Tailent – al doilea startup după UiPath care pune România pe harta globală a digitalizării

Startup-ul românesc Tailent este o afacere derulată prin platforma Tailent Automation Platform (TAP) ce permite construirea de roboți software pe baza tehnologiei RPA (Robotic Process Automation) cu scopul dezvoltării unor soluții de automatizare accesibile destinate IMM-urilor. TAP funcționează în regim SaaS (Software as a Service) pe baza unui abonament anual care permite accesul la tehnologie. După exemplul UiPath, Tailent își propune ca în următorii 3 ani să devină al doilea unicorn din România în domeniul industriei roboților software.

Inovatoarea platformă Tailent a fost dezvoltată în 2019 și permite tuturor companiilor, indiferent de domeniul în care activează, să integreze roboți software inteligenți cu scopul eficientizării sarcinilor repetitive, ușurând astfel munca angajaților care se vor putea concentra pe sarcini mai complexe. Platforma permite dezvoltarea și folosirea roboților software într-un mod flexibil, performant și scalabil. Totodată, TAP facilitează și automatizări simple prin acțiuni pre-construite care necesită programare mai puțin complexă – procesele repetitive și redundante pot fi automatizate, însă platforma poate deveni și o punte de legătură între sisteme care în mod normal nu erau conectate. Soluțiile software ale startup-ului Tailent pot fi adaptate la nevoile oricărei companii, în unele cazuri fiind capabile să preia complet activități care astfel nu mai au nevoie de intervenție umană. Platforma TAP poate fi un instrument pentru companiile care doresc să își construiască singure roboții software, fiind totodată o opțiune și pentru cei care vor o soluție rapidă și „la cheie”. În plus, clienții Tailent beneficiază prin platformă și de cele mai noi funcționalități integrate și reînnoite constant – sistemele de inteligență artificială și de machine learning măresc constant puterea roboților de a se adapta la nevoile în continuă schimbare ale afacerilor. În plus Tailent nu limitează numărul de roboți pe care clienții finali îi pot utiliza: dacă la giganții internaționali – care alcătuiesc competiția Tailent în domeniul RPA – tipurile de roboți au prețuri diferite, clienții Tailent beneficiază de un număr nelimitat de roboți software. Startup-ul permite companiilor fie să își creeze și implementeze singuri soluțiile software prin platformă, fie să colaboreze cu parteneri aleși de Tailent. O firmă care vrea să se ocupe singură de toate procesele va plăti către Tailent în funcție de numărul de dezvoltatori pe care îi folosește pentru a-și crea roboții – un dezvoltator va costa aproximativ 500 de euro pe lună, adică în jur de 6 000 de euro anual.

Cristian Oftez (stânga) și Mario Popescu (dreapta), cofondatorii Tailent
Cristian Oftez (stânga) și Mario Popescu (dreapta), cofondatorii Tailent

 

Tailent este proiectul antreprenorilor români Mario Popescu (CEO și cofondator) și Cristian Oftez (CTO şi cofondator), sprijiniți de Mihai Paraschiv (Chief Growth Officer), George Haber (președinte al consiliului de administrație) și Călin Fusu (membru al consiliului). Ei sunt cei care au făcut posibil elementul de noutate oferit de afacere: platforma TAP analizează procesele ERP și dezvoltă roboții ce pot fi implementați extrem de rapid în cadrul oricărei companii, indiferent de locație și domeniul de activitate. Începuturile Tailent sunt legate de dorința de a răspunde unei nevoi concrete în domeniul HoReCa – în urmă cu un an startup-ul a dezvoltat și implementat roboți software care digitalizează procesele de check-in în hoteluri. Soluția Tailent a ajutat în doar câteva luni peste 70 de hoteluri românești să își eficientizeze procesul de înregistrare a clienților. Platforma TAP reprezintă un ecosistem inovator capabil să ofere și noi oportunități de afaceri și să accelereze procesul de digitalizare. Tailent a început să se extindă pe piața internațională, implementându-și soluțiile în Asia și America de Sud după ce a atras în aprilie 2020 o investiție consistentă de jumătate de milion de euro oferiți de fondul de investiții Neogen Capital, manageriat de antreprenorul Călin Fusu. Potrivit lui Mario Popescu, cofondatorul companiei, banii au fost folosiți pentru a dezvolta soluții destinate unui segment încă neexploatat în domeniul software și anume automatizarea pentru IMM-uri. Acestea nu puteau beneficia de astfel de soluții din cauza costurilor prea mari de dezvoltare a roboților, controlate la nivel internațional pe zona tehnologiei RPA de către giganții UiPath, Automation Anywhere și Blue Prism. Citat de Startup Cafe, Mario Popescu a dezvăluit că firma pe care a fondat-o își propune să facă tehnologia RPA abordabilă și accesibilă astfel încât să poată fi utilizată de companiile mici și mijlocii, care sunt scheletul economiei globale.

Dacă în primăvara lui 2021 Tailent explora o nouă rundă de finanțare, care potrivit fondatorilor va proveni din fonduri private dar și dintr-o platformă de crowdfunding, în aprilie startup-ul dezvolta un parteneriat cu binecunoscuta companie de tehnologii de plată Visa pe proiectul „Marile Afaceri Mici”, conceput pentru a oferi antreprenorilor informații și soluții relevante pentru a-și accelera procesele digitale cu ajutorul roboților software asigurați de Tailent. Spre exemplu, Xerox folosește roboții Tailent pentru automatizarea proceselor de creare a rapoartelor de vânzări pe baza volumelor mari de date din fișierele Excel, eliberând astfel echipa de vânzări de această sarcină de sintetizare a informațiilor. Potrivit lui Mario Popescu, „vom ajunge într-o zonă în care roboții încep să ia decizii. În primă fază va fi după un set de reguli bine stabilit, dar pe măsură ce procesele sunt din ce în ce mai complexe, începe să crească și gradul de autonomie al unui robot”. Este foarte important de menționat că Tailent oferă și o variantă gratuită a aplicațiilor de automatizare, care pot fi folosite cu mici limitări – aceasta poate fi privită ca o introducere în domeniul tehnologiei RPA. Scopul Tailent este de a transforma tehnologia pe bază de roboți software într-o soluție atât de accesibilă din punct de vedere al costurilor și al utilizării încât să poată fi folosită de către oricine. Startup-ul are în prezent peste 100 de clienți și își propune să încheie parteneriate cu diferite universități din România dar și din Asia pentru a derula cursuri despre acest tip de tehnologie.

Startup-ul Tailent vine deci să anunțe apariția unui nou departament: dacă HR (Human Resources) este un termen care provine din limba engleză și definește „resursele umane” ale unei întreprinderi, asistăm în prezent la apariția departamentului de Digital Resources. Noua evoluție presupune că roboții vor ajunge să lucreze cot la cot cu oamenii în cadrul unei relații de simbioză proiectată și implementată de companii românești precum UiPath și Tailent, care transformă astfel România în epicentrul global de dezvoltare a tehnologiei RPA.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide