Prezenta in piata romaneasca de print de nu mai putin de doua decenii, Dacora Print furnizeaza echipamente si materiale pentru piata de semnalistica si productie publicitara, piata de arhitectura si proiectare, dar si solutii de imprimare in industria textilelor. Infiintata in 2004, compania este in prezent lider de piata in furnizarea de solutii complete, echipamente, materiale/aplicatii si service pentru acest segment din industria de print. Concret, comercializeaza imprimante de la formate mici (A4) pana la formate mari, software si service pentru acestea, materiale pentru print, cerneluri si consumabile, deservind in mod profesionist piata de semnalistica, publicitate si CAD din Romania.
Alaturi de dl Director General, Cornel Pauna si dl Director de Marketing, Anton Tihon de la Dacora Print, la eveniment au fost prezenti dl Andrei Butuman, Business Solution Account Manager EPSON ROMANIA, dl Ivica Lazić, Consultant Tehnic de Prevanzari in Imprimarea Comerciala si Industriala, EPSON B.V., pentru tarile din Balcani, dl Andrzej Dzidt, Manager pentru Dezvoltarea Afacerilor si Vanzari ONYX, dl Gabriel Diaconu, Consultant Fonduri Europene in cadrul companiei European Consulting si dl Andrei Marica, Area Sales Manager de la Grenke Renting S.R.L.
La acest eveniment, compania bucuresteana a prezentat in premiera in Romania echipamentele EPSON SureColor SC-V1000 si SureColor SC-F1000 (imprimante lansate de catre EPSON pentru prima data la drupa 2024) precum si SureColor SC-F9500H care inlocuieste varianta anterioara, SureColor SC-F9400, avand dimensiuni mai reduse, fiind mai compact.
Modelul SureColor SC-V1000 este destinat printului pe obiecte promotionale. Este o imprimanta flatbed de mici dimensiuni, A4, compacta, care se poate aseza pe un birou si poate fi folosita cu foarte mare usurinta.
SureColor SC-F1000 este o imprimanta pentru materiale textile, un echipament compact care se poate aseza pe un birou de dimensiuni reduse si cu ajutorul caruia clientii pot personaliza materiale textile: tricouri, sacose, genti. SureColor SC-F1000 poate fi folosit atat in forma DTG / Direct to Garment dar si de DTF / Direct to Film. Practic se poate imprima direct pe materialul textil sau pe un film de pe care imaginea este transferata ulterior pe suport cu ajutorul unei prese de transfer (Dacora vinde prese de transfer de la Transmatic) oferind astfel gama completa de echipamente ce ruleaza cu aceasta tehnologie.
„Aceste imprimante pot fi folosite foarte usor in magazine, in mall-uri, supermarketuri, fiind gandite in mod deosebit pentru acest gen de clienti. Un startup le poate folosi cu mare succes, date fiind si preturile, care sunt mult mai mici fata de echipamentele de mari dimensiuni”, ne-a explicat dl Tihon.
Incepand cu luna noiembrie a.c., acestea sunt deja disponibile la vanzare prin Dacora Print.
Gama de echipamente EPSON prezentate la eveniment a fost completata cu imprimantele SureColor SC-V7000, SureColor SC-R5010, SureColor SC-S80610 si SureColor SC-F2200.
Tot dl Tihon ne-a precizat: „De la EPSON avem si o imprimanta cu cerneala pe baza de rasina, SureColor SC-R5000. Este o imprimanta cu care se poate printa la calitate foarte buna tapet, vinil, bannere, materiale textile, canvas, film si alte materiale in rola. Din punctul de vedere al imaginii, SureColor SC-R5000 poate printa o rola intreaga, iar atat la inceputul cat si la finalul rolei putem regasi aceleasi culori, imprimanta avand rezervoare de cerneala de 1,5 litri.
Diferenta in calitatea printului fata de imprimantele cu cerneala pe baza de rasina de la alti producatori este data de capetele de imprimare si de calitatea constructiva a echipamentului. Exista forumuri de specialitate online in care se poate vedea ca clientii aleg acest echipament EPSON cu rasina in detrimentul Latex-ului de la HP tocmai pentru ca se pot baza pe o imprimare liniara atat la inceputul, cat si la sfarsitul rolei si peste tot este obtinuta aceeasi calitate a imaginii. E un lucru foarte bun pentru EPSON si odata mai mult demonstreaza calitatea in print.”
Dl Ivica Lazić, din Serbia, ne-a oferit detalii despre modelul SureColor SC-V7000. Fiind primul echipament UV pentru formate mari produs de EPSON, imprimanta este un flatbed in zece culori UltraChrome UV: Cyan, Magenta, Yellow, Black, Magenta deschis, Cyan deschis, rosu, gri la care se adauga alb si lac. Este dotata cu opt capete de imprimare ce pot imprima cu aceeasi viteza atat culorile din spectrul CMYK cat si alb plus lac. Masa imprimantei are dimensiunile de 2,5 x 1,5 m si functioneaza cu software-ul Edge Print, tot de la EPSON si poate imprima pe orice suport de pana la 8 cm grosime. Echipamentul a fost lansat anul trecut la All2Print Show si a fost „vedeta” nu doar a standului, ci a intregului eveniment, bucurandu-se de o mare apreciere in randul clientilor din zona artei dar si a obiectelor promotionale, realizand printuri la calitate foto.
A fost prezentata in cadrul evenimentului Dacora Open Days si „vedeta” consacrata de la lansarea din 2016, SureColor SC-S80610, o imprimanta ecosolvent care si-a dovedit atat fiabilitatea cat si calitatea in print. Exista multi utilizatori de imprimante large format care o recomanda pentru calitatea in print, in sensul ca pot fi reproduse opere de arta.
Echipamentul dispune de 9 culori, putand imprima cu nuantele din spectrul CMYK, Light Cyan, Light Magenta dar si cu alb, care optional poate fi inlocuit cu nuanta Metallic Silver. Totodata, fiind dotata cu capete care pot depune picaturi de cerneala de 2,4 pl, este capabil sa imprime imagini cu rezolutii de 1240 x 1240 pixeli. Astfel, se preteaza pentru producerea elementelor de semnalistica si industrie publicitara in general, insa poate fi utilizat in special pentru reproducerea operelor de arta, realizand de exemplu tablouri cu un impact vizual impresionant.
Pentru producerea de printuri in culori fluorescente, Dacora comercializeaza EPSON SureColor SC-9500H, noua imprimanta cu sublimare, lansata chiar in cadrul evenimentului. EPSON este o companie cu o traditie indelungata in imprimarea cu culori fluorescente, asa cum a demonstrat modelul SureColor SC-9400H, generatia anterioara din gama. In plus, in Hala Laminor au fost expuse aplicatii deosebit de interesante realizate cu ajutorul unui alt echipament ce realizeaza printuri in culori fluorescente, dar cu latimea de 1 m, si anume SureColor SC-F6400H, lansat de EPSON anul trecut.
Totodata, in Hala Laminor au putut fi testate utilajele Summa F1612 si Summa S1 D160 din portofoliul gigantului belgian Summa, o linie de imprimare Direct-To-Film de la compania chineza DTF Station, cutter-plotterul FC9000 produs de renumita companie japoneza Graphtec, laminatorul EcoLam 1650 de la compania germana Neschen si ghilotina Electro Trim de la firma italiana Neolt.
Dl Andrei Butuman, ne-a oferit mai multe detalii in legatura cu echipamentele care printeaza cu cerneluri pe baza de rasini, comercializate de Dacora, cum ar fi SC-R5010 sau varianta R5010L:
„Aceste echipamente sunt utilizate pentru aplicatii de print outdoor si indoor, fiind la mare cautare in special pentru realizarea de tapet personalizat. Diferenta principala este ca, spre deosebire de echipamentele din seria S cu ecosolvent, acestea printeaza cu rasina. Ecosolventul patrunde in suportul media de print, pe cand rasina se depune si se fixeaza pe suprafata acestuia. Un mare avantaj al acestui tip de echipamente este ca printurile produse nu se exfoliaza, cerneala cu care acestea functioneaza fiind o cerneala special conceputa, care se fixeaza bine pe suprafata suportului media fiind foarte rezistenta la factori de mediu, dar si la factori de uzura, zgariere, frecare etc. Capetele de imprimare sunt MicroPiezo TFP produse de EPSON si sunt dezvoltate avand in vedere cerneala utilizata, suportul media folosit, dar si softul care dicteaza imprimantei cum sa aplice cerneala pe suport.”
Dl Butuman a adaugat ca „dinamica vanzarilor de echipamente destinate printului comercial si industrial produse de compania EPSON este in crestere de la an la an – lucru valabil in special pentru imprimantele noi lansate in piata, care acopera nevoile de productie ale acelorasi segmente din sector, dar uneori si ale unor segmente noi”. Evident, succesul gigantului nipon se datoreaza si partenerilor companiei din Romania si din Bulgaria, care impreuna cu reprezentanta condusa de dumnealui fac eforturi deosebite pentru a promova solutiile EPSON si pentru a asista cat mai multi clienti sa-si eficientizeze productia.
Discutia cu dl Gabriel Diaconu, Directorul General al societatii European Consulting s-a axat pe finantari din fondurile europene, finantari care sa-i ajute pe cei interesati in achizitionarea de echipamente de la Dacora: oportunitati de finantare pentru societatile comerciale din regiunea de dezvoltare Bucuresti-Ilfov (200 de coduri CAEN eligibile) pentru achizitia de echipamente tehnologice, pentru digitalizare (software si mentenanta pentru acestea), modernizarea punctului de lucru sau constructii etc.