Firma a fost înființată în 2002 și până în 2007 s-a ocupat exclusiv de distribuția de materiale pentru printul digital. Din 2007 a devenit oficial reprezentant Mimaki pentru piața din România, împreună cu alți doi distribuitori. În 2013 cifra de afaceri a firmei Geko s-a ridicat la 1.300.000 euro, depășindu-i cu mult pe ceilalți competitori. În aceste condiții Geko a rămas singurul distribuitor și a devenit master dealer pentru Mimaki, iar în următorul an cifra de afaceri a crescut cu 50%. De atunci se află în continuă creștere, ajungând să închidă anul precedent cu o cifră de afaceri de 5.000.000 euro. Geko a avut anul acesta vânzări cu aproape 40% mai mari față de 2017, în mare parte datorate programului Start-Up Nation, dar și altor programe de finanțare care au generat mari cereri de echipamente pe piață.
Compania condusă de Lazăr Panov are ca activitate principală distribuția de echipamente, cerneală și piese de schimb, toate originale Mimaki. Din ianuarie și până în prezent, Geko a vândut aproximativ 20 de echipamente din gama UCJV300 Print&Cut de la Mimaki, cea mai nouă tehnologie de print inkjet lansată pe piață. „Echipamentul imprimă cu cerneală UV LED de ultimă generație, care este extrem de flexibilă, nu crapă și nu miroase aproape deloc. Fiind certificată Green Guard, poate fi utilizată în aplicațiile pentru grădinițe, școli și restaurante”, ne-a declarat domnul Panov.
Noutatea – atât pentru România cât și pentru târgul Print&Sign – a fost echipamentul flatbed UV-LED JFX 200-2513 EX, care a fost lansat la FESPA anul acesta, modelul din stand fiind deja vândut la momentul vizitei noastre. Ideal pentru formatele de mari dimensiuni, utilajul oferă posibilitatea realizării unui număr infinit de aplicații pe o gamă variată de substraturi. JFX 200-2513 EX imprimă materiale cu dimensiunea maximă de 2500×1300 mm, grosimea de până la 50 nm și o greutate de 50 kg/m2. De asemenea, asigură o rezoluție de 1200 dpi și o viteză constantă de lucru de 25 m2/h, utilizatorii putând realiza printuri cu aspect deosebit datorită tehnologiei 2,5D Texture Maker.
Un alt utilaj prezentat în premieră vizitatorilor de la Romexpo a fost SWJ-320 EA, o imprimantă solvent de format mare care a fost lansată pe piața europeană în septembrie. Are o viteză foarte mare de printare, până la 150 m2/h și asigură o calitate foarte înaltă atât pentru indoor cât și pentru outdoor. Este un echipament pe care Geko îl recomandă furnizorilor de servicii din domeniul producției publicitare.
La stand a fost adus și noul model JV300-160 Plus, un utilaj solvent de 1,60 m lățime pentru realizarea de printuri în format mare, de la decorațiuni de perete și afișaje cu retroiluminare până la colantări auto și afișe outdoor.
Printre echipamentele Mimaki promovate la Print&Sign s-a numărat și un cutter-plotter CG 160 FXII plus. O nouă funcție ID Cut, utilă pentru eficientizarea procesului de imprimare, a fost adăugată ca funcție „plus” față de versiunea precedentă. Cutter-plotterul poate fi utilizat și la tăierea pe contur și lucrează foarte bine în linie cu imprimanta amintită mai sus. Ambele utilaje sunt de ultimă generație, fiind lansate în urmă cu doar câteva săptămâni în Europa.
Și aplicațiile pentru industria textilă au fost bine reprezentate cu ajutorul noului model TS55-1800, un echipament pentru sublimare cu viteza maximă de imprimare de 135 m2/h și o rezoluție de 1200 dpi. Acesta poate imprima non-stop fără supraveghere datorită canistrelor mari cu cerneală, de câte 20 litri pentru fiecare culoare, iar costul său full option ajunge la 45.000 euro plus tva.
Tot la capitolul noutăți s-a situat și flatbed-ul UJF-7151 plus cu cerneală silver UV, singura cerneală de acest fel de pe piață. Mașina printează cu CMYK și cerneală silver plus lac. Este un silver metalic, nu gri cum apare la alte echipamente pe bază de solvent.
La Print&Sign a fost prezentat și modelul UJV55-320, un echipament inkjet UV LED de 3,2 m lățime pentru producția de aplicații din zona de retail, ce are o viteză de imprimare de până la 110 m2/h și o rezoluție de 1200 dpi.
Pe lângă prezentarea acestor echipamente, la standul Geko a avut loc și o demonstrație inedită prin care li s-a arătat vizitatorilor cum se poate colanta o mașină BMW i8 cu folie printată de echipamentul UCJV 300-160. Folia a fost imprimată cu cerneluri UV CMYK de la Mimaki și înnobilată prin lăcuire selectivă. „Noi oferim o cerneală care nu crapă și are o durată lungă de viață, spre deosebire de ceilalți producători care nu au ajuns încă la acest nivel. Foliile pentru colantare imprimate cu cernelurile Mimaki vor rezista timp de 2 ani fără probleme, pe orice mașină”, a concluzionat domnul Panov.