Producția clasică a obiectelor din sticlă cu decorațiuni texturate sau în relief necesită de obicei un număr de pași premergători embosării propriu-zise. Acest proces consumă foarte multă energie electrică, iar costurile totale cresc mai ales în cazul volumelor mici. Fiecare obiect din sticlă decorat cu un finisaj texturat trebuie să fie realizat cu propria matriță pentru se produce o suprafață embosată adecvată. Producția acestui tip de obiecte necesită mult timp și o planificare corespunzătoare, de aceea embosarea nu este ideală pentru obiectele din sticlă foarte personalizate, deși în prezent există o cerere masivă pe acest segment în industria parfumurilor și băuturilor (vinuri, spirtoase și bere).
Marabu, producătorul german de cerneluri pentru serigrafie, tipar digital și tampografie, împreună cu Koenig & Bauer – producător de echipamente de tipar offset și digital în coală, precum și de sisteme de finisare și tipar flexografic – au dezvoltat o tehnologie inkjet inovatoare care permite imprimarea directă și personalizarea produselor din sticlă de toate tipurile, de la o singură bucată până la volume industriale. Procesul presupune aplicarea precisă și dintr-o singură trecere a mai multor straturi de lac, producând astfel finisaje extrem de texturate cu ajutorul sistemelor de imprimare KAMMANN K15 și K20 de la Koenig & Bauer. Tehnologia permite și imprimarea pe suprafețe mari, inclusiv a gradațiilor de culoare folosite adesea în cazul logo-urilor brandurilor. În plus, finisajele texturate obținute prin aplicarea lacului pot fi combinate cu elemente colorate pentru a produce efecte vizuale remarcabile.
Toți pașii procesului de imprimare sunt perfect integrați în sistemele K15 și K20. Servomotoarele sunt utilizate pentru a poziționa și deplasa cu precizie obiectul care urmează a fi tipărit – acest lucru permite decorarea cu finisaje în relief a produselor din sticlă de orice formă. Lacul folosit în aceste aplicații este rezultatul cooperării dintre Koenig & Bauer și Marabu și a fost perfect adaptat procesului de imprimare. În etapa de dezvoltare, lacurile au obținut rezultate excelente în privința rezistenței în mașina de spălat vase și a rezistenței la substanțe chimice și abraziune, în conformitate cu standardele internaționale. Acest proces simplu dar eficient este, potrivit producătorilor, o alternativă foarte atractivă la embosarea convențională.
Noul lac Marabu a fost conceput special pentru realizarea decorațiunilor texturate prin imprimare digitală. Lacul permite reproducerea designurilor sofisticate și elegante pe obiecte din sticlă precum recipientele pentru parfum, paharele și sticlele pentru diverse băuturi. Numărul straturilor de lac ce pot fi aplicate poate varia în funcție de nevoile specifice ale clienților. Această metodă de imprimare permite decorarea personalizată fără matrițe speciale pentru fiecare obiect, precum și reproducerea texturilor fine, chiar și pe obiecte cu forme convexe sau concave. Potrivit producătorilor, pot fi aplicate mai multe designuri pe un produs dintr-o singură trecere. Obiectele astfel imprimate rezistă la 500 de cicluri de spălare într-o mașină industrială de spălat vase și la 50 de cicluri într-o mașină de spălat vase casnică. Un alt aspect important este reprezentat de faptul că lacul e compatibil cu procesele de reciclare – acesta se va oxida complet atunci când obiectul din sticlă va fi topit pentru reutilizare.