Garanția ambalajelor reutilizabile de la necesitate la lipsă de efect

Pentru a crește rata de reciclare a deșeurilor, Guvernul a stabilit ca începând din 31 martie 2019 să se achite o garanție de 50 de bani pentru fiecare ambalaj reutilizabil al produselor comercializate, potrivit dispozițiilor din Ordonanța de urgență nr. 74/2018.

Acest text a fost elaborat cu scopul de a alinia legislația din România la cea europeană din domeniul gestionării deșeurilor și urmărește implementarea principiului economic „plăteşte pentru cât arunci”. Având în vedere abordarea la nivelul Comisiei Europene, în locul taxei la depozitare se instituie la nivel comunitar „contribuția pentru economia circulară”.

Obligatorie de la 1 aprilie, returnarea ambalajelor reprezintă în practică o adevărată aventură, întrucât sistemul de reciclare se mișcă greoi din cauza lipsei circuitelor de lucru pentru preluarea ambalajelor reutilizabile.

Potrivit Ordonanței, fiecare client va achita o garanție de 0,5 lei pentru fiecare ambalaj primar reutilizabil folosit pentru produse destinate consumului populației, iar comercianții vor fi obligați să accepte de la clienți returnarea ambalajelor reutilizabile în schimbul a 0,5 lei pentru fiecare ambalaj. Ambalajele vor fi marcate pe etichetă cu sintagma „ambalaj reutilizabil”. 

Deși legea îi obligă pe operatorii economici să afișeze pe etichetă ori pe ambalaj dacă ambalajul este sau nu reutilizabil, în practică lucrurile sunt mai nuanțate de vreme ce mulți producători preferă să insereze în specificațiile tehnice ale ambalajului mențiunea „OW” – „One Way” (de unică folosință), deși acesta s-ar preta reutilizării. Altfel spus, ambalajul este reutilizabil doar când îi convine producătorului. Așa se face că producătorul poate declara că o sticlă de 0,5 litri de bere sau un borcan de 750 ml cu murături livrate unui restaurant sunt reutilizabile (pentru că și le poate recupera ușor), dar că alte ambalaje similare livrate unui supermarket nu sunt reutilizabile (fiind greu sau chiar imposibil de recuperat).

Societățile care comercializează cu amănuntul produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligate:

a) să informeze consumatorii asupra valorii garanției bănești şi asupra sistemului de preluare a ambalajelor respective;

b) să primească la schimb ambalajele reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate;

c) să returneze la solicitarea consumatorului, în baza bonului fiscal, valoarea garanției bănești în cazul ambalajelor reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate.

Ordonanța stabilește și obligația organizării de către firmele care introduc pe piaţa națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile a unui sistem de preluare a ambalajelor reutilizabile, astfel încât să realizeze începând cu anul 2019 un procentaj de returnare de minimum 90%. Operatorii economici care introduc pe piaţa națională produse ambalate sunt obligaţi să aibă începând cu data de 01 ianuarie 2020 un procentaj mediu anual al ambalajelor reutilizabile din ambalajele utilizate la introducerea pe piață a produselor lor, incluzând și ambalajele luate spre închiriere de la alți operatori, de cel puțin 5% dar nu mai puțin decât procentajul mediu realizat în perioada 2018 – 2019 și să crească acest procentaj cu 5% anual, până în anul 2025 inclusiv.

Avocat Dr. Constantin Neacșu - Baroul București Tel.: 0744244852
Avocat Dr. Constantin Neacșu –
Baroul București
Tel.: 0744244852

 

Lucrurile vor merge însă mai departe de atât, iar garanția pentru ambalaj va figura și în prețul produselor ale căror ambalaje nu sunt reutilizabile. Astfel operatorii economici care introduc pe piața națională bere, mix-uri de bere, mix-uri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, ambalate în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, sunt obligați începând cu data de 31 martie 2022 să aplice sistemul garanție-returnare.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide