Conventional Offset Blanket – importanța cauciucului în tiparul offset

Una dintre prezentările susținute la Sibiu cu ocazia celei de-a doua întâlniri a membrilor ATT din 2018 a fost "Conventional Offset Blankets", oferită de Gábor Bereczki – directorul general al firmei Print Consult din România. Firma sa este membră a companiei multinaţionale Ferry Group din anul 2005 şi are sediul în Timişoara.

Gabor Bereczki, Director General, Print Consult România

 

Ferry Group e furnizor de echipamente, consumabile şi sisteme dedicate proceselor de producţie din industria chimică, farmaceutică şi alimentară, iar sfera sa de activitate vizează Europa Centrală având filiale în ţări precum România, Slovacia, Ungaria, Croaţia şi Serbia.

Print Consult este importator şi distribuitor de echipamente şi consumabile pentru industria tipografică şi industria ambalajelor din România şi Republica Moldova. Produsele sunt certificate conform celor mai recente norme de securitate şi calitate impuse de Consiliul Europei. Începând cu 2016 a inclus în portofoliul său şi echipamente de finisare pentru tipar digital şi imprimante digitale color pentru print on demand, recomandate producţiei de serie mică şi mijlocie.

O companie care se află în portofoliul Print Consult este Flint Group, furnizor de produse cu o calitate de neegalat precum cerneluri tipografice, prese digitale, așternuturi din cauciuc pentru tipar offset, substanțe chimice, plăci flexografice și manșoane, consumabile și coloranți.

Ca furnizor global de mijloace de transfer, Flint Group are un portofoliu de cauciucuri concepute pentru a satisface nevoile oricărui client. Astfel produce cauciucuri pentru o întreagă gamă de aplicații cum ar fi tipar în coală, ambalaje, aplicații UV, tipar în rolă, precum și lăcuire selectivă sau totală.

Așternuturile din cauciuc sunt de regulă compuse din 3, respectiv 4 straturi și au rolul de a transfera cerneala cu acuratețe, trebuind să interacționeze foarte bine cu substratul de imprimare indiferent dacă e vorba despre hârtie, carton sau metal. Totodată trebuie să aibă o rezistență crescută atât la compușii din cerneluri cât și la soluțiile de spălare.

Carcasa cauciucului are la rândul său un rol foarte important, deoarece asigură compresibilitatea. Așteptările pe care utilizatorii le au de la o carcasă sunt durabilitatea și evident, costul redus. Carcasa trebuie să prezinte stabilitate dimensională, adică să revină la grosimea inițială după expunerea la presiune, rezistență la embosare, imprimabilitate, să asigure un transfer de cerneală excelent și mai ales desprinderea rapidă a colii. Durabilitatea implică rezistența la supratensionare și compactare. Este foarte important ca după ieșirea de sub presiune să se recupereze înălțimea totală. Stratul din cauciuc este practic un polimer sintetic cu microcelule ce conțin bule de aer, iar gradul de compresibilitate ne indică raportul microcelulelor pe o suprafață dată.

 

În ofertă există două tipuri de suprafețe din cauciuc, respectiv T36 și EPDM 34100. T36 are performanță excelentă pentru cerneală convențională și rezistență mărită la rupere și la agresiune. EPDM 34100 se utilizează numai pentru aplicații UV, având o rezistență foarte bună la soluția de spălare precum și la derivatele din alcool. Acest tip de cauciuc se folosește în principal în industria ambalajelor.

Un factor deosebit de important al caciucurilor este rugozitatea, unitatea de măsură fiind micronul. Rugozitatea cauciucului influențează evident rezultatul tiparului. O rugozitate mare asigură o desprindere rapidă a colii, dar se pierde din claritatea imaginii sau a punctului de raster. O rugozitate mai mică oferă o imagine mai clară, în schimb desprinderea colii este mai dificilă.

Un alt factor foarte important este microduritatea, un indicator foarte important în performanța mașinii de tipar care se măsoară cu echipamente în laboratoare de cerneală și de testare a cauciucului. În esență, la un cauciuc mai moale desprinderea este mai dificilă, pe când la un cauciuc mai tare desprinderea este mai ușoară.

În timpul procesului de imprimare se întâmplă ca hârtia să se lipească de cauciuc. În cazul unei suprafețe mai netede și mai fine, aria de contact este mult mai mare și din această cauză desprinderea colii este mai lentă. În cazul unei suprafețe rugoase, contactul cu foaia este mai redus și desprinderea este mai rapidă.

În aceste circumstanțe Flint Group oferă produse personalizate pentru fiecare aplicație, reușind să acopere prin opt tipuri de cauciucuri 95% din cerințele pieței de tipar. Din aceste opt produse, două sunt pentru lăcuire. În ceea ce privește construcția cauciucului pentru lăcuire, există trei tipuri aprobate de ISEGA și cele două produse noi – 2300 pentru packaging, respectiv 4200 pentru tipar UV și UV LED.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide