Cerneluri si lacuri speciale pentru numeroase aplicatii industriale, de la Marabu, partener Hollrom Impex

In data de 29 mai, echipa Afaceri Poligrafice a vizitat standul de la drupa 2024 al companiei germane Marabu, unul dintre liderii mondiali in productia de cerneluri si vopsele pentru imprimarea serigrafica, tampografica si digitala. La stand am stat de vorba cu dl Pascal Iffland, Director de Vanzari in cadrul firmei si cu dl Alexandru Bica-Popii, Director General al Hollrom IMPEX din Bucuresti, distribuitor in Romania al produselor Marabu. Intr-un tur al standului, dumnealor au avut amabilitatea sa ne ofere detalii legate de noutatile tehnologice pe care gigantul german le-a prezentat la editia recenta a targului

Compania isi are sediul in Germania, in apropiere de Stuttgart si, incepand din 1859, se ocupa de producerea si comercializarea atat a vopselelor pentru activitati de hobby si artizanat, cat si a unei mari varietati de cerneluri destinate transferului de imagine prin serigrafie, tampografie si print digital, atat pentru aplicatii industriale, cat si grafice. Inceputa ca o afacere da familie, Marabu produce numai in Germania, in fabricile din Tamm si Bietigheim – ceea ce asigura calitatea ireprosabila a produselor – dar are 16 filiale in toata lumea in care lucreaza un numar de 500 de angajati, precum si numerosi distribuitori ai produselor sale, in peste 80 de tari, printre care si Romania.

Dl Pascal Iffland, dl Alexandru Bica-Popii şi dl Mircea Aprofirei
la standul Marabu de la târgul drupa

Prezentam mai jos cateva dintre cernelurile si lacurile produse de Marabu, unele in premiera, utilizate pentru imprimarea unor obiecte pe care le-am putut admira si la standul companiei:

In primul rand se disting cernelurile serigrafice special concepute de Marabu, Mara Mold MPX, pentru aplicatiile de termoformare (tehnologia Film Insert Molding/In-Mold), fiind folosite pentru imprimarea/personalizarea unor obiecte de cele mai variate forme si intrebuintari, incepand de la masini de cafea si pana la oglinzi retrovizoare pentru autoturisme, pentru a da doar cateva exemple. Folia de policarbonat folosita in cadrul procesului de imprimare este fabricata special pentru acest gen de aplicatii, devenind foarte extensibila si rigida, dar adaugand si o anumita protectie obiectului acoperit. Acesta se incalzeste pana la aproximativ 150°C, iar folia pana la 300°C.

Pentru sectorul de textile, compania germana produce atat cerneluri serigrafice, cat si tampografice. Acestea sunt special concepute astfel incat sa permita imprimarea atat pe materiale sintetice cum ar fi poliester, cat si pe materiale naturale (bumbac). Printre acestea se numara noile cerneluri Marabu MaquaTex MAXT+, destinate foliilor de transfer; sunt cerneluri sustenabile, pe baza de apa, concepute pentru transfer termic pe fibre naturale si sintetice, si, de asemenea, pentru utilizarea in combinatie cu motive imprimate digital (initial se imprima serigrafic un alb de baza din familia de cerneala MaquaTex MAXT+, peste el se suprapune grafica digitala, dupa care se realizeaza transferul pe articolul vestimentar).

Un alt tip de imprimare pe textile, ce foloseste cernelurile Marabu, se realizeaza direct pe interiorul articolelor vestimentare (tricouri, camasi) in locul etichetei clasice atasate. Imprimarea se realizeaza cu un nou tip de cerneala tampografica, Marabu Maqua Pad MAP, pe baza de apa, care ofera o opacitate ceva mai scazuta, dar care in urma aplicarilor multiple, ofera acelasi rezultat ca imprimarea cu cernelurile tampografice uzuale. In aceeasi categorie se gasesc cernelurile tampografice dezvoltate de compania germana pentru producerea jucariilor si articolelor medicale, in cazul carora utilizatorii intra in contact direct cu cerneala de pe suprafata acestora.

Jucării printate cu cerneluri Marabu

Cernelurile termocromice sunt o alta specialitate a producatorului german. Acestea sunt transparente in conditii normale, dar in cazul schimbarilor de temperatura din mediul ambiant, devin vizibile sau isi schimba culoarea. La stand am putut admira o sticla produsa de compania Jägermeister, care in cadrul unei campanii de marketing arata ca daca sticla se afla intr-un mediu cu o temperatura mai mare de 7˚ C, suprafata ei este acoperita de o pelicula mata; daca insa este amplasata intr-un frigider la temperaturi sub 7˚ C – considerata temperatura optima de consumare a bauturii –sticla capata culoarea portocalie specifica marcii Jägermeister. Acelasi efect poate fi creat de cernelurile Marabu si pe recipientele din plastic.

In cazul recipientelor din sticla, exista si situatii in care fundalul de culoare este foarte opac. In acest caz, procedeul de acoperire este urmatorul: intai se imprima stratul alb, iar peste acesta se aplica grafica digitala; astfel, culoarea iese mai bine in evidenta pe sticla. Pentru a obtine acelasi efect, sticla de culoare inchisa poate fi imprimata initial cu rosu in locul albului.

Recipiente din sticlă printate cu cerneluri Marabu

Tot pentru sticle, Marabu produce si cerneluri organice speciale, care au un mare avantaj fata de emailuri, in sensul ca produsul nu trebuie incalzit atat de mult dupa aplicarea cernelii. Astfel, uscarea cernelii are loc la 140°C, nu la aprox. 800°C (temperaturi de incalzire necesare in cazul emailurilor), ceea ce reduce foarte mult consumul de energie. Mai mult, produsele finale au un aspect mult mai placut. Pentru a putea face recipientele astfel imprimate, rezistente la spalare, este recomandata aplicarea unui strat de lac special, de protectie, peste ele (pe intreaga suprafata sau doar pe portiunea imprimata), astfel incat cernelurile organice sa se mentina bine la suprafata. Aceste cerneluri speciale pot fi pe baza de solventi (mai putin), polimerizare UV sau apa.

O alta inovatie a companiei germane sunt cernelurile destinate imprimarii simbolurilor Braille. Este vorba despre un lac special (binder) care se aplica serigrafic, utilizand o tesatura rara, in combinatie cu o emulsie speciala (ce ofera o grosime suplimentara). Rezultatul este obtinerea unui depozit foarte mare de cerneala (strat de approx. 1 mm, care sa se mentina si dupa uscare/polimerizare UV), pentru puncte cu muchii bine definite, care sa permita realizarea efectelor tactile Braille (astfel, persoanele cu deficiente de vedere pot identifica cu usurinta, utilizand simtul tactil, etichetele produselor). Pentru ca rezultatul procedeului sa poata fi considerat efect Braille, este obligatoriu ca cerneala sa aiba o anumita textura, lucru asigurat de producatorul german.

Cerneluri Marabu

Nu in ultimul rand, pentru a le oferi clientilor sai ocazia de a adauga valoare sticlei standard, Marabu a dezvoltat o solutie digitala pentru imprimarea de efecte in relief direct pe suprafata acesteia. Desigur, se pot obtine aceleasi efecte in relief elegante chiar in timpul procesului de turnare a sticlei, insa cu mari investitii. Tocmai de aceea compania germana a dezvoltat un lac similar cu cel folosit pentru obtinerea efectelor Braille, doar ca este special dezvoltat pentru sticla. Pentru producerea acestor efecte speciale, este nevoie de o sita serigrafica mai groasa, un sablon special, precum si acest lac Marabu, aplicat cu ajutorul unui cap de imprimare adaptat. Prin repetarea de trei, patru sau mai multe ori a imprimarii, rezultatul poate fi un strat de orice grosime.

Cu aceasta ocazie, Afaceri Poligrafice doreste celor doua companii mult succes pe piata romaneasca si noi oportunitati de promovare pe viitor, prin intermediul revistei si platformei sale.

Contact Hollrom Impex SRL:
Tel: 021-312 7763; 0372 730 921
E-mail: hollrom@hollromimpex.ro

www.hollromimpex.ro

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide