Totul se datorează tehnologiei dezvoltate de inginerii biomedicali din cadrul Universității Purdue din SUA în parteneriat cu Institutul Național de Științe Agricole din Coreea de Sud. Noua tehnologie a fost publicată în jurnalul „ACS Central Science” și promite să fie o soluție pentru confirmarea autenticității produselor din industria alcoolului și din industria farmaceutică. Young Kim, profesor în cadrul Școlii de Inginerie Biomedicală Weldon din cadrul Universității Purdue, a oferit mai multe informații: „Unele medicamente lichide conțin alcool. Am vrut să testăm soluția mai întâi în whisky, datorită conținutului mai mare de alcool al acestei băuturi. Cercetătorii aplică alcool pe proteinele de mătase pentru a le face mai durabile. Deoarece tolerează alcoolul, forma etichetei poate fi menținută pentru o lungă perioadă de timp”.
Etichetele din mătase fluorescentă comestibilă încorporează un cod care poate fi citit de orice consumator/pacient cu ajutorul unui telefon mobil, pentru confirmarea autenticității produsului. Codul nu este vizibil cu ochiul liber și este echivalentul unui cod QR. Mai mult, etichetele pot fi înghițite fără a provoca probleme și nu afectează gustul băuturii. Producerea etichetelor presupune procesarea coconilor unor viermi de mătase specializați în crearea unui biopolimer care poate fi format într-o diversitate de modele, cu scopul codificării informației. Industria băuturilor alcoolice este vulnerabilă în fața contrafacerii, acest lucru provocând pierderi economice majore, dat fiind că 18% dintre adulții din Marea Britanie s-au confruntat cu achiziționarea de băuturi contrafăcute.
Eticheta QR comestibilă își dovedește utilitatea și în industria farmaceutică – medicamente contrafăcute în cantități uriașe sunt vândute zilnic în întreaga lume, iar în unele cazuri acestea dăunează grav sănătății. Potrivit lui Kim, „Farmaciile online le vând adolescenților substanțe controlate. Oamenii pot cumpăra cu ușurință opioide contrafăcute. Munca noastră este extrem de importantă pentru pacienți și cumpărători în abordarea acestei probleme. Dacă aveți această tehnologie pe sau în medicamentele dumneavoastră, puteți utiliza smartphone-ul pentru a o autentifica. Dorim să le dăm pacienților puterea de a fi conștienți de această problemă. Dorim să colaborăm cu producătorii de alcool și companiile farmaceutice pentru a-i ajuta să abordeze această problemă”.
Etichetele permit autentificarea produselor cu ajutorul oricărui telefon mobil, iar cercetătorii au testat deja tehnologia plasând etichete în diferite branduri de whisky timp de 10 luni, reușind să citească etichetele și codurile cu ajutorul unei aplicații pentru telefon. Cercetătorii au dezvoltat inclusiv metode pentru citirea etichetelor în medii luminate diferit. Potrivit lui Young Kim, etichetele comestibile sunt un mecanism de autentificare suplimentar, complementar sigiliilor de siguranță iar introducerea acestora în sticlele de alcool și pe medicamentele scumpe ar putea oferi mari beneficii.