TrueVIS VG-640
Roland DG este, de asemenea, afiliată la Roland Corporation, renumită în lumea muzicii pentru dezvoltarea tehnologiei MIDI și pentru producerea de echipamente muzicale digitale sofisticate, inclusiv sintetizatoare, echipamente de înregistrare și alte tehnologii conexe.
Cu timpul, Roland DG a introdus pe piață o gamă variată de produse revoluționare, inclusiv cuttere pentru vinil, prese pentru transfer termic, imprimante cu jet de cerneală în format mare, scanere 3D și gravoare, devenind lider mondial în industriile de semnalistică, arte grafice, arte plastice, grafică auto, UV, fotografie, gravură și modelare 3D.
Reporter AFP: Roland DG este unul dintre cei mai importanți producători și furnizori de echipamente pentru industria grafică. Ce noutăți în materie de tehnologie de imprimare a dezvoltat compania în ultima perioadă?
Karel Sannen, Manager Marketing, Roland DG Central Europe: Noutatea în materie de imprimante pe care o prezentăm și în cadrul târgului C!Print este seria VersaUV S de echipamente UV LED cu masă rigidă sau bandă transportoare. Sunt mașini extrem de versatile care le oferă utilizatorilor posibilitatea de a personaliza o gamă diversă de materiale. Cu ajutorul acestor echipamente se poate imprima direct pe substraturi variate, atât rigide cât și flexibile – PVC şi plastic, metal, sticlă, lemn, canvas, hârtie, piele, textile, cu o înălțime de până la 200 mm și o greutate de maximum 100 kg/m², fiind destinate printurilor de format mare, marcajelor industriale și imprimării pe ambalaje. Echipamentele flatbed din seria VersaUV S sunt concepute pentru volume mari de producție și vin echipate cu un sistem de vacuum pe zone multiple, ceea ce asigură un flux continuu de imprimare. Prin utilizarea cernelii ECO-UV albă și glossy se pot realiza printuri texturate sau cu efect emboss, care pe lângă un impact vizual mare oferă și protecție anti-zgâriere și rezistență la acțiunea factorilor chimici. Sistemul automat de circulare a cernelii previne sedimentarea pigmenților din cerneala albă și gloss pentru a reduce pierderile. În funcție de model, suprafața de lucru a seriei flatbed variază de la 762×2155 mm, 1625×2155 mm, 1625×3155 mm până la 1625×3883 mm.
Așa cum reiese din denumire, echipamentele cu bandă transportoare din seria VersaUV S au un sistem de funcționare pe bază de curea și permit imprimarea directă CMYK + alb și lucios pe aproape orice tip de substrat, de la cel în rolă până la materiale flexibile și substraturi rigide. Și în cazul acestor modele diferă suprafața de lucru, începând de la 760×1470 mm și continuând cu 1625×1470 mm și 1625×2470 mm.
La stand am ales să aducem modelul Roland VersaUV LEC-330, primul printer-cutter inkjet din lume cu cerneluri UV. Echipamentul imprimă CMYK plus alb și lac transparent pe materiale precum hârtiile metalizate și sintetice, foliile BOPP, PE și PET, la o rezoluție de 1440×1440 dpi.
Un alt echipament expus în cadrul standului este Roland TrueVIS VG-640, un printer/cutter pentru autocolante și etichete, bannere, grafică pe autovehicule, afișe. Cernelurile cu eco-solvent utilizate pe acest tip de echipament vin într-o gamă variată de culori și sunt lansate cu precizie pe substrat de cele 4 capete de imprimare. Mașina poate să imprime în 4, 7 sau 8 culori la o rezoluție de 900 dpi și să taie cu o viteză de 10-300 mm/sec.
Vizitatorii pot vedea la lucru și modelul TrueVIS SG-300, un utilaj ce îmbină procesul de imprimare cu cel de tăiere pe contur. Acest printer/cutter este echipat cu noile capete de imprimare FlexFire™ care îi oferă o eficiență mult mai mare și rezultate de înaltă calitate. TrueVIS SG-300 are la bază și o tehnologie care asigură acuratețe în timpul tăierii, precum și un panou de comandă mobil cu funcție Bluetooth și gama de cerneluri TrueVIS INK disponibilă în 4 culori strălucitoare.
Cel de-al patrulea echipament prezentat în cadrul standului este Roland SolJet EJ-640, ce realizează printuri la o calitate excelentă într-o gamă de aplicații printre care se numără cele de semnalistică de interior și de exterior. EJ-640 are capete piezoelectrice duble de opt canale care sunt dispuse intercalat pentru o acoperire mai mare a suprafeței de imprimat. Procesul de imprimare se realizează la o viteză maximă de 102 m²/oră, în 7 culori și la o rezoluție de 1440 dpi.
AFP: Care sunt măsurile de protecție a mediului pe care le-a adoptat Roland în calitate de producător de cerneluri și echipamente pentru imprimare?
K.S.: Întotdeauna am considerat prioritar acest aspect, nu doar în ceea ce privește conservarea mediului înconjurător ci și protejarea operatorilor care petrec mult timp în apropierea echipamentelor. În consecință, cernelurile noastre dețin toate certificările necesare, iar utilajele pe care le producem generează un consum redus de energie.
AFP: Roland DG Corporation are sediul în Japonia. Care sunt țările unde se regăsesc filialele acestei corporații?
K.S.: Într-adevăr, sediul companiei mamă se află în Japonia – mai exact în orașul Hamamatsu – și are filiale în SUA, Belgia, Anglia, Spania, Italia, Germania, Franța, Danemarca, Olanda, Rusia, Australia, China, Coreea, Brazilia și Thailanda.
AFP: Vă mulțumim pentru interviu.