Folio vs. cerneluri metalizate – provocări și beneficii

Tehnicile de înnobilare conferă ambalajelor un aspect unic și sofisticat, o “strălucire” vizibilă chiar și pe cele mai aglomerate rafturi de retail. Efectele metalizate și lucioase sunt metode eficiente de a capta atenția consumatorilor dintr-un motiv interesant: metalele strălucitoare sunt deseori valoroase, iar acest fapt creează asocierea subconștientă că și produsul aflat într-un ambalaj cu inserții metalizate trebuie să fie la rândul său valoros.

Cei care vor să își pună în valoare ambalajele cu ajutorul efectelor metalizate vor avea la dispoziție două variante populare, care sunt în același timp și două procese complet diferite: inscripționarea cu folio la cald și cernelurile metalizate. Pe baza căror avantaje și dezavantaje vor face o alegere informată?

Inscripționarea cu folio la cald este una dintre cele mai vechi metode de creare a efectelor metalizate, iar această lungă istorie a oferit timpul necesar unor evoluții tehnice considerabile. Pot fi acoperite astfel diverse elemente de design, inclusiv cele mai fine detalii, totul cu ajutorul căldurii și al presiunii. Prin aceste două procese este realizat transferul straturilor subțiri de aluminiu și culoare direct pe hârtie, căldura activând emulsiile adezive speciale care fac ca folia să se lipească permanent pe ambalaj. Unul dintre beneficiile inscripționării cu folio la cald este și cel ecologic – un studiu realizat de asociația americană dedicată proceselor de înnobilare cu folio și embosare, Foil Stamping & Embossing Association (FSEA), a testat cartonul și hârtia decorate cu folio descoperind că produsele finisate atât prin aplicarea foliei la rece cât și la cald sunt reciclabile. Acesta poate fi un avantaj considerabil dat fiind că nivelul de conștientizare al problemelor de mediu în rândul consumatorilor se află pe o pantă ascendentă. Totodată, această metodă de înnobilare creează un efect texturat, posibil datorită faptului că folia este aplicată la cald direct pe materialele imprimate, ca element separat. În acest mod este antrenat și simțul tactil al consumatorilor, care vor dori să ridice de la raft produsul pentru a-l atinge. Aplicarea foliei direct pe elemente anterior embosate sporește acest efect. Pe baza tipului de folie ales pot fi create finisaje mate, metalizate, lucioase și cu efecte holografice.

Cernelurile metalizate sunt create prin adăugarea de particule de metal real în formula unui tip special de cerneală, iar atunci când aceste particule vor fi imprimate pe ambalaj vor reflecta lumina conferind acel efect strălucitor unic. Una dintre cele mai mari diferențe între folosirea cernelurilor metalizate și inscripționarea cu folio la cald constă în faptul că primele sunt aplicate în etapele de început ale procesului de imprimare, întrucât poate fi nevoie de straturi multiple pentru obținerea aspectului dorit, iar la final materialul imprimat are nevoie de finisare prin laminare, lăcuire etc. Cernelurile metalizate sunt potrivite pentru obținerea de efecte subtile – deoarece sunt aplicate în etapele timpurii ale procesului de imprimare și apoi acoperite cu lac, rezultatul va fi mai puțin dramatic în comparație cu cel oferit de inscripționarea cu folio la cald. În plus, cernelurile metalizate sunt mult mai potrivite pentru redarea detaliilor fine, în timp ce procesul de aplicare al foliei este mai îndelungat deoarece presupune tăierea foliei conform designului și apoi aplicarea ei. Totodată, cernelurile metalizate oferă și o mai mare varietate de culori, fiind de fapt un amestec de cerneală cu particule de metal real, iar opțiunile de ajustare a nuanțelor sunt practic infinite. În concluzie, cernelurile metalizate aduc mai multe posibilități în materie de culoare în comparație cu inscripționarea cu folio la cald.

O alegere informată între aceste două variante trebuie să țină cont întotdeauna de costuri, dar și de viteza de punere pe piață a produsului care ar trebui să corespundă cu programul de lansare al companiei, dat fiind că întârzierile îi pot costa scump pe producători. Cei care își doresc să reducă risipa de materiale, maximizând totodată și capacitatea ambalajelor de a atrage atenția consumatorilor la raft, ar trebui să opteze pentru inscripționarea cu folio la cald. În același timp, cernelurile metalizate sunt opțiuni mai puțin costisitoare, fiind mai potrivite pentru cei cu un buget redus.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide