Sa incepem cu problema capului de imprimare infundat. Capetele de imprimare infundate sunt un cosmar pentru orice operator. De exemplu, daca se infunda un cap de imprimare Kyocera KJ4B, preferat in echipamentele de imprimare in rola de format mare, acesta eeeaste un motiv in plus de ingrijorare, si asta din cauza costurilor mari de inlocuire ale acestui tip de capete. Teama de posibilitatea de infundare simultana a mai multor capete de imprimare Kyocera a impiedicat adoptarea la scara larga a mult cautatei imprimari inkjet cu cerneala pigmentata pe baza de apa. Imprimarea inkjet cu cerneala pigmentata este dezirabila datorita beneficiilor sale ecologice potentiale in combinatie cu o buna rezistenta la lumina a cernelurilor. Iar cerneala alba, folosita cel mai frecvent pe echipamentele DTG (direct-to-garment / imprimare directa pe articolele vestimentare) – este notorie tocmai din cauza ca provoaca infundarea capetelor de imprimare. Cerneala alba este un strat de baza necesar care, fiind aplicat pe tesaturile de culoare inchisa, face ca imaginile sa iasa in evidenta.
Pentru unele dintre aceste probleme, capul de imprimare Aquinox produs recent de compania britanica Xaar ar putea fi o solutie. Xaar a produs un nou cap de imprimare aQ Power ce include o noua tehnica de ejectare a picaturilor de cerneala care, impreuna cu alte tehnologii brevetate, ofera o fiabilitate crescuta fluidelor pe baza de apa. Este un cap de imprimare prevazut cu un sistem de recirculare despre care compania sustine ca regleaza in mod eficient temperatura cernelii pentru a elimina variatiile in densitatea cernelii precum si blocajele duzelor. Acest cap de imprimare poate pulveriza cerneala cu viscozitati de pana la 100 cP si vine cu o rezolutie de imprimare de 720 npi.
Noul cap de imprimare Aquinox de la Xaar
O alta problema intalnita frecvent este cea a substratului utilizat in decorarea articolelor vestimentare. In decorarea unor astfel de articole (de exemplu imprimarea tricourilor), este bine-cunoscut faptul ca poliesterul si amestecurile de poliester au dominat spatiul tricourilor decorate. Cererea de poliester si amestecuri de poliester continua sa creasca datorita popularitatii acestui substrat in confectionarea articolelor vestimentare destinate sportului si exercitiilor fizice. Cand vine vorba de procesele de imprimare, sublimarea colorantilor a dominat datorita capacitatii de a patrunde in fibrele in culori deschise; insa problema consta in faptul ca sublimarea colorantilor nu ofera randamentul scontat in imprimarea cu cerneluri de culori inchise. Cerneala nu face decat sa se scufunde in fibrele de culori inchise, iar imaginea se pierde. Ca atare, pentru a imprima pe fibrele cu astfel de culori a fost utilizata imprimarea cu cerneluri pigmentate. Insa tratamentele preliminare utilizate in proces au afectat negativ fibrele vopsite, provocand un efect de halou nedorit. Atletii inca doresc tricouri in culori inchise: rosu vibrant, negru, gri inchis, verde smarald si asa mai departe. De asemenea, exista o cerere de produse de mare valoare pe care este extrem de greu de imprimat, cum ar fi nailonul, matasea si pielea. In acest caz, ce ar trebui sa faca o tipografie?
Exista o solutie care vine in intampinarea acestei probleme, care insa prezinta unele limitari. Industria a vazut o serie de noi oferte in imprimarea directa pe film ca mijloc de a extinde gama de substraturi si culori pe care un decorator de articole vestimentare poate imprima. Imprimarea directa pe film implica imprimarea unei imagini la comanda si apoi utilizarea unei pulberi speciale si a unei prese termice pentru a aplica imaginea pe substratul dorit. Pentru decoratorii vestimentari exista deci promisiunea unei solutii bune. Insa limitarea consta in faptul ca in acest mod se poate imprima doar pe film.
In loc de a lansa o noua imprimanta, compania japoneza Brother International a lansat un nou driver de „inversare” pentru imprimantele sale din seria GTX. Acest driver extinde capacitatea de imprimare pe substrat pentru aceste imprimante, pentru a le oferi si posibilitatea de a imprima direct pe film, poliester si piele. Pentru acele tipografii care cauta o imprimanta cu capabilitatea de a imprima pe mai multe substraturi, compania Brother ar putea furniza solutia dorita.
La randul sau, compania australiana pigment.inc a lansat recent modelul DTG Digital™ Q1 Hybrid, o imprimanta care combina tehnologia DTG cu tehnologia DTF (direct-to-film/direct pe film). Compania preconizeaza sa extinda gama de produse pe care decoratorii de articole vestimentare le pot decora intr-o zona de imprimare de 16 x 20” (410 x 500 mm). Conform paginii web a companiei, imprimanta poate produce pana la 50 de articole vestimentare de culoare inchisa pe ora in modul de productie si 75 de camasi subtiri.
Imprimanta DTG Digital™ Q1 Hybrid de la pigment.inc
De asemenea, compania japoneza Ricoh a preferat sa extinda capacitatile imprimantelor sale care imprima direct pe articolele vestimentare, valorificand capabilitatile software-ului ColorGATE RIP pentru a le permite decoratorilor de astfel de articole sa adauge imprimarea directa pe film. Aceasta linie de imprimante promite sa extinda posibilitatile de decorare pentru a cuprinde si 100% poliester de culoare inchisa, nailon, satin, piele si eventual alte tesaturi.
O a treia problema frecvent intalnita este cea a excelentei operationale pe segmentul de imprimare in rola. Imprimarea pe textile in rola continua sa necesite procesarea rentabila si eficienta. Problemele legate de crearea unui proces rentabil si eficient sunt diferite in functie de tehnologia cernelei utilizate, deoarece fiecare cerneala prezinta exigente diferite. Cu alte cuvinte, nu exista o solutie universala. Sa aruncam o privire asupra catorva competitori din acest sector.
Imprimanta P5-TEX-iSUB lansata de producatorul italian DURST aduce simplificari procesului de sublimare directa a colorantilor, integrandu-l cu finisarea necesara. Pana nu demult, imprimarea era unul dintre procese, iar fixarea se desfasura ca un proces separat. Insa un proces de fabricatie in mai multe etape poate duce la scaderea propunerii de valoare a imprimarii digitale rapide la comanda, din moment ce complexitatea acesteia adauga timp si costuri. Modelul P5-iSUB a fost proiectat pentru piata textila de semnalistica pe materiale moi si poliester imprimat. Pe langa combinarea etapelor de imprimare si fixare intr-un sistem integrat, s-a facut multa publicitate pe marginea faptului ca imprimanta necesita doar un singur operator, ceea ce presupune o economie de forta de munca in comparatie cu vechiul proces.
Imprimanta P5-TEX-iSUB de la DURST
La randul sau, compania Konica Minolta aduce simplificari procesului de imprimare inkjet cu cerneala pigmentata pe baza de apa. Acest gen de imprimare este dezirabil datorita reducerii etapelor de post-procesare, diminuarii impactului asupra mediului si rezistentei la lumina pe care o prezinta acest tip de cerneala. Una dintre problemele procesului de obtinere al unui produs imprimat prin tehnologia inkjet cu cerneala pigmentata este aceea ca, daca nu se aplica un tratament preliminar, cerneala se scufunda in substrat. In aceste conditii, tipografiile fie trebuie sa se aprovizioneze cu substraturi gata pregatite pentru imprimarea cu cerneala pigmentata limitand astfel optiunile in materie de substraturi, fie pot aplica un tratament preliminar printr-un proces care are loc separat, in afara liniei tehnologice de imprimare. Majoritatea proceselor de aplicare a tratamentului preliminar au loc intr-o fabrica de textile traditionala, unde lungimea rolei de material textil conteaza foarte mult. De exemplu, o comanda speciala de un metru de material textil poate veni impreuna cu o comanda de tratament preliminar a 5.000 de metri de material fara nicio garantie ca acei 4.999 de metri ramasi vor putea fi comercializati. Desigur, acest neajuns a subminat considerabil propunerea de valoare pentru imprimarea digitala cu tiraje economice reduse.
Imprimanta Nassenger 10e de la Konica-Minolta
Fata in fata cu aceste provocari, modelul de imprimata pe textile NASSENGER 10e produs de compania japoneza vine cu o configuratie optionala constand din niste capete de imprimare auxiliare care pot integra in acelasi jet de cerneala imprimarea si tratamentul preliminar. Aceasta inovatie permite tipografiei sa aplice tratamentul preliminar atunci cand este necesar, in cantitatea exacta necesara si in locatia exacta. Toate acestea simplifica procesul de imprimare inkjet cu cerneala pigmentata si face din nou posibila propunerea de valoare economica a imprimarii digitale cu tiraje mici. De asemenea, aceasta configuratie vine cu un avantaj in ceea ce priveste senzatia la atingerea tesaturii. Nu este necesar ca intreaga tesatura sa fie tratata preliminar, in acest mod tesatura mentinandu-si mai usor integritatea pe parcursul procesului de imprimare.