din contextul pandemiei, nu există niciun laborator comercial care să aibă autoritatea sau metodologia de testare pentru a permite dezvoltarea unei soluții de evitare a răspândirii coronavirusului prin intermediul materialelor imprimate.

Tratarea antimicrobiană a hârtiei nu se dorește a fi un remediu, ci o soluție de inhibare a răspândirii virusului. Una dintre soluțiile posibile este Biomaster și a fost dezvoltată în Marea Britanie de către compania Addmaster, fondată în 2000 – aceasta a creat aditivi antimicrobieni pe bază de argint destinați industriilor producătoare de mase plastice, textile și alte materii prime. Componenta de bază a acestei soluții este argintul, metal folosit cu succes de-a lungul istoriei pentru a preveni răspândirea bacteriilor. Beneficiile antimicrobiene ale argintului au fost pe larg discutate și folosite atât în aplicații medicinale, cât și de larg consum. Potrivit unui articol recent publicat în jurnalul Antibiotics, aflăm că: „Proprietățile vindecătoare și de prevenție ale argintului au fost utilizate în Franța în perioada medievală târzie, unde pereții secțiilor din spitale au fost placați cu argint pentru a ajuta la protejarea pacienților împotriva bacteriilor dăunătoare. Bebelușii au fost hrăniți cu o lingură de argint pentru a evita infecțiile sau bolile și chiar NASA a folosit argintul pentru a purifica apa din naveta spațială”.

Pentru a înțelege mai bine cum ar putea funcționa o astfel de metodă trebuie să ținem cont de faptul că virusul Covid-19 este acoperit în exterior de o membrană protectoare formată din lipide, destinată să îl apere de sistemul imunitar al gazdei. Lesley Taylor, directorul tehnic al producătorului britanic de aditivi industriali Addmaster, precizează că acesta este tipul de virus cel mai simplu de dezactivat: „Spre deosebire de mulți viruși gastrointestinali precum Norovirusul, care au o carapace puternică formată din proteine numită capsidă, virușii cu înveliș lipidic sunt relativ vulnerabili și mai ușor de distrus”. Taylor a mai adăugat și faptul că microorganismele nu sunt capabile să dezvolte rezistență la acțiunea ionilor de argint care le perturbă creșterea. O companie ce folosește soluția Biomaster cu ioni de argint este James Cropper, partenerul Addmaster, care comercializează produsul PaperGard – hârtie tratată cu argint pentru a inhiba creșterea și dezvoltarea bacteriilor și a coronavirusului felin. Specialiștii James Cropper au explicat modul de funcționare a acestei soluții printr-o serie de pași:

1. ionii de argint se prind de peretele celular al microorganismului, împiedicându-i creșterea;
2. ionii de argint întrerup producția de enzime, oprind microbul să producă energie;
3. ionii de argint împiedică replicarea ADN-ul celulei și formarea de celule noi.

În concluzie, argintul nu permite microorganismelor să dezvolte rezistență. PaperGard este o soluție integrată care oferă protecție suprafeței de hârtie pe parcursul întregului ciclu de viață al produsului, aspect de o importanță majoră mai ales pentru ambalaje sau produse precum felicitările, care sunt atinse și manipulate de mai mulți oameni. Utilizarea acestei tehnologii antimicrobiene pentru hârtie este foarte eficientă și împotriva unor agenți patogeni precum MRSA și E.coli.

Din păcate însă, niciun laborator comercial nu deține un mediu de testare potrivit sau autoritatea de a testa soluția Biomaster. Totuși, aceasta a fost testată pentru coronavirusul felin, care face parte din aceeași familie de viruși. Acești patogeni sunt protejați și depind de aceeași membrană protectoare de natură lipidică. Testarea împotriva coronavirusului felin a demonstrat clar eficacitatea tehnologiei cu ioni de argint împotriva unui membru al aceleiași familii de viruși. Testarea realizată de James Cropper pentru hârtia PaperGard, folosind metodologia de testare ISO 18184 pentru determinarea activității antivirale, a dovedit că soluția Biomaster este eficientă în reducerea viabilității tulpinei virale cu peste 95% în doar două ore. Toate acestea construiesc argumente convingătoare în sprijinul valorii potențiale a acestei soluții antimicrobiene de tratare a hârtiei, care sperăm că va fi testată și pentru Covid-19 în curând. Website-ul destinat acestei tehnologii precizează că Biomaster poate fi încorporat cu ușurință în orice material plastic, textil, hârtie, vopsea sau substanță de lăcuire/cretare/emulsionare.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide