Până în prezent, atât echipamentele de tipar de format mediu Rapida 106 X (format de coală cu dimensiuni de până la max. 750 × 1.060 mm şi viteze de producție de până la 20.000 de coli pe oră – cu capacitate de imprimare duplex), cât și modelele de format mare din seria Rapida 145 (format de coală cu dimensiuni de până la max. 1.060 × 1.450 mm şi viteze de producție de până la 18.000 de coli pe oră) au fost integrate cu soluțiile de logistică a plăcilor complet automatizate. În funcție de sistem și de locație, acestea transportă până la 1.280 de plăci de imprimare către schimbătoarele de pe unitățile de imprimare ale unui echipament de tipar de opt culori pe tură. Acest număr este în sine un argument convingător când vine vorba despre atuurile şi potențialul logisticii plăcilor de pe mașinile moderne offset cu alimentare în coală.
Tiraje mici fără timpi de așteptare suplimentari
În cadrul sectorului de imprimare comercială, mai cu seamă când discutăm despre tiraje mici și medii, o logistică a plăcilor complet automatizată îi ajută pe operatori să valorifice întregul potențial al echipamentelor de tipar cu un grad înalt de automatizare. Astfel, timpii de pregătire finală pot fi reduşi considerabil, iar drept rezultat personalul tipografiei se poate concentra asupra aspectelor decisive ale procesului de producție și asupra calității imprimării. Un echipament de imprimare duplex în opt culori face dovada eficienței uzuale – oferind un timp de pregătire finală foarte scurt și o producție de câte 4 culori pe ambele părţi ale colii la viteză maximă – chiar în condiţiile în care trebuie să execute o succesiune de tiraje mici care necesită doar 300 de coli fiecare. Toate plăcile ajung în unitățile de imprimare corespunzătoare exact în momentul când trebuie să ajungă. Transferul de la modulul de logistică al plăcilor către sistemul DriveTronic SPC de schimbare simultană a plăcilor are loc cu o precizie atât de mare, încât intervențiile manuale din timpul operațiunilor devin un lucru care deja ţine de trecut.
Sistemul modular permite soluții individuale
Graţie designului modular al sistemelor sale logistice, compania Koenig & Bauer poate oferi practic orice soluție imaginabilă pentru transferul complet automat al plăcilor către schimbătoarele de plăci de pe echipamentul de tipar (inclusiv schimbarea ulterioară complet automată a plăcilor). Următoarele module standard pot fi selectate aşa încât să se integreze perfect cu echipamentele deja existente ale tipografiei și nivelul dorit de automatizare:
- Separarea plăcilor individuale și transferul către sistemul de transport
- Identificarea plăcii (matricea de date)
- Transportul către unitatea de imprimare
- Schimbarea plăcilor
- Transportul către stația de eliminare
- Eliminarea plăcilor folosite
În plus, există diferite componente care iau în considerare împrejurările speciale, cum ar fi de exemplu integrarea mai multor echipamente de tipar într-un singur sistem logistic.
Pentru a nu-i obstrucţiona pe operatorii de echiopament de tipar, modulele individuale sunt instalate fie deasupra echipamentului, fie în exteriorul zonei din imediata apropiere a echipamentului respectiv. Aceasta înseamnă că echipamentul Rapida rămâne total accesibil pe toată durata schimbării plăcilor. Doar timp de câteva momente în perioada de încărcare pe verticală a plăcilor și a mișcărilor de schimbare accesul la unitățile de imprimare este oprit cu ajutorul barierelor luminoase.
Sistemele de transport (benzile transportoare cu lanț) se pot adapta cerințelor specifice ale tipografiei clientului. Deoarece în timpul transportului plăcile parcurg trasee diferite către și dinspre unitățile de imprimare, nu există niciun risc de intervenţie nedorită sau de erori de atribuire.
Pentru a permite un proces de producție fără întreruperi la o viteză maximă și cu tiraje reduse, sistemul păstrează plăcile pentru următoarea lucrare chiar în perimetrul unităților de imprimare. Altfel, ordinea lucrărilor este determinată de ordinea în care sunt așezate plăcile pe căruciorul cu plăci. Orice modificări necesare se pot realiza pe cărucior înainte ca plăcile individuale să fie separate și trimise mai departe către sistemul de transport. Anterior transferului către benzile transportoare cu lanț, plăcile sunt identificate prin scanarea unui cod de matrice de date adăugat pe imaginea plăcii în momentul expunerii. Lista de lucru comunicată consolei prin sistemul LogoTronic poate fi ajustată în orice moment pentru a reflecta ordinea reală a plăcilor.
Performanțe extraordinare
Puțini operatori umani ar fi capabili să se ridice la nivelul de performanță al unui sistem de logistică al plăcilor pentru echipamentele de tipar offset cu alimentare în coală. Aceştia ar trebui să transporte plăci cu o greutate de 110 kg pe o distanță de 3,2 km pe parcursul fiecărei ture. Mai mult, la un tiraj de 300 de coli, ei au la dispoziție nu mai mult de 3 minute pentru a scoate toate plăcile vechi din cele opt schimbătoare de pe echipamentul de tipar și pentru a le înlocui cu plăcile noi corecte. Acest volum de muncă ar fi o suprasolicitare chiar și pentru nişte operatori experimentaţi.
Automatizarea procesului de încărcare a plăcilor și apoi transportarea lor către un centru de eliminare permite utilizarea optimă a capacităţilor echipamentului de tipar, în special în cazul tirajelor foarte mici. Producția de tiraje mici, caracteristică în special segmentului web-to-print, poate fi implementată mult mai profitabil.