BIOPACK ROMÂNIA INC SRL
BIOPACK ROMÂNIA cuprinde fabrica de ambalaje din carton pentru cutii, plăci carton, cutii caşerate, cutii industriale, cutii duplex, tuburi de carton. De asemenea, fabrica mai cuprinde o tipografie pentru carton duplex şi hârtie.
INFORMAŢII UTILE:
Cartonul ondulat — Apariția
1871 — A fost utilizat în premieră cartonul ondulat, hârtia ondulată fără faţă, ca ambalaj, de către americanul Albert L. Jones.
1874 — Are loc brevetarea în SUA a termenului şi a metodei de obținere a cartonului ondulat de către Oliver Long.
1900 — Cartonul ondulat se impune în industria ambalajelor din S.U.A.
1930 — Cartonul ondulat pătrunde în Europa, prin Franța, Anglia şi Germania.
1956 — Se înfiinţează prima fabrică de carton ondulat din România.
2006 — Este iniţiat proiectul BIOPACK România.
Cartonul ondulat — Fabricarea
Cartonul ondulat este format dintr-unul până la patru straturi netede de hârtie şi unul, două sau trei straturi ondulate din hârtie inferioară sau superioară de ambalaj, unite între ele printr-un adeziv. Se obține astfel un obiect de tip sandwich uşor şi stabil. Elementul de bază este obţinut prin asocierea, prin lipirea unui strat plat cu un strat ondulat.
Pentru fabricarea cartonului ondulat se folosesc trei semifabricate:
— Hârtia strat ondulat (hârtia miez). Hârtia miez este de patru tipuri: Fluting, Kemifluting, Wellenstoff şi Schrenz.
— Hârtia strat neted (hârtia capac). Hârtia capac este de patru tipuri: Testliner, White Top Testliner, Ecokraft, Kraft.
— Adeziv (clei de amidon).
Note:
— Fluting (F) = hârtia strat ondule, hârtia miez;
— Schrenz (S) = sorturi inferioare de hârtie miez şi capac fabricate din maculatură;
— Wellenstoff (W) = sortiment din hârtie miez fabricat din maculatură;
— Testliner natur (T) = hârtie capac fabricată din maculatură fracţionată sau cu adaos major de maculatură, care răspunde unor caracteristici impuse; poate fi mono sau multi strat, în ultimul caz cu stratul de faţă din celuloză naturală sau albită;
— White Top Testliner (A) = hârtie capac înălbită (pentru stratul de faţă al cartonului);
Ecokraft (EK) = hârtie capac ecologică din maculatură cu o cantitate de celuloză sulfat mai redusă (alternativă românească la Kraft);
— Kraft (K) = hârtie capac din celuloză sulfat (Kraftliner);
Tipuri de carton ondulat
A. — CO2 cu ondulă B şi CO2 cu ondulă C
B. — CO3 cu ondulă E CO3 cu ondulă B şi CO3 cu ondulă C
C. — CO5 cu ondule C+E şi CO5 cu ondule C+B
D. — CO7 cu ondule E+C+C şi CO7 cu ondule B+C+E
Clasificare carton ondulat
Clasificarea cartonului ondulat are la bază mai multe criterii, dintre care cele mai importante sunt: destinația ambalajului, tipul cartonului ondulat şi mărimea ondulei.
Ținând cont de scopul ambalajului obţinut în urma procesării cartonului ondulat, se deosebesc: ambalajul de transport, de desfacere şi de prezentare.
În funcţie de numărul de straturi de hârtie, se deosebesc mai multe tipuri de carton ondulat: tip II, III, V, VII, denumite şi CO2, CO3, CO5, CO7.
• Tipul II — este compus dintr-un capac şi o hârtie miez, unite prin linii de lipire între vârfurile ondulelor şi capac;
• Tipul III — este compus dintr-un strat ondulat, prins între două straturi netede;
• Tipul V — este compus din două straturi ondulate şi trei straturi netede;
• Tipul VII — este compus din trei straturi ondulate şi patru straturi netede.
Tipul II se folosește ca hârtie de ambalaj protectoare, suport pentru cașerare (panouri publicitare, ambalaje de prezentare imprimate offset) şi se stochează în suluri, în timp ce tipurile III, V şi VII se obțin sub formă de plăci care pot fi utilizate ca atare sub formă de separatori sau sunt prelucrate pentru obţinerea ambalajelor din carton ondulat.
Un alt criteriu de clasificare este mărimea ondulelor, definită prin înălțimea (h) şi pasul (p) al ondulei din hârtia miez.
Din acest punct de vedere, se deosebesc ondule de mărimi:
• Mari: tip C (h cuprins între 3,5-3,7 mm)
tip A (h cuprins între 4,5-4,8 mm);
• Medii: tip B (h cuprins între 2,3-3,2 mm);
• Fine: tip E (h cuprins între 1,1-1,2 mm);
• Microondul: tip N (h medie = 0,46 mm)
tip F (h medie = 0,76 mm).
Plăcile CO2 au ondule tip B şi C, plăcile CO3 prezintă ondule de tipul B, C şi E, iar plăcile CO5 prezintă ondule de tipul B+C şi E+C.
Ambalaje din carton ondulat
Produsele finite obținute prin procesarea cartonului ondulat sunt ambalajele, în majoritate cutii, într-un număr foarte mare de tipuri şi dimensiuni. Se pot realiza şi lădițe, cât şi accesorii de prezentare, displayere.
Pe plan internațional, s-a adoptat o codificare specifică industriei cartonului, respectiv tipurilor constructive ale cutiilor din carton ondulat, clasificare realizată de către Federația Europeană a Producătorilor de Cutii de Carton Ondulat (FEFCO)*, înființată în anul 1952, cu sediul la Bruxelles, guvernată de legile belgiene. Această clasificare s-a realizat pentru a veni în întâmpinarea clienților.
* Tipurile constructive de confecții FEFCO sunt:
1. Role şi plăci de carton ondulat.
2. Cutiile pliante sunt formate dintr-o bucată cu o articulaţie lipită, capsată sau lipită cu bandă, care are ambele capete sub formă de clape. Aceste cutii sunt transportate pliate, gata de folosire şi necesită închiderea clapelor.
3. Cutiile telescopice sunt formate dintr-una sau mai multe bucăţi şi sunt prevăzute cu un capac ce se pune pe corpul cutiei.
4. Cutiile tip dosar sunt formate de obicei dintr-o singură bucată de carton. Fundul cutiei este îndoit pentru a forma pereții şi capacul. Cutiile pot fi aranjate şi fără lipire sau capsare. Dispozitive de închidere, mânere, pot fi încorporate în design.
5. Cutiile glisante sunt formate din ansambluri glisante (manșoane) ce se îmbină în direcții diferite unele în altele. Acest tip include şi manșoanele glisante.
6. Cutiile rigide sunt formate de obicei din două bucăţi separate şi un corp ce necesită capsare sau o operație similară înainte de a fi folosite.
7. Cutiile gata lipite sunt compuse dintr-o singură bucată, sunt transportate pliate şi gata de a fi folosite printr-o simplă aşezare.
8. Accesoriile interioare cum ar fi căptușeli, divizoare, etc., fie sunt legate de designul cutiei, fie sunt considerate părţi separate.
Aceste tipuri constructive de cutii şi accesorii se obțin prin ștanțare orizontală, verticală (utilaj Bobst) sau rotativă, şliţuire în linie (utilaje Martin, Gandossi, Emba, Piemonte, Jumbo).
Pentru un aspect comercial atrăgător, se practică imprimarea în 1-4 culori, procedeu ce se realizează flexografic şi serigrafic. În anii ’70 a apărut un alt procedeu de finisare a cutiilor de carton. Cașerarea este procedeul prin care o imagine imprimată pe un suport (de obicei din hârtie) se fixează pe un carton prin intermediul unui adeziv lichid. Ea se poate executa manual sau cu ajutorul diverselor utilaje specializate, obţinându-se o imprimare în 7 culori.
Caracteristicile ambalajelor din carton ondulat:
• Cartonul ondulat are capacitate de ambalare superioară, deoarece prezintă volum de gabarit redus în stare plină la aceeaşi capacitate de încărcare;
• Asigură un grad de protecție avansat produselor ambalate datorită supleței şi elasticității ondulelor prin amortizarea șocurilor, frecărilor şi compresiunilor survenite pe timpul transportului pe care le absoarbe şi le neutralizează total în comparație cu alte tipuri de ambalaje care nu amortizează șocurile;
• Există posibilități de promovare a produselor datorită faptului că suprafețele plane ale cutiilor se pretează la imprimări în culori cu diferite elemente de informare şi reclamă net superioare lăzilor de lemn;
• Există posibilitatea de realizare a plierii cutiei; altfel, cutia ocupă un volum de 7 ori mai redus decât volumul ocupat de o ladă de lemn;
• Cartonul ondulat are un cost de fabricație de 3-4 ori mai redus decât cel al unei lăzi de lemn;
• Există posibilitatea înnobilării cu adaosuri de rășini sintetice, microceruri cu proprietăți hidrofobe, a îmbinării cu structuri spongioase şi expandate, ceea ce le conferă proprietăți de protecție specifice şi permit îmbunătățiri ale sistemului de ambalare;
• Există posibilitatea de recuperare 100% a materialului fibros.
• Una dintre cele mai importante caracteristici ale ambalajului din carton ondulat este cea ecologică. Ambalajul din carton ondulat este 100% reciclabil, colectarea acestuia sub formă de maculatură reprezentând o prioritate pentru protejarea mediului înconjurător. În acest sens, s-au adoptat o serie de legi pentru recuperarea deșeurilor din hârtie şi carton.
AMBALAJE DIN CARTON ONDULAT
Ambalaje din carton ondulat tip II (CO2)
Acest ambalaj este alcătuit din două straturi de hârtie: unul de tip Testliner sau Kraftliner, denumit capac, alb sau natur, iar celălalt de tip fluting denumit strat ondulă; în funcţie de mărime, ondula poate fi de tip B, C sau E. Cele două straturi sunt unite prin linii de lipire între vârfurile ondulelor sau capac. Cartonul ondulat de tip II se prezintă sub formă de role cu o lățime de la 800 mm până la 2100 mm şi o greutate de la 30 kg / rolă până la 250 kg /rolă, în funcţie de tipul de hârtie şi de ondulă.
Ambalaje din carton ondulat tip III (CO3)
Ambalajul este alcătuit din trei straturi de hârtie: un strat capac exterior, un strat capac interior şi un strat ondulă situat între cele două capace. Capacul exterior este cel care influențează cel mai mult aspectul general al ambalajului din carton ondulat şi în consecinţă este realizat din hârtie de calitate superioară de tip Testliner sau Kraftliner, natur sau albit. Capacul interior poate fi realizat din hârtie Testliner, Kraftliner sau Schrenz, într-o gamă diversă de gramaje. Stratul ondulă (miezul de hârtie) este realizat dintr-o hârtie cu rezistenţă deosebită la îndoire (hârtie Fluting) şi poate fi de diverse dimensiuni (B, C, E).
Ambalaje din carton ondulat tip V (CO5)
Ambalajul este alcătuit din cinci straturi de hârtie: două straturi capac, două straturi ondulă şi un strat intermediar, ceea ce conferă ambalajului o rezistenţă mecanică deosebită. În funcţie de combinația utilizată de straturi ondulă, acest tip de carton ondulat poate fi de tipul B+C, C+E. Este folosit în general pentru ambalarea produselor foarte grele, fragile sau de dimensiuni mari.
Ambalaje din carton ondulat tip VII (CO7)
Ambalaje alcătuite din şapte straturi de hârtie: două straturi capac, trei straturi ondulă şi două straturi intermediare, oferind ambalajului o rezistenţă mecanică deosebită. În funcţie de combinația utilizată de straturi ondulă, acest tip de carton ondulat poate fi de tipul E+B+C, C+C+E. Este folosit în general pentru ambalarea produselor deosebit de rigide şi foarte grele, ultrafragile sau de dimensiuni mari.
Ambalaje din carton duplex
Putem furniza carton duplex dublu cretat, în gramaj de la 225 gr/mp până la 450 gr/mp, în varianta cu spate alb sau cea cu spate gri, sub formă de role, dar şi plăci în format 70 x 100 cm, sau având dimensiuni atipice, la cerere.
Poate fi tipărit cu până la patru culori în policromie şi poate fi lăcuit sau plastifiat.
Se folosește pentru coperți de caiete şi manuale, ca suport pentru toate tipurile de cutii din carton ondulat.
Ambalaje de carton de legătorie (mucava)
Ambalajele de carton de legătorie reprezintă soluția ideală pentru realizarea produselor de legătorie — fabricarea de agende, mape de birou, coperți cărți; el poate înlocui cu succes materiale precum PAL-ul melaminat sau materialul plastic folosit în industria mobilei. Oferită într-o gamă variată de grosimi de la 1 mm până la 4 mm, mucavaua prezintă un grad superior de planeitate, calitate ce permite cașerarea cu hârtie offset cu un gramaj mai mic de 60 gr/mp.
Hârtie offset import
Comercializăm hârtie offset în gramaje de la 60 gr/mp până la 200 gr/mp. Hârtia offset se poate livra în role şi plăci de 70 x 100 cm sau 61 x 86 cm. Hârtia offset răspunde tuturor exigenţelor tipografiilor şi clienților acestora: începând de la gradul de alb peste 96% şi continuând cu satinarea de cea mai bună calitate, hârtia offset oferită de noi poate fi utilizată la tipărirea de cărți, pliante, reviste, suport pentru cașerarea cutiilor etc.
Ambalaje din carton clasice (FEFCO 0201)
Ambalajele din carton clasice sunt confecționate din plăci de carton ondulat de diferite tipuri, neimprimate sau imprimate flexografic până la 4 culori, cu capac exterior alb sau natur şi sunt destinate ambalării unei game variate de produse: produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice, diferitelor aparate de telecomunicații şi electronice, materialelor de construcții etc. Ambalajele din carton ondulat confecționate de către BIOPACK se ridică la un nivel înalt de calitate, realizează o prezentare corespunzătoare a produselor clienților noștri şi respectă normele interne şi internaționale de igienă, constituind tipul ideal de ambalaj pentru numeroase categorii de produse. Calitatea foarte bună a cartonului ondulat este garantată şi de certificările ISO 9001:2000 şi ISO 14001:2004 obținute de compania noastră.
Ambalaje din carton ștanțate
Ambalajele din carton sunt realizate prin ștanțarea plăcilor de carton ondulat de diverse dimensiuni, fiind ambalaje complexe, cu capac albit sau natur, imprimate flexografic cu până la patru culori; acestea au o arie largă de utilizare, putându-se ambala atât obiectele de uz casnic de mici dimensiuni, cât şi produse electrocasnice voluminoase, băuturi şi țigări, produse alimentare de diverse tipuri: fructe şi legume, pizza, dulciuri, produse de patiserie, cafea, biscuiți etc.
Ambalaje carton caşerate
Ambalajele din carton sunt confecționate din carton ondulat cașerat cu carton duplex de diferite gramaje de la 225 până la 350 gr/mp, cu spate gri sau diverse suporturi de hârtii şi cartoane tipografice, imprimate în policromie până la 4+2 culori speciale, destinate ambalării articolelor de uz casnic, în diferite ramuri ale industriei alimentare, etc.
Displayere carton
SERVICII
— Ștanțare
— Tipărire flexografică şi offset
— Realizare cutii decupate şi clasice
— Realizare tuburi din carton
— Legătorie
— Cașerare
— Capsare
— Concepție grafică
— Selectare model constructiv
— Realizare matrițe
— Realizare displayere
CUI: 29556706
Adresă: Strada Pictor Ion Negulici nr. 12 – 14, sector 1, Bucureşti, cod 011943
Strada Pictor Ion Negulici 12-14, Bucharest, România
Recenziile/ review-urile joacă un rol important în modul în care utilizatorii isi aleg compania furnizoare astfel incat orice recenzie va fi publicata/ aprobata numai daca este pentru un furnizor care a achitat tariful de Companie Premium