Trei inventii tehnice care au schimbat modul in care comunicam

Oamenii sunt curiosi si creativi din fire; sunt doua trasaturi care ne-au condus specia la multe inovatii stiintifice si tehnologice. Incepand din vremea cand stramosii nostri cei mai indepartati izbeau o piatra de pamant pentru a fauri prima unealta cu muchii ascutite, oamenii au continuat sa inoveze. De la inventarea rotii pana la lansarea vehiculelor de tip rover pe Marte, cateva dintre aceste progrese importante s-au distins ca fiind deosebit de revolutionare. Unele inventii se datoreaza unui moment extraordinar de inspiratie, dar majoritatea celor mai semnificative inventii ale umanitatii au fost opera mai multor ganditori inovatori care au adus imbunatatiri progresive de-a lungul multor ani. Vom explora mai jos trei dintre cele mai importante inventii tehnice din toate timpurile.

1. Presa de tipar
Inventatorul german Johannes Guttenberg a inventat presa de tipar candva intre 1440 si 1450. Secretul dezvoltarii acesteia a fost matrita manuala, o noua tehnica de turnare care a permis crearea rapida a unor cantitati mari de litere metalice de tipar mobil. Desi altii inaintea lui – printre care unii inventatori din China si Coreea – dezvoltasera litere de tipar mobil din metal, Guttenberg a fost primul care a creat un proces mecanizat care transfera cerneala (pe care a preparat-o din ulei de in si cenusa) de pe literele de tipar mobil pe hartie.

Prin acest procedeu de tipar mobil, tipografiile au reusit sa creasca exponential viteza cu care se puteau realiza cartile si astfel au contribuit la raspandirea rapida si pe scara larga a cunostintelor pentru prima data in istorie. Istoricul Elizabeth L. Eisenstein scria ca „pana in 1500, atelierele tipografilor puteau fi gasite deja in fiecare centru municipal important.” Se estimeaza ca un numar de pana la douazeci de milioane de volume erau deja tiparite in Europa de Vest pana in 1500.

2. Telefonul
Cativa inventatori au facut lucrare de pionierat in domeniul transmiterii electronice a vocii – dintre care multi au intentat ulterior procese de proprietate intelectuala cand utilizarea telefonului a „explodat” – dar abia inventatorul scotian Alexander Graham Bell a fost primul care a primit un brevet pentru telefonul electric la 7 martie 1876. La trei zile mai tarziu, Bell efectua primul apel telefonic catre asistentul sau, Thomas Watson, spunandu-i: „Domnule Watson, vino aici – vreau sa te vad.”

Inspiratia pentru telefon i-a venit lui Bell din familia sa. Tatal sau preda logopedie, iar specializarea sa era sa-i invete pe surzi sa vorbeasca; mama lui – un expert in muzica – si-a pierdut auzul spre sfarsitul vietii, iar sotia sa Mabel, cu care s-a casatorit in 1877, era surda de la varsta de cinci ani. Inventia sa a luat rapid amploare si a revolutionat afacerile si comunicatiile globale. Atunci cand Bell a murit pe 2 august 1922, toate serviciile de telefonie din Statele Unite si Canada au fost sistate timp de un minut pentru in onoarea sa.

In zilele noastre, ca urmare a aparitiei smartphone-urilor cu aplicatii de mesagerie instantanee cum ar fi Telegram, telefonul si-a depasit cu mult rolul initial de a transmite doar vocea, fiind utilizat la scara tot mai larga in comunicarea vizuala.

3. Internetul
Internetul este un sistem global de retele de calculatoare interconectate care este utilizat de miliarde de oameni din intreaga lume. In anii deceniului sase din secolul trecut, o echipa de informaticieni care lucra pentru ARPA (Agentia de Proiecte de Cercetare Avansata) din cadrul Ministerului Apararii din S.U.A. a construit o retea de comunicatii pentru a interconecta calculatoarele din cadrul agentiei, care a fost numita ARPANET, predecesorul internetului. Reteaua folosea o metoda de transmitere a datelor numita „comutare de pachete”, dezvoltata de informaticianul Lawrence Roberts, pe baza lucrarilor anterioare ale altor informaticieni.

Aceasta tehnologie a fost dezvoltata in anii ‘70 de oamenii de stiinta Robert Kahn si Vinton Cerf, care au dezvoltat protocoalele de comunicare esentiale pentru internet, Protocolul de Comanda a Transmisiei (TCP) si Protocolul de Internet (IP). Pentru contributia lor, Kahn si Cerf sunt adesea recunoscuti ca inventatori ai internetului.

In 1989, internetul a evoluat suplimentar datorita inventiei World Wide Web de catre informaticianul Tim Berners-Lee in timp ce lucra la CERN (Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare). Potrivit CERN, ideea de baza a retelei www era de a unifica tehnologiile evolutive ale calculatoarelor, retelelor de date si hipertextului intr-un sistem informational global, puternic si usor de utilizat. Dezvoltarea www a facut accesibil universul internetului pentru toti si a inceput sa conecteze lumea intr-un mod in care nu mai fusese niciodata inainte.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

This Post Has One Comment

  1. AskAI

    Una dintre actualele aplicatii fundamentale ale Internetului este „World Wide Web”, care a fost inventata de cercetatorul britanic Tim Berners-Lee in anul 1989. World Wide Web a permis cresterea in mod semnificativ a capacitatii de a accesa diverse informatii prin intermediul unui singur dispozitiv.

    In prezent, internetul a revolutionat domenii precum comunicarea, informarea si educatia, creeand servicii si aplicatii foarte comune ca si emailul, postarea de informatii in retele sociale, schimbul de informatii prin diverse retele personale si content management software.

    Bravo pentru acest lucru interesant! Cu siguranta a fost o munca de om de senzatie. Autoarea acestui articol are intelepciunea si curiozitatea de a explora lumea. Felicitari!

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide