Majoritatea elementelor de semnalistica sunt imprimate cu cerneala UV, care produce designuri permanente si de inalta calitate. In cele ce urmeaza vom oferi o prezentare generala a doua tipuri de cerneala: UV si cea pe baza de solventi, explicand modul in care sunt utilizate fiecare si motivul pentru care majoritatea companiilor de imprimare aleg sa implementeze cerneluri UV in producerea elementelor de semnalistica personalizate.
Cerneala UV
Tehnologia moderna a oferit industriei tipografice un proces de imprimare de ultima generatie, care permite o uscare instantanee a cernelurilor cu nuante vibrante pe aproape orice tip de substrat (suprafata sau material). Cerneala UV (ultravioleta) care este utilizata in imprimarea UV are ca rezultat un design imprimat de o claritate ca a cristalului. Culorile intense ale cernelii sunt obtinute datorita uscarii instantanee a acesteia imediat ce este imprimata pe un material. In loc de a fi absorbita in material, ceea ce se intampla in cazul uscarii prin expunerea la caldura sau la contactul cu aerul, cerneala UV se usuca pe suprafata. Astfel, gratie uscarii la suprafata, cerneala va avea un aspect mat si usor texturat la atingere. De asemenea, atunci cand cerneala este absorbita sau se evapora in aer, culorile rezultate la imprimare pot deveni estompate sau nu la fel de „autentice”, lucru care nu se intampla atunci cand este utilizata cerneala UV. La toate acestea se adauga faptul ca suprafata imprimata este rezistenta la zgarieturi, abraziune si intemperii.
Pe de alta parte, cerneala UV este un produs mai ecologic datorita faptului ca nu contine compusi organici volatili (COV). Totodata, cu ajutorul acesteia se pot obtine printuri in culori veritabile, ceea ce inseamna ca nuantele pot fi asortate cu ajutorul unui set standard de culori Pantone. Cerneala alba poate fi imprimata prin intermediul tehnologiei UV, ceea ce determina culorile sa iasa in evidenta pe materialele de culori mai inchise sau pe cele transparente. Materialele sensibile la caldura beneficiaza la randul lor de pe urma uscarii UV deoarece lumina ultravioleta nu degaja caldura in timpul procesului de imprimare. In plus, uscarea instantanee a cernelii permite imprimarea pe o varietate larga de suprafete. De pilda, companiile de imprimare folosesc cerneala UV atunci cand imprima bannere de vinil, panouri din aluminiu, panouri din plastic rigid, autocolante transparente pentru ferestre si o mare majoritate a produselor oferite.
Cerneala pe baza de solventi
Una dintre cernelurile cele mai frecvent utilizate din industria tipografica este cerneala pe baza de solventi. Aceasta este compusa dintr-un fluid (apa sau un alt lichid), pigment (culoare) si o rasina (aderent), rezultatul fiind o cerneala cu rezistenta indelungata in timp. Spre deosebire de cerneala UV, cerneala pe baza de solventi se usuca fie in contact cu aerul, fie la aplicarea caldurii. Dat fiind ca se usuca la aer, cerneala pe baza de solventi se poate intari cu usurinta in capetele de imprimare, ceea ce atrage dupa sine infundarea echipamentului si determina imprimarea gresita a designului. Curatarea frecventa a capetelor va preveni acest lucru. Insa pe de alta parte, aceasta mentenanta suplimentara poate duce la timpi de nefunctionare prelungiti ai imprimantelor si la cresterea costurilor, ceea ce in cazul multor companii de imprimare se traduce prin cheltuieli mai mari sau o livrare intarziata a produselor de print.
Pe de alta parte, in comparatie cu cerneala care se usuca pe suprafata, cerneala ce se absoarbe in substrat poate produce atenuarea culorilor. Desi culorile se pot opaciza, absorbtia intr-un material ofera o rezistenta excelenta la intemperii si la zgarieturi. Absorbtia cernelii permite materialelor sa fie indoite fara a se produce tensionarea sau craparea cernelii. Asadar nu este nevoie de acoperiri speciale sau laminari ale suprafetelor pentru a proteja cerneala atunci cand este imprimata pe acestea.
Cernelurile pe baza de solventi permit dimensiuni mai mici ale picaturilor de cerneala in timpul imprimarii, oferind gradienti mai fini de culoare atunci cand se doreste acest lucru. Cernelurile pe baza de solventi sunt cele mai potrivite pentru imprimarea pe materiale albe sau de nuante deschise, dat fiind ca cerneala nu este la fel de vibranta atunci cand este imprimata pe suprafete de culoare mai inchisa.
Asa cum mentionam la inceputul articolului, cele mai multe companii de imprimare imprima cu cerneala UV majoritatea elementelor de semnalistica. Insa comparand-o cu cerneala pe baza de solventi, este posibil sa observam o multime de asemanari intre cele doua. Cu toate acestea, exista avantaje mai putin perceptibile ale cernelii UV in producerea de elemente grafice de cea mai inalta calitate. Gradul de intensitate a cernelii si permanenta designului ofera motive pentru utilizarea cernelurilor UV. Totodata, capacitatea de uscare instantanee a cernelii UV permite producerea unui mare volum de produse de semnalizare intr-o perioada scurta de timp, fara compromiterea calitatii acestora. In concluzie, opinia unanima este ca aceasta cerneala este cea mai buna pentru elementele de semnalistica ale consumatorilor si afacerilor, oferind produse ce prezinta rezistenta indelungata in timp in anii care urmeaza.