Mimaki revoluționează imprimarea de mare viteză pe textile cu noul Tiger 1800B MkIII

Mimaki – lider global în producția de imprimante inkjet și sisteme de tăiere – a organizat pe data de 15 iunie 2021 webinarul de prezentare a celor două variante ale Tiger 1800B MkIII, echipamentul de mare viteză și înaltă precizie pentru aplicații direct-to-textile și de sublimare.

Evenimentul virtual a fost moderat de Bert Benckhuysen (Senior Product Manager în cadrul Mimaki EMEA), Mark Sollman (Product Manager) și Marco Vanzini (Sales Manager în cadrul Mimaki Bompan Textile S.r.l. – filială Mimaki specializată pe furnizarea de soluții de imprimare digitale pentru segmentul de materiale textile). Potrivit lui Marco Vanzini, regiunea EMEA a produs în 2020 aproximativ 43% din totalul global al printurilor digitale pe materiale textile – Italia, Turcia, Pakistan, Spania și Portugalia acoperind singure peste 60% din producția EMEA. Noul Mimaki Tiger 1800B MkIII a fost lansat în contextul trendurilor actuale ale pieței, fiind un adevărat deschizător de drumuri în materie de automatizare, precizie, calitate și viteză pe segmentul său de piață. Configurația standard a variantei pentru printare directă pe materiale textile include o unitate de alimentare compatibilă cu role având diametrul de maxim 400 mm, dar și o unitate heater/winder. Printre opțiunile modulare disponibile amintim unitatea de centrare, precum și o unitate de alimentare pentru rolele Jumbo cu un diametru maxim de până la 1 500 mm și greutate maximă de 700 kg. Configurația standard a variantei pentru sublimare include la rândul său o unitate de alimentare pentru role Jumbo cu diametrul de până la 1 000 mm și greutate maximă de 500 kg și o unitate heater/winder pentru uscare la cele mai mari viteze. Modelul destinat imprimării directe vine cu 16 capete de imprimare, pe când cel pentru sublimare are încorporate 8 capete – fiecare este dotat cu câte 2 656 de duze, capabile să imprime substraturi cu lățimi de până la 1 900 mm, la o rezoluție minimă de 600 x 600 dpi (cu o viteză de până la 385 mp/h, dintr-o singură trecere, în modul Draft) și maximă de 1 200 x 1 200 dpi (cu o viteză de până la 120 mp/h, din două treceri, în modul High Quality 1 în cazul imprimării direct pe textile, respectiv de 135 mp/h, din trei treceri, în cazul imprimării prin sublimare). În ceea ce privește cernelurile compatibile (comercializate în recipiente de câte 10 kg), pentru varianta de imprimare directă pot fi folosite cerneluri reactive (MLRc520 în 8 culori – C, M, Y, K, Or, Bl, R, Lk) dar și cerneluri de tipul Direct Sublimation (MLSb520 în patru culori – Bl, M, Y, K). Pentru modelul destinat sublimării poate fi folosită gama MLSb510 în 4 culori (Bl, M, Y, K).

Bulele de aer din cerneală pot determina defectarea duzelor și scăderea capacității de eliberare a cernelii și a calității produselor imprimate, tocmai de aceea Tiger include și modulul Degassing pentru eliminarea aerului din cerneală și prevenirea înfundării duzelor, care este plasat imediat după rezervorul de cerneală. Pentru asigurarea stabilității procesului de imprimare, fiecare cap a fost echipat și cu un sistem de recirculare a cernelii care previne sedimentarea, reducând totodată și frecvența necesității de curățare a capetelor de imprimare. Echipamentul beneficiază și de tehnologia Wrinkle pe bază de senzori, care monitorizează și detectează cutele/șifonarea materialului înainte ca acesta să ajungă la capetele de imprimare și oprește imediat procesul de printare pentru a evita defectarea capetelor. O altă funcționalitate utilă este și ecranul tactil, care permite accesul la interfața MPC unde operatorii vor vedea statusul imprimantei și al cernelii, vor avea acces rapid la meniu și sub-meniu dar și la detaliile complete despre tirajul în lucru. Producătorul nu a trecut cu vederea nici capacitatea echipamentului de a menține calitatea imprimării indiferent de condițiile de mediu, posibilă datorită funcției de corectare automatizată a alimentării cu material (Auto Feed Correction), care elimină necesitatea intervenției operatorului ori de câte ori condițiile de imprimare se schimbă. Auto Feed Correction controlează fiecare mișcare a benzii transportoare, chiar și atunci când aceasta se uzează din cauza folosirii îndelungate.

În cadrul evenimentului virtual a fost prezentată și cea mai nouă variantă a sistemului Mimaki Advance Pass System (MAPS4), una dintre tehnologiile care stau la baza echipamentelor Mimaki și care garantează evitarea efectelor de banding. MAPS4 este o soluție software care cu ajutorul unui algoritm controlează eliberarea picăturilor de cerneală într-un anumit tipar calculat înaintea oricărei treceri. Algoritmul va analiza câtă cerneală este evacuată prin capetele de imprimare, la ce rezoluție se printează și la ce viteză. Pe baza acestor date sistemul MAPS calculează pentru fiecare trecere îmbinarea perfectă a picăturilor de cerneală. Astfel, sistemul MAPS poate alege să printeze la fiecare trecere cu ajutorul unui tipar mereu diferit, asigurând o mai mare eficiență în menținerea calității chiar și la imprimarea de mare viteză dintr-o singură trecere. La aceasta contribuie și Nozzle Recovery System (NRS) în cazurile în care există duze defecte sau lipsă în timpul procesului de producție. NRS înseamnă că există peste 20 de duze de rezervă pentru fiecare cap de imprimare – acestea le înlocuiesc automat pe cele defecte atunci când este nevoie, fără ca schimbarea să afecteze viteza de imprimare. Totodată, NRS permite și ca în momentul defectării anumitor duze, celelalte duze funcționale din proximitate să elibereze mai multă cerneală pentru a compensa lipsa, ceea ce înseamnă că sistemul Nozzle Recovery poate fi folosit fără pierderea vitezei și la imprimarea într-o singură trecere.

În concluzie, modelul Tiger 1800B MkIII pentru materiale textile imprimabile prin sublimare oferă cel mai bun raport preț-performanțe de pe piață datorită unităților de alimentare pentru role Jumbo de până la 1 000 kg, care asigură costuri mai mici pentru hârtie, benzii transportoare care permite folosirea tuturor tipurilor de hârtie, sistemului NRS care garantează disponibilitatea maximă a imprimantei și sistemului MAPS4 care asigură cea mai mare viteză de imprimare (385 mp/h în modul Draft). Același lucru este valabil și în cazul variantei concepute pentru imprimare directă, unde sistemul de transportare a substratului permite și corectarea automată a poziției acestuia. Echipamentul permite imprimarea la alegere cu picături de cerneală care pot avea 4 mărimi diferite, în funcție de modul de imprimare ales. În plus, Tiger-1800B MkIII folosește software-ul RIP de înaltă performanță TxLink4 care asigură creșterea productivității prin folosirea diferitelor funcții precum „Parallel RIP” sau „Variable print”. Echipamentul poate fi utilizat atât în industria modei cât și la personalizarea materialelor textile pentru designul de interior.

Portofoliul producătorului japonez Mimaki este disponibil și furnizorilor de servicii de imprimare din țară prin intermediul Geko, Master Dealer Mimaki în România, Bulgaria și Moldova.

COMPANII MENȚIONATE ÎN ACEST ARTICOL:

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide