Tabloul național al învățământului poligrafic după un an pandemic

Întâlnirea Asociației Tipografilor „Transilvania” de la Săcele a oferit prilejul prezentării situației învățământului poligrafic la nivel național după un an pandemic. Tabloul complet a fost expus de către importante personalități ale mediului academic românesc din cadrul Universității Politehnica București (conf. dr. ing. Emilia Bălan), Universității Tehnice Cluj (dir. departament slc. dr. ing. Timea Gabor) și Universității Politehnica Timișoara (prof. dr. ing. Mihai Medeleanu, decanul Facultății de Chimie).

Conf. dr. ing. Emilia Bălan, reprezentanta Universității Politehnica București, a făcut un scurt rezumat al momentelor cheie ale înființării masteratului bucureștean de cercetare „Tehnologii și sisteme poligrafice”, acreditat în domeniul Inginerie industrială la Facultatea de Inginerie Industrială și Robotică, primul an de studiu fiind în 2014, în urma unui parcurs birocratic anevoios de acreditare a programului. Conferențiarul a adus în discuție și modul în care pandemia a afectat pregătirea studenților: „A fost foarte greu online, a fost foarte greu pentru studenții și de anul II și de anul I, lucrurile au mers mult, mult mai greu decât altădată și cred că această pandemie ne-a afectat puternic dorința de a fi împreună cu ceilalți, de a ne angaja la muncă, de a ne angaja la a face eforturi”. Printre problemele identificate de Emilia Bălan s-a numărat și anularea expozițiilor cu profil poligrafic, care erau adevărate medii de învățare pentru studenți. Reprezentanta universității bucureștene a subliniat importanța continuității acestui program de masterat, a înființării unor cursuri de licență în domeniul poligrafic dar și a unor cursuri de formare în licee, unde nu există calificarea de tipograf, doar cea de prelucrare imagine: „Ne gândim la Industria 4.0, avem informații despre ea, vrem să ajungem și noi ca ceilalți, să putem lucra într-o astfel de industrie, chiar și în domeniul tipografic. Și se poate, sunt pași făcuți în unele zone, dar dacă nu ai oameni calificați, puțin probabil să fii într-adevăr competitiv într-o Industrie 4.0”. Sesiunea de admitere din această toamnă a avut loc în perioada 30 august – 15 septembrie, masterul „Tehnologii și Sisteme Poligrafice” de la Facultatea de Inginerie Industrială și Robotică a Universității Politehnica din București având alocate 25 de locuri fără taxă și un număr nelimitat de locuri cu taxă.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a fost reprezentată de către dir. departament slc. dr. ing. Timea Gabor, care a vorbit despre programul de masterat „Sisteme poligrafice sustenabile” ce se desfășoară în cadrul Facultății de Ingineria Materialelor și a Mediului. Profesorii din Cluj, asemenea colegilor de la București, au avut de parcurs o serie de proceduri birocratice anevoioase pentru a aduce pe băncile facultății prima serie de masteranzi. Astfel, în anii 2016-2018 dosarul de acreditare al programului de studii trimis la București a fost respins pe motiv de încadrare în domeniu – se cerea atunci modificarea masteratului pe sectorul de „Științe inginerești aplicate”. Timea Gabor a subliniat în acest context că în 2018 s-a încercat încadrarea acestuia ca master profesional, însă din păcate fără succes. Procedura a fost reluată în 2019, când s-a obținut din nou calificarea pentru domeniul „Științe inginerești aplicate” și s-a depus dosarul. De această dată s-a obținut și acreditarea, iar în 2020-2021 masterul a avut prima serie de studenți. Sesiunea de admitere din această toamnă a avut loc în perioada 13-18 septembrie 2021, masteratul „Sisteme poligrafice sustenabile” având alocate 20 de locuri. Programul le oferă studenților aptitudini pentru angajarea în domeniile de producție/fabricație ambalaje, în edituri, agenții de publicitate, instituții de cercetare dar și pe sectorul de operare a echipamentelor tipografice. În plus, studenții clujeni vor putea participa la workshop-uri, sesiuni științifice, vor putea face stagii de voluntariat în diferite organizații cu profil tipografic, iar mai nou au șansa de a participa la programul Erasmus, care le permite să studieze sau să lucreze în străinătate timp de 3-6 luni sau chiar un an universitar în orice țară europeană care participă la program. Absolvenții masteratului obțin 120 de credite după cei doi ani de studiu, plus 10 credite în momentul când susțin lucrarea de dizertație.

Decanul Facultății de Chimie din cadrul Universității Politehnica Timișoara, prof. dr. ing. Mihai Medeleanu, a precizat încă de la început că studiile în domeniul tehnicilor poligrafice din cadrul Facultății de Chimie Industrială se datorează domnului profesor Dăescu – acesta a conceput încă din anul 2001 primul colegiu de tehnici poligrafice, învățământ de scurtă durată (3 ani). Curricula s-a derulat cu implicarea unor cadre didactice cu specializări în domenii precum chimie, mecanică și electronică însă a avut și marele avantaj al prezenței unor ingineri care lucrau la acea vreme în cadrul editurilor și tipografiilor din Timișoara. Masteratul în domeniul poligrafic a redevenit o realitate abia în 2021 – când a fost actualizat la noile cerințe ale pieței – și se remarcă prin numărul mare de ore de practică (120-140) datorate colaborărilor cu editurile locale și firmele cu profil tipografic din Timișoara, în special aportului Editurii Politehnica – aceasta funcționează la ora actuală și ca tipografie, oferind studenților șansa de a face practică. Mihai Medeleanu și-a încheiat intervenția într-o notă pozitivă: „Partea bună a pandemiei a fost sistemul hibrid: la master am avut mai mulți cursanți online decât la licență, deoarece majoritatea studenților de la master lucrează și atunci orele se țin după-amiaza, ceea ce le-a permis studenților să învețe de acasă. Am constatat că spre deosebire de 3-4 câți veneau la curs în sală, în online erau 10-15. Noi vom mai testa acest sistem hibrid, vom face cursuri online mai ales pentru cei de la master pentru că partea de curs se poate face astfel, mai ales dacă se asigură și suportul scris”. Pentru anul universitar 2021-2022, masteratul timișorean are disponibile 20 de locuri.

Este foarte important faptul că Asociația Tipografilor „Transilvania” a oferit cadrul pentru prezentarea tabloului real al învățământului poligrafic din prezent. Sperăm că înțelegerea acestor realități ne va permite să luăm decizii și să demarăm acțiuni corecte, care vor asigura cel puțin continuitatea programelor de masterate poligrafice existente la nivel național.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide