Avantajele ambalajelor flexibile

Fiind unul dintre segmentele cu cea mai rapidă creștere din industrie, ambalajele flexibile combină cele mai bune calități ale plasticului, foliei, hârtiei și aluminiului pentru a oferi proprietăți de protecție extinse produselor alimentare și nealimentare. Indiferent de forma în care se prezintă - cutie, pungă sau oricare altă formă - ambalajul flexibil este definit ca „orice ambalaj sau orice parte a unui ambalaj a cărui formă poate fi ușor schimbată”. Ambalajele flexibile sunt utilizate pentru bunurile de consum și în aplicațiile industriale pentru protejarea, comercializarea și distribuirea unei game variate de produse

Deschizând calea inovării în industria de packaging, ambalajele flexibile adaugă plus valoare modalității de prezentare a produselor alimentare și nealimentare. De la garantarea siguranței alimentelor și prelungirea perioadei de valabilitate la ușurința în utilizare, grafica de calitate și posibilitatea de resigilare, ambalajele flexibile continuă să înregistreze o dezvoltare fără precedent.

Ciclul de viață al ambalajelor flexibile oferă multiple avantaje în ceea ce privește sustenabilitatea. Astfel se reduce în mare măsură volumul de deșeuri aflate în mediul înconjurător. În plus tehnologia a permis producătorilor să utilizeze mai puține resurse naturale în realizarea ambalajelor, iar îmbunătățirea proceselor de producție a redus consumul de apă și energie, emisiile de gaze cu efect de seră și compușii organici volatili. Datorită versatilității, posibilității de personalizare, eficienței în conservarea resurselor și sustenabilității, ambalajul flexibil este o alternativă demnă de luat în calcul pentru orice linie de produse. Un astfel de ambalaj este ușor de deschis, transportat, depozitat și se poate resigila. De asemenea prelungește durata de depozitare a multor produse, în special a alimentelor cărora le menține prospețimea. 

Cu ani în urmă, celofanul era singura folie transparentă utilizată în procesul de ambalare. Începând cu anii ‘60 inovațiile și tehnologia au dus la dezvoltarea substraturilor imprimabile, care au ajutat la revoluționarea ambalajelor cu greutate mică. Există sute de exemple de inovare, iar fiecare dintre acestea pornește de la o idee: carnea ar trebui să rămână proaspătă cât mai mult timp, costurile de transport ar trebui să fie mai mici, medicamentele ar trebui să prezinte mai multă siguranță pentru consumator etc.

Folosirea ambalajelor și a filmelor flexibile este în creștere în aproape toate industriile, deoarece producătorii de bunuri de consum descoperă avantajele acestor produse. 

Filmul flexibil este preferat pentru că oferă posibilitatea de personalizare conform specificului produsului ambalat, ceea ce reprezintă un adevărat avantaj competitiv.

Pentru a proteja produsele în timpul transportului există trei tipuri principale de folii: clorura de polivinil, poliolefina și polietilena. Fiecare prezintă caracteristici diferite care le fac potrivite pentru anumite aplicații sau pot fi combinate pentru a crea filme multistrat cu proprietăți de barieră speciale. 

Posibilitățile de personalizare includ și proprietăți vizuale precum gradul de transparență, luciu și printabilitate, care permit prezentarea produsului și a mărcii comerciale într-un mod atractiv. Unele folii termocontractibile sunt ideale pentru ambalarea cărnii sau a alimentelor congelate, deoarece sunt special create pentru a reduce gradul de condens. 

Există posibilitatea de a imprima o grafică de înaltă calitate într-o gamă variată de culori și modele pentru a ambala produsul cu stil sau pentru a afișa informații importante. Atunci când vine vorba despre soluțiile de ambalare, versatilitatea este cuvântul cheie. De exemplu pot fi create ambalaje stand-up sau ambalaje ce pot fi agățate la raft. Cu alte cuvinte, ambalajul funcționează în avantajul produsului și nu invers.

 

Filmele flexibile pentru ambalaje au fost concepute având în vedere numeroasele cerințe pe care le impun anumite produse. Există opțiuni care pun accentul pe rezistența la uzură, depozitarea în siguranță, prospețimea alimentelor și protecția împotriva elementelor de mediu cum ar fi temperatura, lumina, umiditatea și gazele. Filmul flexibil ajută la creșterea duratei de conservare a produselor perisabile și poate ascunde mirosul natural emanat de produsul conținut.

Ambalajele stand-up realizate din film flexibil au devenit o opțiune populară pentru produsele alimentare, în special cele cu un conținut ridicat de lichide. Aceste ambalaje sunt durabile și versatile, protejând produsul de pericolele întâlnite în etapele de transport și depozitare.

Deoarece filmele flexibile pot fi ajustate la dimensiunea produsului, nu mai este necesară utilizarea altor materiale, ceea ce va reduce costurile de producție. Utilizarea dinamică a filmelor flexibile ajută la simplificarea sistemelor de ambalare, eliminând costurile de etichetare.

Prin utilizarea filmelor de înaltă calitate se exclude necesitatea – și costul aferent – adăugării unor elemente secundare precum tăvițele. În plus, implementarea filmelor flexibile – de la materialele propriu-zise până la costurile de producție ale ambalajelor – este semnificativ mai convenabilă din punct de vedere economic decât utilizarea plasticului sau a sticlei și deoarece ambalajul flexibil are o greutate mică este mai ușor de transportat. Deși poate părea paradoxal, adăugarea mai multor straturi la designul ambalajului flexibil poate ajuta la reducerea costurilor de producție și la îmbunătățirea funcționalității, deoarece acest lucru permite un control mai precis al straturilor și mai puține limitări. Cu ajutorul tehnologiilor noi care devin disponibile în mod constant se pot reduce și mai mult costurile de producție prin selectarea unei folii cu o grosime mai mică. 

Ambalajele flexibile pot fi proiectate astfel încât să includă elemente precum fermoarul sau orificiile pentru aerisire. Pe măsură ce tot mai mulți consumatori preferă opțiunile care oferă mai mult confort și posibilitatea de a fi reutilizate, aceste caracteristici pot atrage mai multe vânzări. 

Dat fiind că sustenabilitatea a ajuns să fie un subiect din ce în ce mai important pentru întreprinderile producătoare de ambalaje pentru bunurile de consum, a devenit esențial să se adopte materiale de ambalare care să respecte toate standardele. Unul dintre cele mai mari avantaje ale foliilor din poliolefină și polietilenă este că pot fi reciclate. În plus, folia din poliolefină este un material aprobat de autoritățile abilitate pentru utilizare la ambalarea produselor alimentare și nu eliberează vapori nocivi în timpul procesului de etanșare termică.

Filmele flexibile pentru ambalaje nu necesită un consum mare de energie pentru fabricare și transport și generează cantități mai mici de gaze cu efect de seră. Faptul că aceste filme sunt sustenabile, pot fi reciclate și ajută la reducerea volumului de deșeuri aflate în mediul înconjurător îi determină pe consumatori să achiziționeze produse exclusiv de la brandurile care iau măsuri pentru a reduce impactul asupra mediului.

Trendul de transformare a deșeurilor în energie devine o opțiune viabilă și în cazul ambalajelor flexibile. Progresele tehnologice au depășit problemele legate de emisiile dăunătoare care apar în timpul incinerării, astfel că deșeurile de ambalaje din filme flexibile pot fi transformate în electricitate, gaz sintetic, combustibil și materiale reciclate.

Valoarea filmelor flexibile pentru ambalaje nu poate fi negată. Toate beneficiile menționate au propulsat deja acest material de ambalare în topul preferințelor industriei bunurilor de consum. 

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

This Post Has 2 Comments

  1. Virgil

    Bună seara. Puteți face și pliculețe pentru ceai?

  2. H. Pufan

    Am publicat acest articol pe platforma Afaceri Poligrafice deoarece dorim sa fim vizitati online de cat mai multi useri printre care si dv. De ce dorim sa fim vizitati? Pai deoarece vrem sa ajutam furnizorii din Romania ( pe cei care au achitat pt a deveni COMPANIE PREMIUM) sa fie gasiti de useri ca dv urmare a utilizarii motorului/ modulului de cautare SMART SEARCH care e pus la dispozitie de noi, ca prim lucru, in homepage-ul afaceri-poligrafice.ro . Deci va rugam cautati acolo furnizorii doriti utilizand cuvintele cheie potrivite, adica de exemplu dupa cuvintele: FLEXOGRAFIE, SERVICII FLEXO, SERVICII FLEXOGRAFICE, AMBALAJE FLEXIBILE ETC si veti gasi afisati pe harta furnizorii doriti iar apoi prin clic pe fiecare furnizor veti descoperi detalii si implicit toate datele de contact ( daca furnizorul respectiv are achitat la zi serviciul anual de afisare ca si Companie Premium).

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide