Startup-ul românesc KFactory eficientizează producția industrială cu ajutorul inteligenței artificiale

KFactory este o platformă digitală dezvoltată de un startup românesc dedicat creșterii performanței și productivității firmelor care derulează procese de producție. Mai precis, KFactory folosește tehnologie bazată pe principiile unor domenii precum Industrial Internet of Things (IIoT – Internetul Lucrurilor în mediul industrial) și Machine Learning – sisteme care pot învăța sau își îmbunătățesc performanțele în funcție de datele procesate.

Astfel, platforma KFactory se ocupă cu monitorizarea echipamentelor de producție industrială, învățând în același timp comportamentul și modul în care interacționează utilajele, operatorii și echipele de asistență în timpul producției. În urma acestor procese, managerii vor putea beneficia de o viziune de ansamblu completă care le va permite să ia decizii eficiente, pe baza unor analize precise. Startup-ul KFactory a fost lansat pe piețele națională și internațională de antreprenori cu experiență în industriile IT și de producție – Dragoș Metea, Adrian Dima și Vlad Cazan – care au primit în vara anului 2020 o finanțare consistentă de 215 000 EUR pentru dezvoltarea pe mai departe a proiectului. Produsul de tip SaaS (software ca serviciu) livrat clienților reușește să crească rapid performanțele mediilor de producție cu până la 25%. Finanțarea primită de platforma românească a fost coordonată de Sparking Capital, în calitate de investitor principal, în parteneriat cu platforma de strângere de fonduri SeedBlink și investitori privați. Sparking Capital este un fond cu capital de risc din surse private care investește în companii din segmentele de IT, Industrie 4.0, economie circulară sau transformare digitală. Cristian Negruțiu, co-fondator al Sparking Capital, a vorbit despre premiera românească ce a avut loc odată cu finanțarea acestui proiect, fiind citat de startupcafe.ro: „Investiția în KFactory este o premieră pe piața din România, fiind prima finanțare a unui startup din verticala Industry 4.0/Smart Manufacturing. Suntem încântați să deschidem un nou drum prin investiția într-o echipă ambițioasă și cu experiență semnificativă în domeniu, ce are potențialul de a schimba paradigma în zona de producție. Alături de investiția financiară, Sparking Capital contribuie prin expertiză, mentorat și networking la dezvoltarea accelerată și scalarea internațională a companiilor în care investește. Ne bucură și consolidarea parteneriatului cu SeedBlink și asocierea cu alți investitori, contribuind astfel împreună la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial românesc”.

Vlad Cazan, co-fondator KFactory
Vlad Cazan, co-fondator KFactory

 

Adrian Dima, co-fondator KFactory, a rezumat domeniile de aplicabilitate ale noii platforme: „KFactory acoperă o nevoie de bază pentru orice companie din producție, indiferent că este vorba despre industria automotive, producție echipamente industriale, pharma, plastic, procesare lemn, industrie alimentară, textilă etc. Ca direcție de dezvoltare dorim să lansăm noi funcționalități ce vor aduce o valoare adăugată foarte mare pentru industrie, cum ar fi managementul calității și mentenanța predictivă”. Vlad Cazan, co-fondator al proiectului, a completat descrierea noii realități digitale în care se înscrie ideea de afaceri a KFactory: „Digitalizarea nu mai reprezintă o opțiune pentru nicio companie, devine o obligativitate în business iar o parte din muncă se va muta în online și remote. Acest lucru se va întâmpla pentru personalul administrativ care poate valorifica lucrul de la distanță, chiar dacă industria producătoare este istoric mai conservatoare. Ne dorim să ne extindem la nivel european, având ca principale ținte Spania, Franța și Germania, KFactory având deja prezență în România și Portugalia”.

În octombrie 2020 compania românească a lansat prima echipă de ingineri virtuali de pe piață, dedicată industriei de producție. Proiectul a fost dezvoltat în parteneriat cu Druid și UiPath, platforma Druid fiind folosită pentru „instruirea” inginerilor virtuali, iar tehnologia UiPath pentru extragerea datelor necesare din multiple surse digitale. Comunicarea standard dintre angajații unei firme de producție și inginerii virtuali se realizează prin software-ul Microsoft Teams. În acest fel, toți clienții KFactory din întreaga lume, indiferent de mărimea afacerii sau de nivelul de digitalizare, pot beneficia de rezultatele valoroase ale acestei noi tehnologii. „Prin lansarea echipei de ingineri virtuali oferim valoare adăugată companiilor de producție și ajutăm managerii de operațiuni să ia decizii rapide pe baza datelor venite în timp real de la diverse surse”, a declarat Adrian Dima, citat de business-review.eu.

KFactory este o soluție în doi pași ce le oferă clienților cu un nivel de digitalizare de bază posibilitatea colectării datelor direct de la liniile de producție, pe care platforma le compilează rapid pentru a oferi sprijin decizional managerilor. În cazul companiilor avansate din punct de vedere al digitalizării activităților de producție este utilizată tehnologia RPA a companiei partenere UiPath, care extrage datele din sisteme verticale de tipul soluțiilor de management, ERP, din depozite sau alte tipuri de documente Excel. Datele adunate și analizate apoi de KFactory sunt transmise în limbaj natural prin aplicația Microsoft Teams către managerii din unitățile de producție.

KFactory transformă întregul lanț de producție prin intermediul unei platforme unice la nivel global care acoperă toate procesele unei fabrici, inclusiv cele referitoare la producție, mentenanță, calitate și lanț de aprovizionare intern și facilitează adoptarea rapidă de sisteme digitale, indiferent de nivelul de maturitate digitală al afacerilor din mediul producției industriale.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide