Fabricate de cele mai multe ori din materiale regenerabile sau biodegradabile, ambalajele comestibile au fost dezvoltate pentru a exclude complet necesitatea eliminarii la sfarsitul ciclului lor de viata. Potrivit firmei de consultanta Towards Packaging, valoarea pietei ambalajelor comestibile – care in 2022 se cifra la suma de 1,4 miliarde de dolari – va ajunge la 5,26 miliarde de dolari pana in 2032, preluand astfel o mare parte din piata plasticului de unica folosinta.
Stroodles – confectioneaza vesela comestibila din paste fainoase
Productia de plastic a crescut de 270 de ori in ultimii 70 de ani, iar 91% din acest plastic produs la nivel global nu este reciclat, ajungand la gropile de gunoi sau devenind un factor de poluare in ape curgatoare si in oceane.
Dat fiind ca statisticile arata ca peste 8,3 miliarde de paie din plastic ajung in oceane in fiecare an, compania britanica Stroodles, inovatoare in materie de ambalaje, a reinventat paiele de unica folosinta, dezvoltand un produs cu zero deseuri, realizat din doar doua ingrediente: grau si apa. Formula simpla din care se obtin si pastele fainoase este comestibila, rezistenta si lipsita de arome.
Dupa acest succes, Stroodles s-a extins si catre alte oferte de ambalaje, printre care farfurii si castroane comestibile realizate din tarate de grau, cesti comestibile si linguri comestibile fabricate din biscuiti. Lista de ingrediente utilizate pentru cesti si linguri este ceva mai complexa decat paiele si farfuriile, dar nu cu mult. Ceasca este realizata din apa, tarate de ovaz, faina de grau si zaharuri. Lingura comestibila cu aroma de cacao este confectionata din faina de grau, zahar, pudra de cacao, faina de mei, faina de ovaz, faina de orez, faina de orz si faina de naut.
Bio2Coat – inlocuieste plasticul de unica folosinta in industria alimentara
In Spania, compania Bio2Coat a dezvoltat ambalaje naturale, comestibile pentru fructe si legume, pentru a inlocui plasticul de unica folosinta. Cu sediul in Barcelona, start-up-ul sustine ca inovatia sa mentine produsele proaspete, gustoase si sanatoase un timp mai indelungat. Acest lucru se realizeaza prin acoperirea fructelor si legumelor cu un strat invizibil ce ofera protectie impotriva microorganismelor care ar putea altera produsele proaspete.
Formula Bio2Coat contine doar trei-patru ingrediente, fara substante chimice sau aditivi; totodata, invelitoarea comestibila imbunatateste aspectul vizual al produselor. Testele sugereaza ca aceasta tehnologie ar putea creste termenul de valabilitate cu pana la 15 zile, rezolvand astfel doua probleme frecvent intalnite: risipa alimentara si deseurile de plastic provenite din materialele de ambalare.
Notpla – realizeaza ambalaje comestibile din alge
O alta companie inovatoare ce s-a remarcat in sectorul de packaging este Notpla, inaugurata in urma cu aproximativ zece ani sub numele de Skipping Rock Labs. Start-up-ul a devenit cunoscut inca de la prima sa inventie, Ooho, al carei prototip a fost dezvoltat in 2014.
Ooho este un balon comestibil conceput pentru a inlocui ambalajele de unica folosinta. Acesta este realizat dintr-o pelicula pe baza de alge, capabila sa contina apa si alte tipuri de lichide. Balonul se poate consuma sau este biodegradabil in patru pana la sase saptamani. Notpla si-a testat inovatiile in cadrul unor evenimente sportive cum a fost Maratonul de la Londra din 2019, reusind cu aceste ocazii sa inlocuiasca un volum impresionant de plastic.
De asemenea, Notpla lucreaza cu ambalaje care nu au fost dezvoltate pentru consum, dar care sunt totusi fabricate din alge marine si plante. Printre acestea se numara recipientele pentru mancare la pachet, tacamurile rigide, pliculetele de condimente, pipetele pentru ulei alimentar, precum si aplicatii pentru pietele de produse cosmetice si de curatenie. Nu demult, Notpla a castigat Premiul EarthShot pentru produsul sau de acoperire a recipientelor pentru mancare la pachet pe baza de alge marine. Odata utilizat, intregul ambalaj poate fi compostat.
Apeel – protejeaza fructele pentru a le prelungi durata de depozitare
Apeel Sciences este un alt start-up inovator in sectorul produselor proaspete. Aceasta companie cu sediul in California, SUA, a dezvoltat o tehnologie ce mentine umiditatea in interiorul fructelor si legumelor si oxigenul in afara acestora, fapt ce incetineste ritmul de degradare a produselor.
Stratul protector a fost comparat cu o „pielita invizibila”. Acesta este realizat din materiale derivate din plante care exista in coaja, semintele si pulpa fructelor si legumelor. Este important de mentionat ca „pielita invizibila” este sigura pentru consum. Atunci cand tehnologia Apeel Sciences le este aplicata mandarinelor, compania sustine ca poate prelungi durata de depozitare a acestora cu o medie de sapte zile in comparatie cu mandarinele acoperite cu ceara. Calitatea imbunatatita si prelungirea duratei de depozitare au fost constatate si in cazul fructului de avocado protejat de „pielita invizibila” produsa de Apeel.
Tehnologia Apeel este deja aprobata in 65 de tari de pe sase continente. Cu exceptia UE (si a tarilor care respecta standardele alimentare ale UE), produsele companiei au fost aprobate pentru toate fructele si legumele, fara restrictii. In UE, acestea pot fi utilizate doar pentru protectia pentru citrice, avocado, ananas, papaya, banane, mango, rodii si pepeni.
Xampla: ambalaje comestibile pentru cuburi de supa
Xampla, o companie din cadrul Universitatii Cambridge, transforma proteinele vegetale si alte materii prime in ambalaje libere de plastic destinate industriei de produse alimentare si racoritoare. Desi nu toate inovatiile sale au fost dezvoltate pentru a fi comestibile, peliculele flexibile realizate de companie pentru cuburi de supa sunt comestibile.
In 2021, brandul alimentar britanic Gousto a testat solutia de ambalare comestibila de la Xampla. Ambalajul a fost realizat dintr-un material proteic derivat din mazare, procesat si uscat in straturi subtiri. Consumatorii care au luat parte la test au dizolvat pur si simplu cubul impreuna cu ambalajul sau comestibil Xampla in apa fierbinte.
Produsul s-a bucurat de un real succes, fiind usor de utilizat, iar ambalajul comestibil nu a afectat gustul sau textura retetei realizate. Insa un potential dezavantaj il reprezinta faptul ca invelisul comestibil pentru cuburi de supa are termen de depozitare mai scurt in comparatie cu un invelis conventional.
Inovatiile start-up-ului au fost implementate si de alte companii din industria de produse alimentare si racoritoare. Xampla a dezvoltat microcapsule pe baza de plante pe care producatorul mondial de bauturi Britvic le-a folosit pentru a integra vitamina D in bauturile imbogatite cu suplimente si pentru a proteja degradarea vitaminelor in timpul depozitarii, permitandu-le sa ajunga intacte in intestin pentru a fi absorbite mai eficient de catre organism.
Impactul semnificativ al ambalajelor comestibile in abordarea dublei provocari a reducerii poluarii cu plastic si a risipei alimentare este evident. Intr-o lume preocupata tot mai mult de eco-eficienta, aceste ambalaje ofera o solutie promitatoare pentru combaterea problemelor legate poluarea mediului inconjurator.
Ele nu doar inlocuiesc materialele traditionale de ambalare cu alternative biodegradabile, ci totodata extind durata de viata a alimentelor, reducand astfel risipa. Adoptarea ambalajelor comestibile reprezinta un pas crucial catre o societate mai sustenabila si mai responsabila din punct de vedere ecologic.